Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, 85Tomekkk napisał:

jakbym miał iść na 3/4 tego 5,10 to bym został przy tym co mam czyli 3,9

weź Ty nie słuchaj jakiś bajek 

cięcię połową hedera czy w jedną stronę 

takie cyrki to chyba cwaniaki z pgr-ów wymyślili żeby kasiorę łoić u chłopów 

bierz ten heder i będziesz ciął tak samo tylko że z mniejszą prędkością 

plus to że mniej kilometrów zrobisz kombajnem jak i prasą później 

Opublikowano
85Tomekkk napisał:

5 minut temu, Uziu92 napisał:

jaki masz motor ? jak coś innego niż merc z turbo to odpuść. kosił mi rzepak lexem z motorem ok 500 koni i hederem 7.5 m i w rzepaku na ponad 5 ton silnik było słychać jak jęczy i chmurę dymu puszcza.

merc bez turbo,z 16 letniego odczucia pracy kombajnem to smiem twierdzić ze w zbożu bardziej dostaje w du..jak w rzepaku

w rzepaku gorzej dostaje w dupe niż w zbożu czy nawet w qq

Opublikowano
4 minuty temu, wojtal24 napisał:

w rzepaku duża masa przechodzi przez kombajn często zielona i może się zapychać wiadomo można wolno jechać ja bym do 3.9m założył stół a ten 5.1m zrobił do zboża jak chcesz już tak

to ja właśnie robie odwrotnie.z 3,9 będzie stoł do sprzedania

5 minut temu, jaco512 napisał:

Jak pójdą zielone badyle na młocarnie to może się okazać że bęben stanie..

ja mam sprzęgło na slimaku popuszczone,jak juz to niech ślimak stanie,a nie młocarnia

Opublikowano

@85Tomekkk wiem że tak chcesz zrobić tylko odwrotnie niż wszyscy nawet z zachodu jak są kombajny to stół jest zawsze do węższego hedera ale każdy robi jak uważa. jak rzepak taki powyżej 4t to masy jest od groma

Opublikowano

tak się składa że mam dominatora 96 z mercem 170 koni i wiem na co stać ten kombajn, 86 niby to samo ale klawisze krótsze są i silnik bez turba ma 120 albo 130 koni a to już duża różnica i wg mnie będzie problem w rzepaku bo on idzie gorzej jak zboże, tym bardziej jak będzie dużo zielonej masy. Ja mam heder 4.5 i w tym roku kosiłem żyto hybrydowe na 8 ton z sieczkarnia , słomy w opór i powiem że ciężko to szło. W 88 modelu jest mocniejszy motor niż w 86, bo tam były nowsze silniki już.

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

sześćdziesiątką kosilem 2,5 m dyskową ,no niby za ciężko nie było ,ale jak podnioslem na silowniku do boku to mialem wrażenie że traktor przewroci. Patrz czy zapniesz na szerokośc do 3 paka ,czy między kolami się zmieści,bo niby koła na felgaach można rozszerzyć ,ale czy dadzą zaczepić dolne belki traktora na sworznie w kosiarce ,bo tu w niektórych robi się problem .. Bo te kosiarki 1,85 rotacyjna ,czy dyskowe pow 2 m są dedykowane do ciągników szerszych niż c 360 . U mnie w instrukcji wiraxa 1,85 pisało że c 360 to w najgorszym wypadku niby można ,a c 360 z przetrząsaczem lata jak głupia ,ale wałek przekażnika już ma 2 łamania .

Ciężko tego wiraxa do siuntki podczepić? 

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

Ty to jednak chcesz za prawdziwego dziada uchodzić 🤦‍♂️

Może rozwinąć swój ból głowy 🤔

2 godziny temu, kizak napisał:

sześćdziesiątką kosilem 2,5 m dyskową ,no niby za ciężko nie było ,ale jak podnioslem na silowniku do boku to mialem wrażenie że traktor przewroci. Patrz czy zapniesz na szerokośc do 3 paka ,czy między kolami się zmieści,bo niby koła na felgaach można rozszerzyć ,ale czy dadzą zaczepić dolne belki traktora na sworznie w kosiarce ,bo tu w niektórych robi się problem .. Bo te kosiarki 1,85 rotacyjna ,czy dyskowe pow 2 m są dedykowane do ciągników szerszych niż c 360 . U mnie w instrukcji wiraxa 1,85 pisało że c 360 to w najgorszym wypadku niby można ,a c 360 z przetrząsaczem lata jak głupia ,ale wałek przekażnika już ma 2 łamania .

A do Zetora będą pasować 🤔

Opublikowano
52 minuty temu, Uziu92 napisał:

tak się składa że mam dominatora 96 z mercem 170 koni i wiem na co stać ten kombajn, 86 niby to samo ale klawisze krótsze są i silnik bez turba ma 120 albo 130 koni a to już duża różnica i wg mnie będzie problem w rzepaku bo on idzie gorzej jak zboże, tym bardziej jak będzie dużo zielonej masy. Ja mam heder 4.5 i w tym roku kosiłem żyto hybrydowe na 8 ton z sieczkarnia , słomy w opór i powiem że ciężko to szło. W 88 modelu jest mocniejszy motor niż w 86, bo tam były nowsze silniki już.

mam MF-a z silnikiem 160KM i do hedera 4,8m jest na styk

Opublikowano
1 godzinę temu, Dziad932 napisał:

A do Zetora będą pasować

ale jaka, ale co ma nie pasować?

Opublikowano
2 godziny temu, superfarmer02 napisał:

Ciężko tego wiraxa do siuntki podczepić? 

Ciężko nie jest ,pod warunkiem że idealnie podjedziesz. Jak coś to jedno ramię podepniesz  i resztę za koniec rotacyjnej na drugie naciągniesz ,ale to już robota dla młodych ,bo portki trzeszczą . Ciężko  to jest podpiąć dyskową ,bo już tam tylko pomysłem, z ,, portkami'' już ciężko wykonać .😐. Pierwszy raz dyskową podpinałem z pół godziny ,co ja się naprzeklinał ,gdyby te jaśniste powschodziły ,nie byłoby gdzie nogi postawić 😐

• Haha 5
Opublikowano (edytowane)

dziwne problemy mata...

już chyba rozumiem czego w Plutyczach zawsze co najmniej trzech do podczepiania maszyny...

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał:

będę się martwił we żniwa,heder kupiony

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, kizak napisał:

Ciężko nie jest ,pod warunkiem że idealnie podjedziesz. Jak coś to jedno ramię podepniesz  i resztę za koniec rotacyjnej na drugie naciągniesz ,ale to już robota dla młodych ,bo portki trzeszczą . Ciężko  to jest podpiąć dyskową ,bo już tam tylko pomysłem, z ,, portkami'' już ciężko wykonać .😐. Pierwszy raz dyskową podpinałem z pół godziny ,co ja się naprzeklinał ,gdyby te jaśniste powschodziły ,nie byłoby gdzie nogi postawić 😐

E to nie tak źle. Zawsze tak rotacyjna podpinam🤪 siły trochę jest to wolę szarpnąć niż trykać 15 min 

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Jak Ci pomoże to rozwijaj 😜

No nie wiem o co ci chodzi ,ale ja nie widzę sensu dawać kupę kasy żeby dwa razy do roku skosić koło 10 ha łąki 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v