Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, zetor722 napisał:

trzeba zwiekszać inaczej sie cofasz chociaż Gnoj zostanie po bykach 😉😉🐂

To dokąd myślisz zwiększac żeby się nie cofać , do emerytury 🤔 

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Z doświadczenia powiem że do ewentualnej renty

Wczesniej pisałeś jak Owsiak. Do końca świata i o jeden dzień dłużej, nie czułeś w kościach że coś może się wydarzyć?

• Haha 1
Opublikowano

to czyli łącznie ile Ci zaproponował?

ważą teraz, czy tylko wbc podają?

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Z doświadczenia powiem że do ewentualnej renty

Przemo prawda taka ze albo mechanizacja, że Twoja robota jest obsługa sprzętu itp, pracownik albo wypas. Bo przy sporej ilości i jeśli stwory pochowane w jakiś starych budynkach na widły i taczkę to zdrowie kiedyś jebnie

1 minutę temu, wojak1986 napisał:

Wczesniej pisałeś jak Owsiak. Do końca świata i o jeden dzień dłużej, nie czułeś w kościach że coś może się wydarzyć?

@wojak1986 tego nigdy nie wiesz. Jedziesz na pole i pęknie opona w ciagniku a założyłeś ja 2 lata temu. W sumie mogłeś przewidzieć……

wielu myśli ze maja 20-40 lat są niezniszczalni i mogą góry przenosić. Tez tak myślałem, nieraz sie dziwiłem ze ojciec zmeczony jak byłem dzieckiem, dziś dobija 40 i juz odczuwam trudy pracy zawodowej i bydła.

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, przemek28_28 napisał:

@wojak1986 tego nigdy nie wiesz. Jedziesz na pole i pęknie opona w ciagniku a założyłeś ja 2 lata temu. W sumie mogłeś przewidzieć……

wielu myśli ze maja 20-40 lat są niezniszczalni i mogą góry przenosić. Tez tak myślałem, nieraz sie dziwiłem ze ojciec zmeczony jak byłem dzieckiem, dziś dobija 40 i juz odczuwam trudy pracy zawodowej i bydła.

Ja zaskoczony zużyciem organizmu nie jestem, stopniowo widzę jak gorzej się regeneruje i coś skrzypi a to coś walnie nagle to mocno prawdopodobne przy bydlę. Z tą mechanizacja to kto teraz wyjechał c360 strajkować, duże gospodarstwa to sztuczne twory w większości brak kredytów i dotacji i podzielą los PGR 

Opublikowano
42 minuty temu, wojak1986 napisał:

Wypierałem  z głowy czucie......

A bydło było jeszcze jest i w przyszłości też będzie,jest jedno ale.....nie tyle co w tej chwili i ciut inaczej zorganizowane

Opublikowano

Dlatego też mówię,  jak się w to bawić to tak żeby 200 - 300 sztuk ogarnąć w godzinę, max 1.5 godziny rano i wieczorem ( chodzi o samą obsługę codzienną karmienie i ścielenie ) i przesiadać się z ładowarki do ciągnika.  Inaczej długo się nie pociągnie 

To są grube tony przewalania dziennie.  Też już mieliśmy bydlaki na dwóch gospodarstwach i łopatologia a do tego były świnie.  Często przed północą się szło do domu

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

200-300 sztuk to już powinny być co najmiej 2 osoby do samej obsługi stada żęby jakieś zmiany i wolne w grafiku było a i do pracy w polu kolejna , nawet nie zmeczenie fizyczne ale psychiczne  też wchodzi w gre 

Opublikowano

Oczywiście conajmniej dwie osoby, jeden pracownik na stałe 6 dni w tygodniu,  w sezonie polowym zjeżdżam na karmienie i wracam na pole 

Najgorzej logistycznie jest ogarnąć zbiór słomy 

300 sztuk to jest plan na przyszłość , ale realia to zweryfikują 

Opublikowano

Budynek na rusztach i problem z zbiorem słomy i ścieleniem zażegnany. Widział ktoś wyciąg Delta u opasów? Sam mam ciche plany coś pobudować, ale budynek na rusztach to ogromny koszt na dzień dobry. Myślę o wyciągu Delta i zbiornik zewnętrzny ale na początku postawić rogacze na ściółce. Z drugiej strony jedna strona na rusztach dla sztuk >6-8 miesięcy a maluchy na słomie 

Opublikowano
3 minuty temu, Gargamel160 napisał:

Od poniedziałku - 50 gr na wbc  . Oczywiście byk.

jedni straszą spadkiem inni mówią o stabilizacji, wczoraj dzwoniłem do biernackiego i Kojsa pierwszy mówił ze 1zł w dół po 30 min sam zadzwonił ze może 30gr. dołożyć , a drugi proponował 11.6 netto za R przez telefon i twierdził ze cena nie spadnie.

Wniosek jeden nie panikujmy , bo inaczej będą nas rozgrywać i dyktować cenę.

• Thanks 2
Opublikowano
7 minut temu, karol091193 napisał:

Budynek na rusztach i problem z zbiorem słomy i ścieleniem zażegnany. Widział ktoś wyciąg Delta u opasów? Sam mam ciche plany coś pobudować, ale budynek na rusztach to ogromny koszt na dzień dobry. Myślę o wyciągu Delta i zbiornik zewnętrzny ale na początku postawić rogacze na ściółce. Z drugiej strony jedna strona na rusztach dla sztuk >6-8 miesięcy a maluchy na słomie 

Cały czas ruszta chodzą mi po głowie, ale mam obawy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v