Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak brał na prow. To podejrzewam że kosztowało go połowę tego co chce. Teraz pewnie złożył wniosek na nowe i tego się wyzbywa a wjedzie nowy sprzęt.  Kiedyś jak u niego bywałem to mówił że ma 17ha własnej ziemi. Ale to będzie z 16lat temu.

Opublikowano
28 minut temu, przybyslawice5211 napisał:

3,65 m jak go kupiłem to miał 1700 godzin a w godzinę skosi 1 ha pszenicy 6 ton co daje lepszy wynik od bizonów super z mojej okolicy  

Dobrze że napisałeś z okolicy, aefowskie bajzony to tyle młócą jak kombajnista obiad je ,💪💪

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, radekz200 napisał:

Tak w ogóle to 6t czy 8t

zależy co wsypiesz....:D

na szybko znalazłem, to 9,8 m3 powierzchni ładunkowej

a ta jeszcze podwyższona...

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
hardkor113 napisał:

Sam niewiem co sądzić o jd ogolnie ludzie polecają ale jeśli zapytasz o części to każdy mówi że trzeba mieć dużą skarbonkę.I druga sprawa spalanie

Ja mam 1075 z heder 4.2m pszenica hektar 45min 16-18l na hektar z sieczkarnia. Daje rade jezdzdzic bez odpinania hederu jak kupywalem miał 3800mth co rok 100ha kosi 4 sezon bez większych usterek

Opublikowano
35 minut temu, 6465 napisał:

Sprzedaje gość z wioski od Darka. Zrobiłem wywiad to powiedział że to badziew podłóg claasa  https://www.olx.pl/d/oferta/kombajn-deutz-fahr-6090-hts-CID757-IDKGUW8.html

a porównaj cene claasa do DF

33 minuty temu, przybyslawice5211 napisał:

3,65 m jak go kupiłem to miał 1700 godzin a w godzinę skosi 1 ha pszenicy 6 ton co daje lepszy wynik od bizonów super z mojej okolicy  

eee to mały, coś jak mój ferdek

3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Dobrze że napisałeś z okolicy, aefowskie bajzony to tyle młócą jak kombajnista obiad je ,💪💪

dwa za jeden dzien koszą ten duży kawałek pod lasem?

3 minuty temu, radekz200 napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-przyczepe-8-10-ton-CID757-IDNgAiS.html

Za 35 mi oddaje 😂 ale to chyba jeszcze za duzo bo doliczyć transport…. Tak w ogóle to 6t czy 8t

Radziu ja doda tą panią co ma jej zdjecie koło imienia to bir

Opublikowano
12 minut temu, 6465 napisał:

Jak brał na prow. To podejrzewam że kosztowało go połowę tego co chce. Teraz pewnie złożył wniosek na nowe i tego się wyzbywa a wjedzie nowy sprzęt.  Kiedyś jak u niego bywałem to mówił że ma 17ha własnej ziemi. Ale to będzie z 16lat temu.

Stefan to obrabia więcej niż każdy z tych bambrów ze Złotej, teraz to już raczej wynik trzycyfrowy, i na pewno nie jedynka z przodu

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

a porównaj cene claasa do DF

eee to mały, coś jak mój ferdek

dwa za jeden dzien koszą ten duży kawałek pod lasem?

Radziu ja doda tą panią co ma jej zdjecie koło imienia to bir

Kurła jedna mnie wystarczy 😱

Opublikowano

Bizon z czystych danych sita ma tylko mniejsze od tego 1157 i silnik 5 koni słabszy, wszystko inne lepiej parametrami wychodzi, więc nie wiem jak to może być wydajniejsze. Sąsiad ma 950 kolejny miał 965 i jakoś bizony im nie ustępowały wydajnością. 

Opublikowano
16 minut temu, superfarmer02 napisał:

Wszystko zależy od kombajnu i operatora. Niektóre bizony w mojej okolicy mają podobną wydajność co moja laverda...🙃

przerób to nie wydajność

to, że przepuszczą przez siebie 8-10t zboża/h nie znaczy, że taką mają wydajność, bo zapewne tona zostanie za nimi

20 minut temu, danielursus3p napisał:

Bizon z czystych danych sita ma tylko mniejsze od tego 1157 i silnik 5 koni słabszy, wszystko inne lepiej parametrami wychodzi, więc nie wiem jak to może być wydajniejsze. Sąsiad ma 950 kolejny miał 965 i jakoś bizony im nie ustępowały wydajnością. 

E512 ma słabszy silnik niż Bizon, poza tym parametry podobne , ale jeśli chodzi o zbiór, to bez zostawiania za sobą zbierze więcej, niż Bizon na 1h pracy

bo na hektary Bizon zrobi więcej w godzinę, ale wtedy zostają za nim zielone pasy

na tej samej zasadzie Mercator dorównuje Bizonowi wydajnością, mimo, że troszkę mniejszy

• Like 2
Opublikowano

Trzeba się nauczyć operować bizonem i zadbać o stan fartuchow, oczyśić klawisze jak zasyfione i nie gubi. Fakt faktem sita w bizonie ch*ja warte. Ale zmienić na dużą lamele i całkiem inna robota. 

Opublikowano
1 godzinę temu, przybyslawice5211 napisał:

Dobrym suprem takiej pszenicy też się położy w godzine 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v