Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Jestem. Powiatu wieruszowskiego, z rozmów z innymi kombajnista mi wychodzi tak jak mówisz - bizon 500zl/h. Dzisiaj słyszałem o koszeniu bizonem z rozdrabniaczem za 550 zł/h, podobno w Młynisku za tyle jeden kosił. 

Sam się zastanawiam gdzieś o cenie 550 zł/ha. Kosze dominatorem 98sl.

Strasznie bardzo mi nie zależy na usługach zewnętrznych, skosić swoje i po ludziach na koszty bo trzeba wracać do działalności, która daje pieniążki. Pole to hobby ;).

Opublikowano

Na pograniczu Opolskiego a Górnego Śląska z dużą firmą usługową ustaliłem za koszenie rzepaku 450 zł/ha netto, a zboża będzie kosił od lat dobry znajomy 400 zł/ha z szarpaczem słomy wszystko w dużych kawałkach pole

Opublikowano
13 godzin temu, grzesiuc2 napisał:

Hej. Jestem. Powiatu wieruszowskiego, z rozmów z innymi kombajnista mi wychodzi tak jak mówisz - bizon 500zl/h. Dzisiaj słyszałem o koszeniu bizonem z rozdrabniaczem za 550 zł/h, podobno w Młynisku za tyle jeden kosił. 

Sam się zastanawiam gdzieś o cenie 550 zł/ha. Kosze dominatorem 98sl.

Strasznie bardzo mi nie zależy na usługach zewnętrznych, skosić swoje i po ludziach na koszty bo trzeba wracać do działalności, która daje pieniążki. Pole to hobby ;).

Tylko piszesz że bizon bierze 500 zł/h, to jak będzie 1,5 godziny kosił to wyjdzie 750zł od hektara. W ogóle to jest jakieś nieporozumienie, że ponad półtora razy większy kombajn ma niewiele większą cenę za koszenie... Dominator 98 co ma 150-170 KM powinien brać 800zł/godzinę, tylko jak ktoś usłyszy taką cenę to woli bizon.

Opublikowano

U mnie wystartowali po 600zł /ha są chętni ale widzę że szukają taniej bo dzwonią i pytają jak tam z terminami, jaka cena i będą jeszcze dzwonić. Ja stałym klientom zaproponowałem 550zł/ha i nie mają oporów. W sumie pewniaka jest już 70ha usług, w piątek jadę założyć działalność i można zarabiać.

Opublikowano
7 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Paliwo tanieje a ty 550?

Cena uzgodniona,klientowi odpowiada to koszę. Normalnie będę brał 600 jeśli będą chętni. Tu stały i pole przez miedzę.

Po raz wtóry zapytam. Czy cena usługi to tylko cena paliwa,czy może składowa wielu czynników?

Opublikowano

Tak samo 550-600.Nie pasuję nie koszę.Kostka 280 godzina rolkuja po 25 od sztuki

Opublikowano

Myślę że cena za koszenie nie spadnie zboże drogie paliwo drogie.. cena się utrzyma a komu nie pasuje niech kupi sobie kombajn i niech kosi wtedy wyjdzie taniej..hehe

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Cena uzgodniona,klientowi odpowiada to koszę. Normalnie będę brał 600 jeśli będą chętni. Tu stały i pole przez miedzę.

Po raz wtóry zapytam. Czy cena usługi to tylko cena paliwa,czy może składowa wielu czynników?

Niektórzy nie mają pojęcia ile kosztuje utrzymanie kombajnu i ile wzrosły ceny na części, oleje, pasy itp.

Najtańszy olej do smarowania łańcuchów którego w prasie walcowej dość sporo idzie kosztował 25 a teraz 60 zł za bańkę.

• Like 1
Opublikowano

Myślą że tylko paliwo olej i smar do kombajnu a tam w sezonie wychodzi różnie i czasem na pasy i łożyska przychodzi wydać grube setki lub tys jak się coś jeszcze nałoży.. no ale każdy patrzy że za drogo..

Opublikowano

Ja już powoli zaczynam rozglądać się za usługą siania rzepaku, dostałem propozycje strip till horsch focus za 450 zł netto. Jak uważacie, dobra cena jak na ten rok ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Daro20 napisał:

Niektórzy nie mają pojęcia ile kosztuje utrzymanie kombajnu i ile wzrosły ceny na części, oleje, pasy itp.

Najtańszy olej do smarowania łańcuchów którego w prasie walcowej dość sporo idzie kosztował 25 a teraz 60 zł za bańkę.

