Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał:

A ja na łańcuszku

Dzwoniłem przed chwilą do swego gościa to za rzepak i siew zbóż 300zł za ha b.brał z wałem z przodu i wirówką a siewnik na redlicy talerzowej. Drogo trochę ale po talerzówce by zasiał bez orki to trochę paliwa by zaoszczędził bo jeszcze agregat by szedł przed siewem swoim poznaniakiem.

Od kosztu usługi trzeba odjąć swoje paliwo, eksploatację swoich maszyn oraz swój czas i wtedy wychodzi ile tak naprawdę kosztuje nas usługa. Czasami lepiej jest po prostu zapłacić zwłaszcza jeśli ktoś ma sprzęt który zrobi robotę dużo lepiej od naszego.

• Like 2
Opublikowano

koszenie kukuruszki z odwozem 1300 i jeszcze rabacik z tego. 

a tyle było krzyku i wrzasku że mało i mało, ci co po 1500 to se odpoczywają i dzwonią że promocję zrobią, ale się nie chwalić 🤭🤫

Opublikowano

To nie jest takie złe wystawić cenę jak Ci nie zależy . Będzie robota to będzie . A te szybkie na już ,to cię znajdą  i zapłacą  [no z tym to różnie] ,  Ale jak nie zależy to i na grosik można chwilę poczekać😉

Opublikowano

Panowie w zniwa fasolowe pozyczylem znajomemu scinarke do fasoli na tuza taką bo nie mialem czasu zeby wyciac u niego ok15 ha fasoli bo rzepak sialem. I teraz on chce sie rozliczyc za wynajecie ale nie wiem jaką stawke mu powiedziec za usługę wycinania brali u nas 350-400zl/ha moze cos podpowiecie

Opublikowano
55 minut temu, Mlody311 napisał:

Panowie w zniwa fasolowe pozyczylem znajomemu scinarke do fasoli na tuza taką bo nie mialem czasu zeby wyciac u niego ok15 ha fasoli bo rzepak sialem. I teraz on chce sie rozliczyc za wynajecie ale nie wiem jaką stawke mu powiedziec za usługę wycinania brali u nas 350-400zl/ha moze cos podpowiecie

niech te 100 zł/ha da i będzie dla 2 stron dobrze chyba że dobry znajomy to wtedy trochę mniej ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, kubamako66 napisał:

niech te 100 zł/ha da i będzie dla 2 stron dobrze chyba że dobry znajomy to wtedy trochę mniej ;) 

Pare lat sie znamy ale jak sial u mnie jakis czas temu fasole to nie patrzyl na znajomosc 

• Like 1
Opublikowano

Ja jak od znajomego biorę usługę to płace mu normalnie tyle ile jest warta i nawet się nie targuje i tak samo robię jak ja do kogoś jadę robić. Chcesz usługę to zapłać i szanujmy się wzajemnie i nie naciągajmy się na znajomości. Jak ktoś jest dobrym kolegą to przede wszystkim do niego idę po usługę a nie do konkurencji i na tym przede wszystkim opiera się dobra znajomość. A nie, że sąsiad to już mozna mu robotę po kosztach paliwa zrobić. 

Czasami lepiej na usługi nie jeździć do "znajomych" i do rodziny bo można szybko się pokłócić próbując żądać uczciwej stawki z robotę.

• Like 6
  • Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, KlimekPL napisał:

Ja jak od znajomego biorę usługę to płace mu normalnie tyle ile jest warta i nawet się nie targuje i tak samo robię jak ja do kogoś jadę robić. Chcesz usługę to zapłać i szanujmy się wzajemnie i nie naciągajmy się na znajomości. Jak ktoś jest dobrym kolegą to przede wszystkim do niego idę po usługę a nie do konkurencji i na tym przede wszystkim opiera się dobra znajomość. A nie, że sąsiad to już mozna mu robotę po kosztach paliwa zrobić. 

Czasami lepiej na usługi nie jeździć do "znajomych" i do rodziny bo można szybko się pokłócić próbując żądać uczciwej stawki z robotę.

Bardzo dobrze powiedziane. 

Opublikowano
Dnia 16.09.2022 o 09:37, HF86 napisał:

koszenie kukuruszki z odwozem 1300 i jeszcze rabacik z tego. 

a tyle było krzyku i wrzasku że mało i mało, ci co po 1500 to se odpoczywają i dzwonią że promocję zrobią, ale się nie chwalić 🤭🤫

U nas sama sieczkarnia 1100zl za hektar plus 2 ciągniki do odwozenia po 350zl każdy za godzine. Mój znajomy kosił 2 hektary to go policzyli 3600 za calosc

Opublikowano

I to jest najlepiej znajomymi od jednej butelki ale liczymy normalnie tak jak chodzą usługi każdy się szanuje i nie patrzy potem że on np kosił a ja mu woziłem zboże tyle ile trzeba się rozlicza i jest gitara i nikt do nikogo pretensji nie ma.

Opublikowano

U mnie 1,5 tys za ha. Sieczkarnia, dwa odwożące i ugniatający z pługiem. Za 2,5 ha dałem chłopakowi 4 tys. Ja nie zbiednieje a robota jaką zrobili bardzo mi się podobała, no i trochę czekał na polu bo mieli kawałek jeździć. Poza tym za siew wziął 130 zł a za kombajn 500 i też nic do zarzucenia. Kukurydzy nie brakowało a ścierniska czyściutkie

• Like 1
Opublikowano

Rok temu kupywalem mulczera od gościa co świadczył usługi 300 ha rocznie to bral 200-250zl ha

W tym roku wszystko droższe ale w takiej kukurydzy lżej idzie niż ugory.200od ha a na takim areale 3000/3500 całość myślę. Musisz też policzyć ile ci spali paliwa .

Opublikowano (edytowane)

15-20 litrów na hektar trzeba liczyć z mulczerem, jak ktoś chce jeździć po 200zl to niech jezdzi.

Ja za ugory biore w tym roku nie mniej niż 700, kolega który ma mulczery mówi że woła mininum 1000 i go nie interesuje, czy będzie dużo chętnych, ktoś się zgodzi to zarobi a jak nie to się maszyna nie rozpier.... i kosztów nie będzie.

Jak zarosniete samosiejkami to liczę 1500-2000/ha ale z takiej puszczy zostaje po robocie goła łąka. Spalanie ostatnio wyszło 40l/ha, do tego dostaje rotor bo się w końcu kiedyś wybije, do tego dostaje sprzęgło w ciągniku, silnik, leci dużo motogodzin więc serwis oleju i filtrów też jest częsty, do tego przyslowiowe tony smaru. Jest za co płacić. Nie wspomnę o potłuczonych lusterkach, wygiętych albo wyrwanych schodkach, przebitych oponach i tak dalej i tak dalej

Edytowane przez KlimekPL
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v