Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, dzidzia202 napisał:

Dla vatowca ma znaczenie bo jak kupi netto a zboże sprzedaje z VAT to nie zrób sobie kosztów suma symaru zapłaci większy dochodowy bo techniczne w tabelce więcej zarobi chyba że zrobi na czymś innym koszty. 

Nie obraź się, ale z tymi kosztami to pieprzysz głupoty.

• Like 3
Opublikowano

Tobie się wydaje że się śmieję, a tak nie jest.

Mnie ni to ziębi ni grzeje. Prawdą jest że od paru miesięcy narzekasz, fakt że masz o co, ale inni narzekali i kupowali jeszcze jak 2800 było.

Teraz już nie ma dobrych rad dla nikogo, za daleko to zaszło a pszenica na giełdzie leci. Dziś już rozpoczęcie w stanach od sporego minusa więc pewnie I na Paryż się przełoży.

Każdy ma swój rozum i może w jakimś stopniu przeanalizować docierające informacje z zewnątrz, skonfrontować z cenami światowymi.

Mówili tu kiedyś że podpisaliśmy kontrakty po takich i takich cenach z Francją to był śmiech, za chwilę nasze ceny przebiły ta kontraktowe,  pisali o braku dostępności był śmiech, o kolejnych podwyżkach śmiech...

Pobliski dkład ma zamówiony rsm32 - dostawa koniec lutego. Cena powyżej 3tys brutto

10 minut temu, Jurniczek napisał:

Pisze prawdę a ty rżniesz głupa.

Ogarnij się trochę bo zaraz Ty na głupa wyjdziesz

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcinrolnik2022 napisał:

Bardzo zmienia się w ostatnim czasie relacja zboże - nawozy. W listopadzie było niecale 2 tony pszenicy za tonę saletry, teraz dochodzi do trzech do jednego. 

to se sprawdź nawozy-mleko czy tucznika, albo opasa. 

trawy na gruntach idą pod lekkie ziarko. po co zwierząt codziennie dogladac jak można parę dni nad zbożem popracować i ostatnimi czasy lepiej zarobić. 

Opublikowano
33 minuty temu, Agrest napisał:

Pobliski dkład ma zamówiony rsm32 - dostawa koniec lutego. Cena powyżej 3tys brutto

A saletra? Niemozliwe, ale 3500 bez VAT ma być. Jak dadzą 500 do tony to bedzie i tak 3 tyś. Wspołczuje tym co maja zboże a nie maja nawozów. Sam to przechodziłem. 

Opublikowano
9 godzin temu, Delbeta napisał:

U mnie też telefony się zaczynają między innymi agrolok i opowiadanie że tylko może zdrożeć. A na składach w okolicy nawóz jak stał tak stoi nic sie nie rusza.

9 godzin temu, Delbeta napisał:

U mnie też telefony się zaczynają między innymi agrolok i opowiadanie że tylko może zdrożeć. A na składach w okolicy nawóz jak stał tak stoi nic sie nie rusza.

U mnie to sama gadka .Ceny netto od jakiegoś czasu stoją między 2900-2950 za saletrę .

1 godzinę temu, Dastan napisał:

A będzie jeszcze gorzej. Ciekawe jak się teraz ma opłacalność zakupu saletry po 3,5tys, sprzedaży zboża po 1000zł bo do tego zmierza. A tak tu wyliczali kupowac kupować, bo tylko przerzucimy większe pieniądze tia...

Te wszystkie tabelki i gro wyliczeń to śmiech na sali. Liczyć to można przy biurku a nie w polu. Wystarczy jedna jakakolwiek klęska i tabelki w kosz.

53 minuty temu, Agrest napisał:

Słuchaj, wyliczenia trwają tu od kilku miesięcy od czasów jak saletra była 2600 a pszenica 1400. 

Ty jak marudziłeś tak marudzisz i marudził będziesz bo lepiej już w tym sezonie nie będzie.

