Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Saletra 2870, Polifoska 8 2800, saletrzak 2620, sól 3100, wapno granulowane 415. Ceny z dziś. Agropunkt Zator. 

Mocznik wg cennika 4000, Polidap bodajże 3400 czy 3500.

Kto kupi sól po tych cenach ? azot lekko w dół to potasowe w górę .

Opublikowano
3 godziny temu, artur12441 napisał:

To ciekawe jak mu się opłaci wozić zwir  w te i nazad przy takich cenach ropy 🤪

gość ma takie stawki,że na pewno do interesu nie dokłada." nazad" nie wozi, tylko na skład bliżej miasta.

Opublikowano
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Saletra 2870, Polifoska 8 2800, saletrzak 2620, sól 3100, wapno granulowane 415. Ceny z dziś. Agropunkt Zator. 

Mocznik wg cennika 4000, Polidap bodajże 3400 czy 3500.

netto?

Opublikowano
40 minut temu, Bercik92 napisał:

Przecież nie ma już cen brutto

Nie ma netto... Masz tera tylko brutto... Podatek.. 00%

Z ciekawości dziś zapytalem to saletrzak 2750zl...mocznik 3 800zl...🤕

Podlaskie 

Opublikowano
1 godzinę temu, proxy8441 napisał:

netto?

Brutto, tyle fizycznie trzeba zapłacić. Ja kupiłem tylko wapna troszkę, sól, Poli 8, saletrę i saletrzak znajomy brał, ale to ilości szalone, czyli po jednym bądź kilka worków. Ja te swoje paręset kilo w sierpniu kupiłem.

Opublikowano

To u was sól w granicach 3000? W zeszłą środę dzwoniłem to cena 2560 i wstrzymałem się z myślą, że może jeszcze coś spadnie, ale chyba jutro będę zamawiać jeśli cena aktualna.

Opublikowano
1 godzinę temu, EmilPlayP napisał:

To u was sól w granicach 3000? W zeszłą środę dzwoniłem to cena 2560 i wstrzymałem się z myślą, że może jeszcze coś spadnie, ale chyba jutro będę zamawiać jeśli cena aktualna.

U kogo po tyle ?

Opublikowano

W zeszłym tygodniu już pisałem o tej cenie : PAWROL CIECHANÓW, ciekawe czy aktualna cena. Jutro zamówię tak czy siak bo chociaż u nich była jako taka obniżka od Lutego. Co do cen zbóż to sam nie mam nic na handel ale jeśli kontrakty na pszenicę są już po 1150-1200, rzepak 2600 także to może być chwilowy dołek by kolejna panikę wywołać, a później cena w górę.

• Like 2
Opublikowano

Z tego co pamietam to RU68 nakupił mocznik UFF, a wy że salere na kika lat

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Z tego co pamietam to RU68 nakupił mocznik UFF, a wy że salere na kika lat

Ooo tak jeden z dobrą pamięcią  jak -mają sklerozę to trzeba leczyć a nie pisać farmazony

7 godzin temu, Gargamel160 napisał:

Stosował może ktoś te bakterie azotowe w oprysku co wiążą azot z powietrza.

Kiedyś jak byłem głupi też się dawałem w konia robić -minęła mi 50-siątka i ni huhu już mnie w to co ogier  pod brzuchem nosi nie zrobią (nie ma możliwości aby bakterie azotowe poza strączkowymi obecnie bobowatymi mogły żyć w symbiozie z innymi roślinami )z waszą kieszenią sprzedawca tego badziewia będzie w symbiozie  jak najbardziej  

• Like 4
  • Thanks 3
  • Haha 1
Opublikowano
38 minut temu, RU68 napisał:

(nie ma możliwości aby bakterie azotowe poza strączkowymi obecnie bobowatymi mogły żyć w symbiozie z innymi roślinami )

A nawet w przypadku strączkowych nie ma co nastawiać się na wiązanie azotu przez te bakterie, bo i tak roślina będzie go miała za mało. 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
9 minut temu, odrion napisał:

Yacenty - widzę, że korzystasz z yCharts, czyli nie tylko rolnictwem się zajmujesz, bo to nie jest tania "zabawka" ;). BTW - jedno z lepszych narzędzi. 

To tylko screen ze strony www

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, RU68 napisał:

Ooo tak jeden z dobrą pamięcią  jak -mają sklerozę to trzeba leczyć a nie pisać farmazony

Kiedyś jak byłem głupi też się dawałem w konia robić -minęła mi 50-siątka i ni huhu już mnie w to co ogier  pod brzuchem nosi nie zrobią (nie ma możliwości aby bakterie azotowe poza strączkowymi obecnie bobowatymi mogły żyć w symbiozie z innymi roślinami )z waszą kieszenią sprzedawca tego badziewia będzie w symbiozie  jak najbardziej  

Wiązanie azotu przez bakterie odgrywa rolę w biogeochemicznym cyklu azotu. Szacuje się, że bakterie brodawkowe z rodzajów Rhizobium i Bradyrhizobium wiążą 200-500 kg N/ha rocznie, a wolno żyjące bakterie glebowe, np. Arthrobacter, Azotobacter, Azospirillum, Beijerinckia i Pseudomonas — 5-50 kg[2]. Azot ten w postaci przyswajalnej przez inne organizmy (związki amonowe, białka) może dalej krążyć w biosferze. Pierwszymi beneficjentami działalności bakterii diazotroficznych są organizmy, z którymi one współżyją symbiotycznie. 

Skopiowane z Wikipedii

Edytowane przez Maniekkkk
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v