Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

Jak na Zetora to właśnie taniość

i tu z Twą pomocą doszliśmy do fenomenu cen zetora

każdy o nim marzy, a po kupnie uświadamia sobie że to tylko paliwożerna 60-tka z napędem

a że Polak zarobić lubi to wystawia go drożej jak kupił 

i tak oto powstała piramida finansowa zetora 

Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Jak na Zetora to właśnie taniość 🙂

jak miałem 15 lat to marzyłem o takim, mały, 2 kosiarki rotacyjne i napęd, w tych czasach to raczej tak, ale i tak przewartościowane

@daron64 były, jeździłem horalem w pełnym wyposażeniu u jednego gościa przez chwilę to właśnie miał rozstawy jak  normalna wersja, ale mocowania kół chyba miał trochę inne, żeby go rozsunąć czy coś takiego, z  resztą w tym co wrzuciłem też to jest 

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, pawel885 napisał:

każdy o nim marzy, a po kupnie uświadamia sobie że to tylko paliwożerna 60-tka z napędem

A taki uj. Mam 60 i 7011 i porównywanie ich że sobą to obraza dla zetorka. 

• Like 2
Opublikowano

a jeździłeś zachodnim tej mocy? np ihc 633 lub fendtem serii 100? u mnie akurat tych zachodnich gratów sporo ci powiem ci że zetor jest lepszy owszem ale nie ma tego przeskoku, skrzynia dalej zgrzyta wałek załączany osobnym sprzęgłem ( normalnym, nie 5cio minutowym) niezależna hydraulika, ba powiem ci że fendty 100 i chyba 300 bez napędu miały oś amortyzowaną, z przodu oś wygląda podobnie jak płaska w c360 a w środku schowany jest resor piórowy 

Opublikowano

rozszerzam horyzonty, ursus względem zetora jest jakimś przeskokiem ale nie mówmy że jest dużym przeskokiem, podobnie jak z samochodami, skoda to 60tka a vw to zetor, przejście jakości czuć ale jak wsiądziesz do merca to już do tamtych już nie chcesz wracać 

Opublikowano
44 minuty temu, pawel885 napisał:

Ja się nie zgadzam z taką teorią , paliwa owszem więcej spali ale i więcej zrobi 

41 minut temu, daron64 napisał:

A taki uj. Mam 60 i 7011 i porównywanie ich że sobą to obraza dla zetorka. 

A daj spokój , szkoda tłumaczyć 

Opublikowano

@igor10246

A moim zdaniem jest sporym przeskokiem. Te dwa ciągniki różni jednak sporo rzeczy. Jak dałeś porównanie do aut, to ja bym nieco sprecyzował. Nie tyle skoda do VW, co konkretniej np Felicja do golfa4. 

Nie mam zamiaru porównywać go do zachodnich ciągników, ale zdecydowanie nie zgadzam się ze wszystkimi opiniami typu, że to taka trochę wygodniejsza 60tka.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, igor10246 napisał:

rozszerzam horyzonty, ursus względem zetora jest jakimś przeskokiem ale nie mówmy że jest dużym przeskokiem, podobnie jak z samochodami, skoda to 60tka a vw to zetor, przejście jakości czuć ale jak wsiądziesz do merca to już do tamtych już nie chcesz wracać 

ale zdażają się ludzie co z zachodu przesiadają na Zetora albo ursusa , u mnie w okolicy trzy przypadki w kombajnach wymiana z germańców na bizony 

Jak tamten był za tani to tutaj okazja 👇

https://www.otomoto.pl/oferta/zetor-7245-caly-w-oryginale-wszystko-sprawne-od-rolnika-ladny-stan-ID6EjUCb.html

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

zachodu przesiadają na Zetora albo ursusa , u mnie w okolicy trzy przypadki w kombajnach wymiana z germańców na bizony

To akurat moim zdaniem skrajnośc. Ja praktycznie nikogo nie znam, kto by przesiadł się na zachód, a potem z podkulonym ogonem wracał do rodzimych konstrukcji. 

Jedyna taka sytuacja, która jestem sobie w stanie wyobrazić, to że ktoś się zwyczajnie przeliczył - typu miał kilka ha, zmienił ursusa/bizona na jakiś stary zachodni, który nie okazał się perełka i po pierwszej poważnej usterce ze zdziwieniem się dowiedział, że należyte utrzymanie i serwisowanie jednak kosztuje więcej niż to, do czego się przyzwyczaił, a po części nie zawsze wystarczy wyskoczyć do najbliższego warzywniaka.

