Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

w myslach mi facet czytal-

ja z ramy starego rozsiewacza zrobilem w poniedzialek nosnik do bel- mam cale 5 sztuk na pastwisku leza , nie chcialo mi sie turlac do domu-pod sporo gorke kawalek wiec wymyslilem patent-rozcialem tyl ,wyprostowalem rame ,wlozylem rury zdobyczne i tanim kosztem wynalazek jest.

natchnal mnie jeden taki ktory rebak mila robic z rozsiewacza.

• Like 1
Opublikowano
fergi99 napisał:

Ja mam tloki hydrauliczno pneumatyczne w d55 takie https://allegro.pl/oferta/silownik-hamulcowy-hydrauliczno-pneumatyczny-24-30-10611972728 żeby przeszła przeglad to taki zawor musisz zalozyc https://sklep.mizar.com.pl/zawor-bezpieczenstwa-hamulcow-hydraulicznych-p-23570.html Osobiście jeżdżę bez zaworu ale na przeglad pojadę pewnie zetorkiem z pneumatyka

O dzięki wielkie za odpowiedź, czyli bez takiego zaworu i akumulatora też będzie chodzić? A siłowniki masz takie same na obu osiach? a szybkozłącze jest jakieś znormalizowane we wszystkich czy zależy od producenta ciągnika? jaki przewód hydro do tego będzie dobry?

Opublikowano
Grzechooo napisał:

O dzięki wielkie za odpowiedź, czyli bez takiego zaworu i akumulatora też będzie chodzić? A siłowniki masz takie same na obu osiach? a szybkozłącze jest jakieś znormalizowane we wszystkich czy zależy od producenta ciągnika? jaki przewód hydro do tego będzie dobry?

siłowniki mam takie same wyjście na hamulec jest zawsze takie samo a waz ma grubość 18mm ale to dla tego ze taki pasowal do siłowników żeby juz żadnych redukcji nie wstawiać ogólnie to jak dobrze pamiętam to ciśnienie jest nie duze chyba 60 bar

Opublikowano

Pamiętacie jeszcze temat skrzyni biegów w zetorku? No to wczoraj skończyliśmy składać cały środek. No i coś tam gadamy, ale patrzę, że na stole zostały dwa łożyska igiełkowe jeszcze. No k**wa nie wierze - założyliśmy gdzieś stare? Liczę łożyska. k**wa, gorzej - wychodzi, że gdzieś w ogóle nie założyliśmy dwóch. No ja pie***, przecież to niemożliwe, jak moglibyśmy pominąć dwa łożyska. Liczę wszystko po 5 razy, sprawdzam z paragonem - jak nic, gdzieś nie założyliśmy dwóch łożysk. Dopiero dziś po kolei z katalogiem sprawdzałem - uffffff, zamówiłem tyle łożysk, ile wymontowalismy, ale dwa były z żółwia/zająca 🤦Kamień z serca, bo już oczyma wyobraźni widziałem jak rozbieramy znowu skrzynie.

Tak czy siak poszliśmy do przodu, do sprzęgła. Myślę, że jeszcze łożyska wszystkie po drodze, tarcza itd to się w okolicach 7stow zakręci. 

Od razu mam pytanie. Czy w razie konieczności wymiany w przyszłości którejś z pomp trzeba rozciągać ciągnik, czy zrobi się to przez te okienka? 

• Like 1
Opublikowano

Panowie orientuje się ktoś jaki powinien być luz zaworowy w mf 3080? Konkretnie silnik a6 354. 

Opublikowano (edytowane)

0.2 ssący i 0.45 wydech tak kiedyś w instrukcji znalazłem i tak ustawiałem 

A ustawiasz na mijanke jak choćby w 60ce.

2 godziny temu, daron64 napisał:

Pamiętacie jeszcze temat skrzyni biegów w zetorku? No to wczoraj skończyliśmy składać cały środek. No i coś tam gadamy, ale patrzę, że na stole zostały dwa łożyska igiełkowe jeszcze. No k**wa nie wierze - założyliśmy gdzieś stare? Liczę łożyska. k**wa, gorzej - wychodzi, że gdzieś w ogóle nie założyliśmy dwóch. No ja pie***, przecież to niemożliwe, jak moglibyśmy pominąć dwa łożyska. Liczę wszystko po 5 razy, sprawdzam z paragonem - jak nic, gdzieś nie założyliśmy dwóch łożysk. Dopiero dziś po kolei z katalogiem sprawdzałem - uffffff, zamówiłem tyle łożysk, ile wymontowalismy, ale dwa były z żółwia/zająca 🤦Kamień z serca, bo już oczyma wyobraźni widziałem jak rozbieramy znowu skrzynie.

Tak czy siak poszliśmy do przodu, do sprzęgła. Myślę, że jeszcze łożyska wszystkie po drodze, tarcza itd to się w okolicach 7stow zakręci. 

Od razu mam pytanie. Czy w razie konieczności wymiany w przyszłości którejś z pomp trzeba rozciągać ciągnik, czy zrobi się to przez te okienka? 

Wspomagania i hydrauliki wyciągniesz tak, do mikropompki musisz rozpoławiac.

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
7 minut temu, szymon09875 napisał:

0.2 ssący i 0.45 wydech tak kiedyś w instrukcji znalazłem i tak ustawiałem 

A ustawiasz na mijanke jak choćby w 60ce.

Dzięki Szymek .  To brat będzie robił, to już będzie wiedział. 

8 minut temu, slawek74 napisał:

sprzedawaj 🤭🤪

Nie ma opcji, ma być na lalke zrobiony, co do jednej rzeczy 😁

Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Dzięki Szymek .  To brat będzie robił, to już będzie wiedział. 

Nie ma opcji, ma być na lalke zrobiony, co do jednej rzeczy 😁

Ostatnio się nacialem w jd z ustawieniem. Ustawiłem na mijanke, a tam bylo coś podobnie do 3p

Opublikowano
56 minut temu, szymon09875 napisał:

Myślicie wymienić ja profilaktycznie, czy sobie głupio kosztów nie robić? Żółwia nie będzie, wom odpala się normalnie, chodzi normalnie, tylko przy słabym obciążeniu nie staje po przesunięciu dźwigni. 

Nie żeby mnie swierzbilo wydać te 5 stów, tylko jest teraz na wierzchu, wszystko rozebrane

Opublikowano
8 godzin temu, daron64 napisał:

Myślicie wymienić ja profilaktycznie, czy sobie głupio kosztów nie robić? Żółwia nie będzie, wom odpala się normalnie, chodzi normalnie, tylko przy słabym obciążeniu nie staje po przesunięciu dźwigni. 

Nie żeby mnie swierzbilo wydać te 5 stów, tylko jest teraz na wierzchu, wszystko rozebrane

Mogłeś zmierzyć ciśnienie przed rozebraniem. To że nie staje do końca to raczej wina hamulca, albo rozdzielacza.

Jak napęd ciągnie ? Nie rozłącza ? Bo za włączanie napędu ona też odpowiada.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v