Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
szymon09875 napisał:

Dnia 4.10.2022 o 19:53, superfarmer02 napisał:

Głupie gadanie. Po co mu maszyna za 30tys jak maszyna za 4 zrobi tak samo i w podobnym czasie 

Kup coś takiego jak ja. Ojciec mi strajkuje powiedział że jak ją sprzedam to nie będzie kosił rotacyjna 🤣

ma racjię wie co dobre 😉😃

Opublikowano (edytowane)

Jeśli miałbym zapłacić za nią tyle co kosztuje to bym nigdy nie kupił. Okazyjnie się trafiła to jest.

Rotacyjna 7-8 się jedną łąkę kosilo bo dziury i 60ka 2 miejscami szło 3 włączyć. Dziś ojciec pojechał i 80ka z 2.8m w 2.5 godziny na spokojnie skosil. 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano (edytowane)

@wojtal24 Czyli coś na rzeczy, może się pojawi w wyższej cenie za jakiś czas.

Nawet zacząłem myśleć o zakupie tej maszyny, temat szybciej się zakończył jak zaczął.

Edytowane przez Norman
Opublikowano (edytowane)
Dnia 4.10.2022 o 19:35, superfarmer02 napisał:

E to nie tak źle. Zawsze tak rotacyjna podpinam🤪 siły trochę jest to wolę szarpnąć niż trykać 15 min 

Dnia 4.10.2022 o 19:39, kizak napisał:

Jatam wolę,, trykać ''15 minut niż szarpać ,albo i 3 minuty starczy

a ja mam eurohaki z kołnieżami i wszystko przyczepiam w miute? + wałki i hydrauika

Dnia 4.10.2022 o 19:43, Dziad932 napisał:

No nie wiem o co ci chodzi ,ale ja nie widzę sensu dawać kupę kasy żeby dwa razy do roku skosić koło 10 ha łąki 

Dnia 4.10.2022 o 19:53, superfarmer02 napisał:

Głupie gadanie. Po co mu maszyna za 30tys jak maszyna za 4 zrobi tak samo i w podobnym czasie 

jedno i drugie ma swoje za i przeciw, ua chce do ihc czołową, na 25ha łąk, ktoś sie śmiał że 40 obrabiają 2ma c360 i jadą rotacyjnymi, ale pokos robią miesiąc, znajomy też tak robił po 5 ha, 20 ha, z pogodą tak wyszło że pierwszy skończył, 2gi zaczynał, i 1wszy pokos strasznie zróżnicowany jakościowo bo 2 ostatnie partie trawa stara była i dla koniarza już nie poszło   

Dnia 4.10.2022 o 20:00, Dziad932 napisał:

Ale co ma gówno do wiatraka. Mi nie potrzebna taka , a Sławuś myśli że jak kupię kosiarkę za kilkadziesiąt tysięcy albo jakąś szeroką to m się w życiu polepszy 🤦‍♂️

za 15 tys zy nawet za 10 wychaczysz spokojnie dysk 2.0-2.6 m więcej ci nie potrzebne, i moje zdanie na ten temat znasz bo całe litanie ci pisałem   

Dnia 4.10.2022 o 20:01, Pafnucy napisał:

a oki. nie doczytałem.myślałem że się zastanawiasz.

też wolałem rotacyiną. 185 se kupiłem. nierówne łaki i sporo klinów mam.

im szersza tym mniej nawrotów 

10 godzin temu, migacz napisał:

Takie pytanie mam. Szwagier zasiał poplonów z 10ha. Poplony porosły i chce to na kiszonkę dla byków sprzątnąć. Jak i czym to sprzątnąć najłatwiej i z najmniejszą ilością piachu. Zawsze zbierali orkanem ale to można na 2ha a teraz to trzeba szukać czegoś innego. Wczoraj oglądaliśmy sieczkarnie fortschritt ale heder do żyta był w opłakanym stanie. Jakieś jeszcze pomysły ktoś ma?

albo szukać lepszego hedera albo jak łąke tylko każdy sprzęt 5cm do góry   

5 godzin temu, KlimekPL napisał:

A gdyby normalnie skosić kosiarką, zgrabić i baloty w folie?

folia droga, ja właśnie kosze pokos i pierwszy raz pryzme robić będę z 10 ha  

4 godziny temu, migacz napisał:

Problem zanieczyszczenia piachem i duży udział wody(ciężar balotów) na stercie trochę tej wody ucieknie. Kiedyś jak miałem bydło to też unikałem poplonu w baloty mimo swojej owijarki i prasy. Jakość lepsza w kopcu.

albo wysuszyć bardziej, przetrząsnąć albo dzień więcej niech poleży, nie rozumiem nie których co z balota taczkę wody wywożą 

1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

I tak za daleko ale wyskoczyła taka i w sumie nie wiadomo co to. Dziś z sąsiadem gadałem to mówił żeby brać 1.85 bo na 1.65 to szkoda paliwa. Ty masz chyba 1.85? Zetorkiem tniesz? 

do ciapka idealna https://sprzedajemy.pl/kosiarka-dyskowa-jaslo-2-e30984-nr66238885