Agrest nie obraź się bo nic złego nie mam teraz na myśli ale ja też bym chętnie ponarzekał bo sytuacja na rynku wyrwała się całkowicie z pod kontroli której i tak nigdy za wiele nie było. Rżną teraz głąba i zasłaniają się kryzysem albo świrusem. Teraz ta śmieszna obniżka Vat dla zamydlenia oczu ,która większości nic nie da a bynajmniej vatowcom. Cena gazu spadła też dość znacznie a nawozy co....ni diabła w dół a jeszcze straszenie w górę gdzie ceny na dziś to już i tak abstrakcja. Ci co kupili jeszcze po 1400 plus minus to oczywiście,że strzał w dziesiątkę i gratuluje wyczucia ale koledzy i koleżanki nie ma co się oszukiwać ,że w przyszłym sezonie już raczej na taki strzał nie ma co liczyć i zostaniemy z tym całym syfem wszyscy razem .Więc zamiast jeden drugiemu wypominać i naśmiewać się to powinniśmy dawno się zjednoczyć i oprotestować z siłą jaką mamy cały ten bałagan bo jak przysłowie mówi od myszy do cesarza  wszyscy ........No ale jak widać rynek chyba ceny zaakceptował i większości jest dobrze.

• Like 2
Opublikowano

Saletra 3240bb i 3250 paleta.

Ja szukam superfosfat i kizeryt,  od września nikt nie sprowadzał. Teraz kiszka z dostępnością.

Opublikowano
36 minut temu, HF86 napisał:

to se sprawdź nawozy-mleko czy tucznika, albo opasa. 

trawy na gruntach idą pod lekkie ziarko. po co zwierząt codziennie dogladac jak można parę dni nad zbożem popracować i ostatnimi czasy lepiej zarobić. 

Nasuwa mi sie tylko jedno…..

337FE13C-F482-434A-A58A-F26B66490D9D.jpeg

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

@Rumcajs73 nie obrażę się bo nie mam o co. Jasne że jest powód do narzekań.

I jeszcze raz podkreślę że się nie naśmiewam

Opublikowano
31 minut temu, kulczer napisał:

Jeśli któryś z was myśli że od 1 lutego nawóz kosztujący 3000 zł brutto stanieje o 8% tj  o 222,22 zł w dół to się grubo myli!

Jeżeli teraz kosztuje saletrosan 26 2970 i jest on już fizycznie na placu to rozsądny handlowiec już i tak ma wyliczoną marzę w nim. 

Prawdopodobnie sprzeda taniej ślę księgowość jeszcze nie wie jak to będzie technicznie wyglądało. 

Handlowcy jeżeli chcą utrzymać poprawne relacje z rolnikami muszą zachować się uczciwie. 

Czas pokaże. 

Sam kupiłem 1/3 saletry końcem września po 2190, sądziłem wtedy że sporo przepłaciłem. Tata radził abym kupił całość a ja mu ze cena spadnie, 

Saletrosan na rzepak nie był dostępny od sierpnia a jak się pojawił to w granicach 2830-2970

Teraz to już tylko VAT nieco może zbic cenę 

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Saletra 3240bb i 3250 paleta.

Ja szukam superfosfat i kizeryt,  od września nikt nie sprowadzał. Teraz kiszka z dostępnością.

Kizeryt, u nas się pojawił w listopadzie. Zamówiłem w czerwcu przy cenniku 1250, Towar przyjechał w listopadzie z ceną 1800. Na dziś ponoć jest lekko ponad 2, ale tylko ponoć bo wczoraj kolega mówił ze sie zastanawia czy kupować czy nie.

Na jutro jestem umówiony na rozmowe odnośnie nawozów i oprysków do kukurydzy, dam znać, jakie są ceny na polidap, sol, korn-kali

Opublikowano
1 godzinę temu, dzidzia202 napisał:

Dla vatowca ma znaczenie bo jak kupi netto a zboże sprzedaje z VAT to nie zrób sobie kosztów suma symaru zapłaci większy dochodowy bo techniczne w tabelce więcej zarobi chyba że zrobi na czymś innym koszty. 

Rozliczenie vatu nie jest kosztem dla vatowca. I tak od sprzedaży tego zboża odprowadzasz do urzędu vat, tyle że fizycznie przelewu nie robisz, a w deklaracji(JPK) potrącasz. 

• Like 1
Opublikowano

Pare stron tego tematu było na ten temat ze vatowiec nic nie zyskuje ale i nic nie traci. Zyskuje ryczałtowy . A wszędzie lament jak to osoba na VAT nie odliczy a mało tego izby rolnicze te Sanę głupoty wypisują 

• Like 1
Opublikowano

U mnie chyba składy nie zamawiały. 

Kupiłbym superfosfat prosty bo taki plon głupi sobie umyśliłem że na pszenicę pogłównie sypnę bo wszystko na tym kawałku poprawiłem a fosfor wyszedł bardzo niski i widać to po pszenicy. Do tego nawozy poszły pod orkę.

