Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
50 minut temu, AdamRo napisał:

Przez wrodzoną skromność nie napiszę, a nie mówiłem :)

Kontrole to się dopiero zaczną i to na gospodarstwach, także robić chłopy porządek bo nie będzie zmiłuj.

Dlatego Polska to bagno bo w cywilizowanym kraju zaczęto by kontrolować ubojnie i handlarzy. Ubojnia by nie brała to handlarz by nie przywoził, Handlarz by nie chciał brać takiej sztuki to rolnik by nie sprzedawał tylko ubój z konieczności albo uśpienie. I patologia by się skończyła. No ale jak mogą swoją gałąź odcinać. Lepiej w mediach nagłośnić że kontroluje się gospodarstwa i wszystko będzie cacy.

Na zdrowy rozum. Gospodarstw jest kilkanaście tyś jak nie więcej. Ile czasu potrzeba żeby to ogarnąć. Ubojni jest 100 może ze 200, no niech 300. Handlarzy z 1000 albo i nie. Chwila moment można kontrolę przeprowadzić 

Opublikowano

nie podpowiadać. już się między sobą zaczęli gryźć, kogo do łagru wsadzać 🤣

Opublikowano

Władza ma teraz palący problem wytypowania winnego braku opału na zimę. Jedzenie to i tak już szajs w sklepie, kto może robi samemu. Kalorie i gorąca herbata może nie wystarczyć żeby ogrzać się zimą...

Opublikowano

sprzedali się to niech cierpią. 

rolnicy też zamiast coś robić to się gryzą bo ktoś ma deczko lepiej. 

poprzednie komentarze pokazały. 

ale uj już dobrze. dopłaty wyrównane, giełda niemiecka się przygląda ile w pl płacą 🤣

Opublikowano

Zwykły pracownik IW wie co trzeba zrobić a ci ,,najmądrzejsi'' co są u władzy ,,nie wiedzą''. Z kamerami bardzo dobry pomysł w samochodach handlarzy. A jakby któremu się ,,przypadkowo'' zepsuła to np kara 100 tyś. To samo na ubojniach.  Tu nie trzeba na księżyc latać żeby to wszystko ucywilizować tylko wprowadzić najprostsze schematy. 

Opublikowano (edytowane)

Ale nie trzeba kamer w samochodach. Wystarczy, aby rolnik miał zwykłą kamerę albo gopro i nagrał załadunek. Jak miałem kontrolę właśnie w sprawie mojego tzw ,,leżaka" (krowa z przemieszczeniem trawieńca przed porodem-weszła sama na samochód, ułożyła się na czas transportu i nie dała rady wstać na ubojni), to IW powiedziała, żeby w takich przypadkach podejrzanych nagrać kolczyk i jak sztuka sama wchodzi na przyczepkę i po problemie😛

Edytowane przez karol091193
Opublikowano
7 godzin temu, EmilPlayP napisał:

Dziś dzwoniłem do stałego odbiorcy to byk i jałówka cena ta sama od 9 do 13 brutto, ważyłem 8 sztuk i chyba tylko jałówki pogonimy(dwie po 600kg), a reszta niech czeka na lepszą cenę. Północne Mazowsze.

Kto to ten stały odbiorca? Mierzej? 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Na zdrowy rozum. Gospodarstw jest kilkanaście tyś jak nie więcej. Ile czasu potrzeba żeby to ogarnąć. Ubojni jest 100 może ze 200, no niech 300. Handlarzy z 1000 albo i nie. Chwila moment można kontrolę przeprowadzić 

W samym kieleckim to z 1000 handlarzy będzie a jakby Opatów doliczyć do prawie 2000 by może wyszło😅

Opublikowano
15 godzin temu, karol091193 napisał:

A od czego są faktury? Wystarczy sprawdzić wszystkie poniżej 1500-2500zł i kto po tyle skupuje bydło i wylecą wszyscy, którzy skupują padlinę 

Wiesz dlaczego większość handlarzy pisze na fakturze SZT zamiast KG ?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Czemu ? 

Ostatnio pytałem czemu teraz piszą kg a kiedyś napisali szt to powiedział że tak im lepiej pasuje 😂

Bo wtedy dziwnie by wyglądało 600 kg żywej wagi dało 400 kg mięsa np.

Edytowane przez lamboEVO100
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 14.07.2022 o 15:37, EmilPlayP napisał:

Dziś dzwoniłem do stałego odbiorcy to byk i jałówka cena ta sama od 9 do 13 brutto, ważyłem 8 sztuk i chyba tylko jałówki pogonimy(dwie po 600kg), a reszta niech czeka na lepszą cenę. Północne Mazowsze.

Do kogo?

Opublikowano
22 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

tym chlopkom co to bydło sprzedali to powinni doj**ac takie kary żeby się zesrali. Gamonie pier**lone przez takich są te afery i ceny w dół.

Ty słyszysz siebie ??? Dobrze się czujesz ???

Opublikowano
Dnia 14.07.2022 o 18:35, FarmerDyzio napisał:

tym chlopkom co to bydło sprzedali to powinni doj**ac takie kary żeby się zesrali. Gamonie pier**lone przez takich są te afery i ceny w dół.

Ty masz rozum taki jak nasza elita w restauracji u  SOWY   winny ten który nagrał, a nie ten co kradł

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

A kto tu jest twoim zdaniem winny? Moim zdaniem to ubojnia że bierze takie sztuki. Jak ubojjnie chętne to handlarz aż ręce zaciera bo kasę ma kilka tyś większą niż na zwykłej sztuce. Przecież rolnik specjalnie np nie łamie zwierzęciu nogi czy innej części ciała żeby dostać za taką sztukę 500 zł zamiast 5000 zł. Chłopie myśl. Takie sytuacje się zdarzają i będą zdarzać bo to są żywe organizmy. Jakbym wiedział że się przewróce to wcześniej bym się położył. Jakby byli uczciwi handlarze to kamera by była na samochodzie i było by widać która sztuka weszła o własnych siłach na samochód i w transporcie jej się cos stało a którą włokiem wciągali. Wtedy i rolnikowi i handlarzowi kara x5 wartości sztuki i by się skończyło. A tak to pojeżdżą z kontrolami i co zobaczą? Myślą że wszędzie gdzie zajadą będą leżaki? A jak nie będzie to będą dawać kary a to za brak tabliczki a to za jakąś niejasność w książce itd. Myśl 

Edit. Szybko przeczytałem i źle zrozumiałem Twoją wypowiedź. Zgadzam się z tym co napisałeś 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
6MaaJsTeR9 napisał:

Dnia 14.07.2022 o 18:35, FarmerDyzio napisał:

Ty masz rozum taki jak nasza elita w restauracji u  SOWY   winny ten który nagrał, a nie ten co kradł

a Ty jaki masz rozum ? Jak nie da rady wejść to lina za nogi przez oborę i wciągamy na samochód ? I rolnik w tej sytuacji nic nie widzi ? To jaki z Ciebie gospodarz jak się na coś takiego zgadzasz ? Jakby się rolnicy na coś takiego nie zgadzali to i takich sytuacji by nie było że zatrzymują auto a w środku leżaki.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v