@superfarmer02 https://sprzedajemy.pl/sprzedam-kosiarke-dyskowa-class-2-10-lubcza-2-e30984-nr66627189 - kuhn w barwach claasa, mam te sam model, bardzo polecam, 60 lata, ale kosze ihc na 1000 obr

Edytowane przez igor10246
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, igor10246 napisał:

a ja mam eurohaki z kołnieżami i wszystko przyczepiam w miute? + wałki i hydrauika

Zapniesz w minutę pod kilkoma warunkami  

1   Za pierwszym razem podjedziesz idealnie [   szacun]

2 dyskowa jest postawiona na idealnej wysokości

3 łapy ,,haków''są w idealnym położeniu z kosiarki zaczepami

4  te ,,jabłka'' z kołnierzami są już podpięte do kosiarki

5 ramiona z hakami są ustawione w idealnej szerokości

6 te ramiona są w miarę sztywne i nie ,,uciekną'' ci na bok podczas podpinania

No nie będę wspominal o  tym że śryba centralna jest pod ręką z odpowiednimi bolcami ,czy o hamulcu postojowym........ . Przeważnie kilka z tych punktów jest ,,nie dopiętych'' i za h.    nie podepniesz w przysłowiową minutę ...      Aha spróbuj to wykonać z piwem w ręku 😐;)  ..         Tylko co by nie było tak jak z polskim kapitanem na kanale Sueskim .  ,,  Co ja nie zawrócę ?, potrzymaj piwo'' 😐;)

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, kizak napisał:

Zapniesz w minutę pod kilkoma warunkami  

1   Za pierwszym razem podjedziesz idealnie [   szacun]

2 dyskowa jest postawiona na idealnej wysokości

3 łapy ,,haków''są w idealnym położeniu z kosiarki zaczepami

4  te ,,jabłka'' z kołnierzami są już podpięte do kosiarki

5 ramiona z hakami są ustawione w idealnej szerokości

6 te ramiona są w miarę sztywne i nie ,,uciekną'' ci na bok podczas podpinania

No nie będę wspominal o  tym że śryba centralna jest pod ręką z odpowiednimi bolcami ,czy o hamulcu postojowym........ . Przeważnie kilka z tych punktów jest ,,nie dopiętych'' i za h.    nie podepniesz w przysłowiową minutę ...      Aha spróbuj to wykonać z piwem w ręku 😐;)  ..         Tylko co by nie było tak jak z polskim kapitanem na kanale Sueskim .  ,,  Co ja nie zawrócę ?, potrzymaj piwo'' 😐;)

do podpinania w minutę trzeba to:

pol_pl_Trojkat-zaczepowy-przedni-TUZ-kat

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jahooo napisał:

do podpinania w minutę trzeba to:

pol_pl_Trojkat-zaczepowy-przedni-TUZ-kat

Polecam. Kiedys pracowalem w firmie,gdzie tylko pluga tym nie zapinali. 

Szukam info. Opryskiwacz Rauch D2 z hydraulicznym unoszeniem belki ( silownik + linka stalowa).  Belka po glownej ramie "jezdzi"  na jakichs rolkach czy na slizgach. 

Brak opisu.

Edytowane przez Narko
Opublikowano
Przed chwilą, KlimekPL napisał:

Fajne, tylko że każda maszyna musi mieć identyczny rozstaw dolnych punktów mocowania. A na przykład u mnie każda z innej parafii i odległości są różne

Jak masz trójkąt to do maszyny musisz mieć zrobione też mocowanie w kształcie trójkąta. 

Opublikowano

Przy ciężkich maszynach nie zdaje to egzaminu.Trzeba pilnowac bo mozna zgubić na drodze maszyne. Pracowałem z takimi ramami w anglii. Sama rama jest mocna ale przy maszynie kątownik do tej ramy lubi się rozginac. Tego typu zaczepów używa się do transportu platform gdzie miesci sie dwie palety np. z sadzonkami. Jedziesz na pole zostawiasz i wracasz po nastepne ew. przestawiasz aby ludzie mieli blisko siebie  sadzonki. 

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Norman napisał:

@daron64 Kiedyś przewody fazowe oznaczone były chyba literami R S T lub A B C teraz L1 L2 L3, tylko to lampa raczej 1 fazowa. Nie widać na zdjęciu czy faza podłączona jest pod R.

Są to lampy na 220. Faza jest podłączona pod R. W każdej lampie (niezależnie czy przelotowa, czy krańcowa) jest tak samo.

Opublikowano

Czyli wiadomo odnośnie oznaczeni w oprawach lamp - mnie więcej.

https://www.olx.pl/d/oferta/fiat-90-dt-z-turem-4x4-CID757-IDRfpPg.html

Dla samego ładowacza bym kupił bo akurat taki wysięgnik potrzebny. Ale ogłoszenie lipne - brak kontaktu. Ostatnio sporo takich ogłoszeń pomijając te rażąco podejrzane na pierwszym rzut oka.

https://www.olx.pl/d/oferta/deutz-fahr-6040-kombajn-zbozowy-CID757-IDR9k1Q.html

Tu też niska cena, pewnie też brak kontaktu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v