Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, mirro napisał:

Nie no pytanie było, bo mam jeszcze jednego na oku i bez AdBlue.

Nie patrz się na to tylko stan techniczny, ad blue to za 2-3 tys robisz ciach z kompa, bo co ci na sprawnym scr jak skrzynia do roboty albo co innego, najlepiej to zadzwoń do niezależnego serwisanta on tam jest specjalistą od sprawdzania takich ciągników, zapłacisz nawet te 3 tys i będziesz wiedział co i jak, i się na minę raczej nie wladujesz, a taki po stabilizacji betonu to swoje przeżył, sąsiad jak robi w Niemczech też mówi że ich tam nie oszczędzają, 8-9 skib i jazda po 8 godzin dziennie

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

@Rolnik1973 Ryszard zobacz jakie germańce chcą kupować 👆🙆‍♂️

Swoją drogą w koło pierdzielą jaka to bida za pisiorów , a na potęge ciągniki i klamoty kupują 🤔

Opublikowano

Aby nie kradł. Inaczej kogo co to obchodzi. Kupuje znaczy ma za co. Tyle. 

Opublikowano
6 minut temu, Ursus932 napisał:

Swoją drogą w koło pierdzielą jaka to bida za pisiorów , a na potęge ciągniki i klamoty kupują 🤔

Jakby nie było bidy, to by się brało nowego prosto z fabryki. A tak trza się ograniczać.:lol:

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, igor10246 napisał:

tak, łożyska dostać ciężko, a wałki itp to kaplica, tylko szroty a tych ciągników w polce też mało 

za 3 tys koleś przerabia na 4 biegową jak w 4514 

był taki 4x4 z turem świeżo sprowadzony wystawiony za 55 tys i zniknął w 24 h O.o

35 minut temu, Ursus932 napisał:

Swoją drogą w koło pierdzielą jaka to bida za pisiorów , a na potęge ciągniki i klamoty kupują

to jak i Ty , na zachodnie ciągniki psioczy a oplem jeździ xD

• Like 3
Opublikowano
39 minut temu, danielursus3p napisał:

Aby nie kradł. Inaczej kogo co to obchodzi. Kupuje znaczy ma za co. Tyle. 

Mnie tam nie obchodzi skąd ma , tylko ciekaw jestem czy jest bieda czy nie 🤷‍♂️ bo w temacie politycznym różnie piszą 

38 minut temu, stempos1980 napisał:

Napewno przez 7lat rządu reżimu si nie dorobił na niego

Ja Ci powiem Adam tak , u mnie ojciec nic nie inwestował bo nikt z nas nie chciał na wsi robić , zresztą zawsze powtarzał że szukajcie sobie innego zajęcia w życiu bo rolnicwo to najgorszy kawałek chleba.... No i tak dopiero od czterech lat jestem właścicielem i robie na siebie , czyli cała moje dotychczasowe gospodarzenie przypadło jak to nazywacie w czasie reżimu 🤷, a jak by mi było łatwo za innych rządów to nie wiem ...

35 minut temu, mirro napisał:

Jakby nie było bidy, to by się brało nowego prosto z fabryki. A tak trza się ograniczać.:lol:

To ile tej "marchewki" że aż potrzeba 400 konne fyndy , no chyba że to taka fanaberia 🤔 bo somsiad ma dużego to ja jeszcze większego ...

Opublikowano
17 minut temu, Ursus932 napisał:

Mnie tam nie obchodzi skąd ma , tylko ciekaw jestem czy jest bieda czy nie 🤷‍♂️ bo w temacie politycznym różnie piszą 

Jak ktoś nic nie potrafi to bida, jak ktoś bystry to ma, ale to nie tylko w Polsce i niezależnie od władzy. 

Opublikowano
29 minut temu, pawel885 napisał:

za 3 tys koleś przerabia na 4 biegową jak w 4514 

był taki 4x4 z turem świeżo sprowadzony wystawiony za 55 tys i zniknął w 24 h O.o

to jak i Ty , na zachodnie ciągniki psioczy a oplem jeździ xD

Czy ja napisałem żeby nie kupował zachodniego 🤔 ,zresztą nikomu tutaj  nie doradzam co ma kupić jak to Wy macie w zwyczaju 

A co może rowerem mam jeździć 🤦‍♂️

Opublikowano
igor10246 napisał:

14 minut temu, mirro napisał:

Nie no pytanie było, bo mam jeszcze jednego na oku i bez AdBlue.