Dlatego ja osobiście mocno waham się nad przejściem na zachodnie sprzęty. W żadnym wypadku nie uważam, że swoje konstrukcje są lepsze. Boje się tylko sytuacji, gdy pierwsza awaria boleśnie zweryfikuje możliwości finansowe, jakie daje moją gospodarka.

• Like 3
Opublikowano

zawsze z pensji mozesz dolozyc ??? 

mam 60 i zetora- wiec niech nikt nie pieprzy ze to prawie to samo.

jeszcze niedawno czesci zamawialem w poludnie a na drugi dzien w poludnie byly w domu ,ostatnio czekalem 5 dni na dostawe. wiec zachodnie odpadaja-nie ma blisko sklepu z czesciami do nich..

Opublikowano
3 godziny temu, griga napisał:

Kupić ładowarkę i wysypywać przed stodołą.

Coś jak Twój zestaw

Ładowarka to może kiedyś. Na razie jestem za bidny. 

3 godziny temu, soltys48 napisał:

Ot patrz... Nauka nie poszła w las

A proponowałem ssąco tłocząca

Identyczny ,znaczniki miał fajniejsze

To było miesiąc temu 🤷‍♂️

Opublikowano
7 godzin temu, Ursus932 napisał:

ale zdażają się ludzie co z zachodu przesiadają na Zetora albo ursusa , u mnie w okolicy trzy przypadki w kombajnach wymiana z germańców na bizony 

Jak tamten był za tani to tutaj okazja 👇

https://www.otomoto.pl/oferta/zetor-7245-caly-w-oryginale-wszystko-sprawne-od-rolnika-ladny-stan-ID6EjUCb.html

Wlasnie sami Rolnicy mu napędzili taka piramidę finansową.

Tu nie chodzi o ten egzemplarz tylko ogólnie o te  wszystkie starsze.

Porównując Zetora do 60 to jest krzywdzące bo to wyłącznie Nasi skopali 60 z cofaniem się do tyłu względem c 4011

Opublikowano
15 godzin temu, soltys48 napisał:

@PRIMOod tego gościa i od tego siewnika kupiłem znaczniki. Zaczynał od ceny 17900 

Jak szukasz takiego to się odezwij .

Ile byś chciał za to złotówek?🤔💰

Opublikowano
7 godzin temu, danielursus3p napisał:

Ale było

36 minut temu, PRIMO napisał:

Ile byś chciał za to złotówek?🤔💰

2taniej niż ten z ogłoszenia

Opublikowano
9 godzin temu, danielursus3p napisał:

Przyczepę 20t rozładowuję taśmociągiem ok. 15min. Taśmociąg dwubiegowy13m, 60cm szer, taśma lekko zagłębiona.

Opublikowano
2 godziny temu, stempos1980 napisał:

Wlasnie sami Rolnicy mu napędzili taka piramidę finansową.

Tu nie chodzi o ten egzemplarz tylko ogólnie o te  wszystkie starsze.

Porównując Zetora do 60 to jest krzywdzące bo to wyłącznie Nasi skopali 60 z cofaniem się do tyłu względem c 4011

No co zrobić może i sami , ale jest część ludzi co będzie szukać prostych z łatwym  dostępem do części i zapłacą za Zetora , mnie też nie rajcują te wszystkie plastiki , guziki itd , a jakiś komfort mi nie potrzebny . 

Znajomy ma Ursusa, Fendta i teraz szuka Zetora 7245/7745 🙂

Opublikowano
8 minut temu, jacek1296 napisał:

Przyczepę 20t rozładowuję taśmociągiem ok. 15min. Taśmociąg dwubiegowy13m, 60cm szer, taśma lekko zagłębiona.

Masz może jakieś zdjęcie tego taśmociągu?

Opublikowano
46 minut temu, Ursus932 napisał:

No co zrobić może i sami , ale jest część ludzi co będzie szukać prostych z łatwym  dostępem do części i zapłacą za Zetora , mnie też nie rajcują te wszystkie plastiki , guziki itd , a jakiś komfort mi nie potrzebny . 

Znajomy ma Ursusa, Fendta i teraz szuka Zetora 7245/7745 🙂

Bo tu najwięcej do powiedzenia na temat Zetor/Ursus mają Ci ci ich nigdy nie mieli i słyszeli o nich od wujka szwagra sąsiada itd, albo Ci co im tatuś z mamusią kupili jondera albo innego nowego holanda i dlatego teraz wyżej stają jak d*py mają bo nie oni a rodzice kredyt spłacają. Jak by przyszło kupić samemu to ciekawe z kad by na start wzięli 200+ tys na zakup zagranicznego traktora?🤔🤷

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v