Z kizeryt bym odpuścił bo dałem radkowit premium. Siarkę dam w rsm 26s, ale będzie jej mało. 

I tu superfosfat prosty by mi pomógł. Siarka była by na już, a fosfor pod przyszły siew.

Niemniej przed chwilą dzwoniłem i mam wieczorem znać cenę i dostępność kizeryt i superfosfat, ale 40%

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kulczer napisał:

Jeśli któryś z was myśli że od 1 lutego nawóz kosztujący 3000 zł brutto stanieje o 8% tj  o 222,22 zł w dół to się grubo myli!

Też tak myślę. Będą stopniowe podwyżki, a w lutym nawet przy delikatnej obniżce będzie cena taka sama lub wyższa co mamy teraz z VAT em. Do tego ładnie to nam wytłumaczą wzrostem ceny gazu.

Edytowane przez driver24
Opublikowano (edytowane)

Gdzie są teraz wszyscy Ci AGRO DORADCY  z tego forum co tak krzyczeli ze Ci co kupują w październiku i listopadzie to za dużo pieniędzy mają ???  Krzyk i lament ze spekulacja , zmowa  i na wiosnę będzie taniej a kto teraz kupuje to f....

Edytowane przez youn81
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, dzidzia202 napisał:

Jak masz pisać głupoty to lepiej siedź cicho. Dochodowy 🤦

Opublikowano
22 minuty temu, youn81 napisał:

Gdzie są teraz wszyscy Ci AGRO DORADCY  z tego forum co tak krzyczeli ze Ci co kupują w październiku i listopadzie to za dużo pieniędzy mają ???  Krzyk i lament ze spekulacja , zmowa  i na wiosnę będzie taniej a kto teraz kupuje to f....

Jak zboże po żniwach spadnie poniżej 1000 zł netto to będą też jęczeć ci co kupili azot po 1500 zł brutto. A to w sumie jest prawdopodobne, chyba że drobiarze uratują sytuację.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, dzidzia202 napisał:

Człowieku czy ty wiesz o czym piszesz?

Opublikowano (edytowane)

Zacytuje tu stwierdzenie marudy Szoka  z YT  , i w pełni się z nim zgadzam , ci co nie Kupili azotu to już go nie kupią ze względu na cenę i dostępność  i jak to ładnie nazwał nie nakosicie nawet na kredyty  i dopiero wtedy będzie czarna du....

Edytowane przez youn81
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, youn81 napisał:

Zacytuje tu stwierdzenie marudy Szoka  z YT  , i w pełni się z nim zgadzam , ci co nie Kupili azotu to już go nie kupią ze względu na cenę i dostępność  i jak to ładnie nazwał nie nakosicie nawet na kredyty  i dopiero wtedy będzie czarna du....

Witam, mam do was pytanie kiedy najlepiej rozsiać siarczan magnezu z siarkopolu na pszenice i rzepak? 

Opublikowano
11 minut temu, youn81 napisał:

Nie każdy jedzie na kredytach więc niektórzy nie mają parcia na spłaty. Nie wszyscy dążą za wszelką cenę żeby prześcignąć sąsiada a wola żyć spokojnie. 

• Like 3
Opublikowano

Zgadza się nie każdy jedzie na kredytach , ale duże grono rolników na tym właśnie rozwiązaniu opiera rozwój gospodarstwa , leasing , kredyt obrotowy itp .....nie nakosisz , brak obrotu , stracisz wiarygodność przed bankiem   i już po tobie ....  pamiętaj tez ze zebrany plon to tak naprawdę środki na wznowienie produkcji na przyszły sezon , nie nakosisz  nie będziesz miał kasy żeby wznowić produkcje  wtedy albo kredyt którego nie dostaniesz albo ugorujesz i koło się zamyka

Opublikowano

No w kredytach nie ma nic złego pod warunkiem, że ktoś ma jakąś strategie rozwoju i podąża za nią. Bardziej chodzi mi o przeinwestowanie tymi kredytami które nie raz są wydatkowane w sposób ekonomicznie nie uzasadniony. Np. Mam znajomego co na jakieś 12 ha i ma ciągniki o łącznej mocy około 240 koni. Potem stękanie czy na ratę będzie. 

Co do youtuberow to gdzieś czytałem  że któryś na nawozy wziął kredyt hipoteczny 😄😄

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v