Nie patrz się na to tylko stan techniczny, ad blue to za 2-3 tys robisz ciach z kompa, bo co ci na sprawnym scr jak skrzynia do roboty albo co innego, najlepiej to zadzwoń do niezależnego serwisanta on tam jest specjalistą od sprawdzania takich ciągników, zapłacisz nawet te 3 tys i będziesz wiedział co i jak, i się na minę raczej nie wladujesz, a taki po stabilizacji betonu to swoje przeżył, sąsiad jak robi w Niemczech też mówi że ich tam nie oszczędzają, 8-9 skib i jazda po 8 godzin dziennie

no niby tylko 3-4 tys taka diagnoza spoko tylko pomysl sobie sprawdzisz jednego , drugiego .........dziesiątego wydasz kupe kasy i dowiesz sie ze żadnego nie kupisz bo w kazdym coś

Opublikowano
3 minuty temu, robi57362 napisał:

no niby tylko 3-4 tys taka diagnoza spoko tylko pomysl sobie sprawdzisz jednego , drugiego .........dziesiątego wydasz kupe kasy i dowiesz sie ze żadnego nie kupisz bo w kazdym coś

A cały opis w takim sprawdzeniu opiera się na słowach prawdopodobne ,możliwe itd , tak by w razie wtopy nie odpowiadać. Przerabiałem to z serwisem Fiata  ,sprawdzenie z opisem kompletnie nic nie było warte - kolega za flachę w 10 minut to samo sprawdził co serwis fiata za cztery godziny i tysiąc złotych

Opublikowano
4 minuty temu, danielursus3p napisał:

Jak ktoś nic nie potrafi to bida, jak ktoś bystry to ma, ale to nie tylko w Polsce i niezależnie od władzy. 

I to jest prawda, ojciec na początku osiemdziesiątych lat zaczoł bawić się w handel owcami i sprzedaż mięsa , kasy było i już wtedy żuka miał mimo że to PRL  . 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

@Rolnik1973 Ryszard zobacz jakie germańce chcą kupować 👆🙆‍♂️

A potem szoł parada na strajku czyj droższy 😁

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Ursus932 napisał:

I to jest prawda, ojciec na początku osiemdziesiątych lat zaczoł bawić się w handel owcami i sprzedaż mięsa , kasy było i już wtedy żuka miał mimo że to PRL  . 

Sąsiada dziadek też kiedyś był za***iscie bogaty. Handel cielakami mięsem, gospodarstwo na tamte lata najbardziej rozwinięte, dziś nic nie zostało. Ziemię dzierżawię, niedługo pewnie kupię i ziemię i budynki. Tak wnuczek wygospodarzył. No ale pojęcia to on do niczego zbytnio nie ma. 

Opublikowano
20 minut temu, mzk napisał:

A cały opis w takim sprawdzeniu opiera się na słowach prawdopodobne ,możliwe itd , tak by w razie wtopy nie odpowiadać. Przerabiałem to z serwisem Fiata  ,sprawdzenie z opisem kompletnie nic nie było warte - kolega za flachę w 10 minut to samo sprawdził co serwis fiata za cztery godziny i tysiąc złotych

z autami to trochę inaczej, mniejsze kwoty, i paradoksalnie prostrza konstrukcja, w vario bez komputera nie sprawdzisz godzin na silniku, hydraulice, skrzyni, i instalacji elektrycznej, i nie dowiesz się że skrzynia jest na końcówce bo sam przyśpiesza fajnie ale jak dostanie pług to już zdycha, albo za chwila koniec będzie bo jest ciśnienie mniejsze o 100bar   

19 minut temu, Ursus932 napisał:

jak ktoś ma łeb na karku to biznes będzie zawsze i wszędzie kręcił, właściwie w tych czasach mogą go tak na prawdę ukrócić chociażby likwidując gotówkę, ale jak to mówił stary rolnik z wioski obok, dla czegoś biedny, bo głupiś dlaczego głupiś bo biedny  

Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Astra z Gliwic pewnie

wiązki do wieśwagenów robią na opolszczyźnie w dylakach, a metki przypinają made in germany,  w moim sharanie w klekocie 1.9 na głowicy jest napisane made in poland 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v