Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@rocknrollnik :W tym roku to jeszcze jakoś bedzie, przychody z psznicy/rzepaku i kukurydzy są spoko. Kto nie oszukiwał i nawoził nawóz to "pociągnie" z plonami ze 2 lata. Choć już w tym roku bedzie spora obniżka wydajności.

Dopiero na jesień/zima 2022 rolnicy odczują zmniejszone przychody i kolejnym dylematem będzie: czy kupic znowu nawóz? Ceny jak się zanosi nie spadną o połowe.

Bez nawożenia przychody i wydatki beda sie wprawdzie bilansować ale kto pracuje tylko po to aby mieć zajęcie? Każdy pracuje aby mieć zyski 

Bedzie problem zeby zabezpieczyć finanse na kolejne wydatki związane z uprawą roślin w kolejnych latach. A gdzie utrzymanie domu, rodziny?

Niektórzy bedą musieli zrezygnować z dzierżaw itp...  

Co do sprzedawców maszyn, jakoś nie widzę zeby obniżali ceny. Sprzedaż była wysoka bo ludzie ratowali oszczedności przed inflacją. To napędziło koniunkture i PKB w Polsce ( mówimy o wszystkich branżach). Teraz kredyty w góre, oszczedności się w koncu szkońca i wtedy dojdzie do zastoju w gospodarce ale ceny maszyn nie spadną. Mniejsza sprzedaż wymusi zwiększenie marży aby utrzymac punkt dealerski...

@dzidzia202 : Biedronka, Castorama itp też wykonczyły konkurencje w postaci małych sklepów. Tak samo w rolnictwie. Nigdy mniejszy nie dorówna większemu. Tu jest inny obrót pieniądza, możliwości kredytowe... Ziemia jest zbyt droga aby znacząco powiększyć gospodarstwo. 

Edytowane przez Marl
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Rumcajs73 napisał:

Zależy do kogo zadzwonisz i kto chce więcej przyciąć ale najtaniej 3650 netto. Oczywiście przy całym samochodzie. Chociaż słyszałem że w Agrochemie można go kupić za 3500 netto ale nie dzwoniłem osobiście .

ma ktoś nr do oddziału w Dobrym Mieście?

Opublikowano

Większość widzę już chyba zapomniała o czymś takim jak susza. Obyśmy nie musieli sobie przypomnieć o niej w tym sezonie. 

Kupiona reszta nawozów, polidap znalazłem po 3590. Azot pogłównie na ziemniaki pod koniec maja więc na razie nie brałem, może stanieje do tego czasu 🙄 ehh ciężki dzień, ale przelewy porobione od razu i jak najszybciej zapomnieć. 

Opublikowano

Zamówiłem dziś kizeryt w Agroloku po 2100 brutto.... Jest ból tyłka bo jesienią ze starych zapasów po 1400 kupowałem, ale takie nie inne czasy, ponoć był po 1800 na starym roku ale nie załapałem się na niego. W zeszłym tygodniu kupiłem kredę omya calciprill po 580 brutto i sól potasowa po 2800 brutto.

Opublikowano
3 minuty temu, EmilPlayP napisał:

Zamówiłem dziś kizeryt w Agroloku po 2100 brutto.... Jest ból tyłka bo jesienią ze starych zapasów po 1400 kupowałem, ale takie nie inne czasy, ponoć był po 1800 na starym roku ale nie załapałem się na niego. W zeszłym tygodniu kupiłem kredę omya calciprill po 580 brutto i sól potasowa po 2800 brutto.

A azot i fosfor masz ?

Opublikowano
20 minut temu, EmilPlayP napisał:

Ten ich profit?

Opublikowano

15 ton saletrzaku koniec sierpnia po 1200 brutto kupiłem i na moje hektary starczy, pod korzeń na oziminy i na wiosnę łącznie 8 ton łotewski w zielonych workach npk kupowałem po 1980 brutto. Było nerwowo bo zamówiliśmy w lokalnym składzie ten saletrzak i przyjechał 15 października, cena bez zmian a na workach cawilu data produkcji 9 październik. Z tym kizerytem to żeś mnie trochę wziął pod włos bo wiedziałem o tym z siarkopolu i tym Esta, rano zadzwonie ze jak ma być ten ich to ja podziękuję. Minus jeden, że w zniwa prosto na auto sprzedałem 30 ton pszenżyta po 850 brutto, ale nie można mieć wszystkiego....

Opublikowano

Czyli nadal gadanie żeby miasto usłyszało😁

140mln  - pomoc na tysiące hektarów dla tysięcy rolników, kwota którą w 70dni kancelaria premiera wydaje🤣🤣🤣

Opublikowano
4 godziny temu, Maniekkkk napisał:

Panowie Rolnicy(jeśli są tu jakieś Panie to oczywiście pozdrawiam 😊)

Azot jest uzyskiwany w procesie syntezy i jego nigdy nie braknie , inną sprawą jest cena bo ona akurat przy tym sposobie produkcji zależy od ceny gazu,i tyle w temacie.Myslę że cena wcześniej czy później spadnie  i to bardzo.