Trzeba szukac oszczednosci i lac jakis zuzyty.  Wtedy 2 korzysci. Swoja droga to do stihla odkad pamietam zawsze ciemny sie leje

Opublikowano
5 godzin temu, sylwek23111 napisał:

Tylko piszesz że bizon bierze 500 zł/h, to jak będzie 1,5 godziny kosił to wyjdzie 750zł od hektara. W ogóle to jest jakieś nieporozumienie, że ponad półtora razy większy kombajn ma niewiele większą cenę za koszenie... Dominator 98 co ma 150-170 KM powinien brać 800zł/godzinę, tylko jak ktoś usłyszy taką cenę to woli bizon.

A kto teraz bierze bizona? Już ich epoka wygasła 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, mateo105 napisał:

Trzeba szukac oszczednosci i lac jakis zuzyty.  Wtedy 2 korzysci. Swoja droga to do stihla odkad pamietam zawsze ciemny sie leje

Juuuu ,do prasy zalałem jakiś od pilarki do łańcucha ,jakiś pilak funkiel nówka . Litra nie zużyło ,zaje.... filterki ,i huk wie co jeszcze ,już trzeci rok nie mogę dojść tołku . teraz leję najtańszy ,ale sprawiedliwy ,z dala od pilaków .  A do pilarek pilarze stosowali przepał ,ale ten z wierzchu ,przecadzany przez jakiś filc . Ze  3 litry na dzień ponoć tylko przelatywało  .

Opublikowano
6 godzin temu, sylwek23111 napisał:

a dziwne ze uber czy jedziesz mercedesem czy skodą jednakowo biorą ,      mozna przyjąć ze jak wiekszy wydajniejszy sprzet to szybciej wykona usługe i powinno być taniej bo jest mniejszy koszt jednostkowy 😁

Opublikowano
6 godzin temu, kizak napisał:

Juuuu ,do prasy zalałem jakiś od pilarki do łańcucha ,jakiś pilak funkiel nówka . Litra nie zużyło ,zaje.... filterki ,i huk wie co jeszcze ,już trzeci rok nie mogę dojść tołku . teraz leję najtańszy ,ale sprawiedliwy ,z dala od pilaków .  A do pilarek pilarze stosowali przepał ,ale ten z wierzchu ,przecadzany przez jakiś filc . Ze  3 litry na dzień ponoć tylko przelatywało  .

Ja do piły leję przepał już od 20 lat , oczywiście już trzecia piła i nie sądzę żeby coś im to szkodziło, co prawda przepał leję z kombajnu gdzie silnik pracuje około 150 godzin w roku 

10 godzin temu, Przemq napisał:

Myślą że tylko paliwo olej i smar do kombajnu a tam w sezonie wychodzi różnie i czasem na pasy i łożyska przychodzi wydać grube setki lub tys jak się coś jeszcze nałoży.. no ale każdy patrzy że za drogo..

W tym roku wymieniam dwa paski i koszt 2,5 tyś , niestety to nie są tanie zabawki

A rozmawiałem z kolegą co robi trochę usług to chce brać po 400 zł za godzinę 😳🤦 bo twierdzi że nikt mu więcej nie da , a w godzinę robi około 1, 20 ha

No kuźwa matka Teresa , charytatywnie jeździ 

Opublikowano
5 godzin temu, pala92 napisał:

Jaka stawka za rozrzucenie naczepy wapna(ciągnik+operator+rozsiewacz 8t)? Ile liczycie dodatkowo za załadunek ładowaczem?

Poprzednie lata brałem 800 za kompleksowo łódkę. Teraz 1200

Opublikowano
soltys48 napisał:

5 godzin temu, pala92 napisał:

Jaka stawka za rozrzucenie naczepy wapna(ciągnik+operator+rozsiewacz 8t)? Ile liczycie dodatkowo za załadunek ładowaczem?

Poprzednie lata brałem 800 za kompleksowo łódkę. Teraz 1200

To jak kiedyś gosciowi powiedziałem 700zł za 27t wapna rozrzucenie to stwierdził że woli łopatą do kosa wrzucić, ludzie lubią robote jednak

Opublikowano
8 godzin temu, kizak napisał:

od nowości leje do prasy olej przekladniowo hydrauliczny przepracowany z ciągników. fabrycznie było ustawione ze na 200bel wychodziło 5litrów oleju. 50litrow na rok wychodzi. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v