Ja na waszym miejscu to bardziej bym się martwił o fosfor i potas, największe pokłady soli potasowej są na terenach kontrolowanych przez Rosjan (Rosja, Turkmenistan, Białoruś) , wszystko wskazuje na to że w najbliższym czasie Rosja raczej nie będzie naszym "przyjacielem" 🙂.......

Spokojnie, To trochę mit, że zasoby fosforu się kończą.

Mamy w Polsce złoża fosforu i potasu tylko w erze tanich nawozów nie było opłacalne uruchomienie wydobycia, ale w momencie wyższych cen lub braku złoża te zostaną uruchomione.

Czytałem że ma być uruchomiona kopalnia potasu gdzieś w okolicach Słupska

Opublikowano

I zaraz kochana UE zasponsoruje zielonych i szpadla w ziemię nie wbiją.

A skoro nieopłacało się wydobywać to znaczy że tanio już było

Opublikowano
1 godzinę temu, rocknrollnik1 napisał:

to chyba koniec rekordów sprzedaży ciągników i maszyn w kraju.Kto się zdecyduje na zakup nawozów po tych cenach ,ten nie wyda pieniędzy na inne inwestycje. Sprzedawcy sprzętu i inni kontrahenci rolników powinni zdawać sobie sprawę,że spadną im przychody przez ceny nawozów. Pewnie to nic nie da,ale jednak w imię własnego interesu też powinni wspierać rolników w walce o tańsze nawozy.

Koniec rekordów będzie jak ruszą nowe prowy gdzie nie będą dawać na maszyny.

• Like 2
Opublikowano

Ja Bogu dziękuję, że nie mam zobowiązań z gospodarstwa względem agencji. Prawko na ciężarówkę ogarniam, uprawnienia na sprzęty i ciul z gospodarzeniem ponad wszystko. Będzie biednie to obrobić aby obrobić, dopłaty wziąć i iść do pracy. Żyły sobie wypruwaj, a tu k**wy co raz to nowe kłody pod nogi rzucają. 

• Like 5
Opublikowano
4 godziny temu, Maniekkkk napisał:

Pewnie teraz włożę kij w mrowisko,no ale cóż 🙂.....

Czy ktokolwiek z Was zarabiając 300 tysięcy miesięcznie i mając w perspektywie jeszcze wyższe zarobki porzucił by takie możliwości i zaczął by pracować w sumie to na gorszym etacie za kilkanaście tysięcy miesięcznie.........

Zgadnijcie kto to taki?

Pieniądze są ważne i potrzebne ale nie dla wszystkich są najważniejsze.

Czyżby Vateusz miska ryżu Morawiecki

Opublikowano
17 minut temu, pedro2 napisał:

Ja Bogu dziękuję, że nie mam zobowiązań z gospodarstwa względem agencji. Prawko na ciężarówkę ogarniam, uprawnienia na sprzęty i ciul z gospodarzeniem ponad wszystko. Będzie biednie to obrobić aby obrobić, dopłaty wziąć i iść do pracy. Żyły sobie wypruwaj, a tu k**wy co raz to nowe kłody pod nogi rzucają. 

Kierowca zawodowy to ma być alternatywa?

Opublikowano
13 minut temu, witejus napisał:

Holendrzy dają 25 mld euro rolnikom, ale weraunek jest jeden

Holenderski rząd ujawnił bowiem plan, według którego wypłaci 25 mld euro rolnikom, którzy zdecydują się zredukować lub zlikwidować swoją produkcję mleka, mięsa i jaj. Naszym zdaniem, te gigantyczne pieniądze będą pochodzić z budżetu tego państwa, a nie z Unii. No cóż, Holandia jest bardzo bogatym krajem, także dzięki efektom pracy tamtejszych rolników. Tak dla porównania, owe 25 miliardów euro to około 12 razy więcej niż nasz obecny budżet przeznaczony na rolnictwo, bez środków unijnych. Holenderski plan zniszczenia własnego rolnictwa jest pierwszym objawem narastającego szaleństwa. Szaleństwa, które doprowadzi do głodu i wojen na świecie. Mamy tutaj i nasz skromny wkład – częścią tego szaleństwa jest m.in. polska europosłanka Sylwia S., która od lat gorąco oręduje za likwidacją produkcji zwierzęcej.

BY TAK W POLSCE DAWALI PO 5 MILIONÓW ZA LIKWIDACJĘ GOSPODARSTW DO 20 HA .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, witejus napisał:

Trawą tyłka nie zapchają, chyba  że naprawdę połowę ludzi wytrują. Dla takich krajów jak nasz jest to na plus, ale tam rządzi Niemiec więc oni dla nich będą robić papu, nas nie dopuszczą.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

BY TAK W POLSCE DAWALI PO 5 MILIONÓW ZA LIKWIDACJĘ GOSPODARSTW DO 20 HA .

I co? Wydaje się dużo? Ilu wiedziało by co z kasą zrobić? Jak wpompowanie takich pieniędzy na rynek wpłynęło by na inflację?

Ilu odnalazło by się w nowej rzeczywistości?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v