Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

U nas straszaki co pół godziny wyją i jadą do drzewka. Rozumiem do budynku czy coś, ale po uja robić wielki raban na całą wieś bo drzewo na drodze leży 🤷 i to jeszcze te sygnały szybsze niż ten ich jelcz 😉 

Jeździłem do miasta to w lesie sodoma. A jeden talent sobie wybrał pogodę i obala na tarcicę. Niektórym jak w łeb nie przyjebie to nie pomyślą sami z siebie...

Im więcej wyjazdów tym większe szanse na jakieś inwestowanie w daną jednostkę. Tak to mniej więcej działa. Jak chce się komuś pomagać to niech jeżdżą, lepsze to niech siedzenie na d*pie i biadowanie jak to źle ;).

1 minutę temu, Bercik92 napisał:

kilka dni temu słyszałem jak w nocy leciało stado gęsi.... wiosna tuż tuż 

U nas podobno gdzieś w okolicy ptasią grypę wykryli... Ale ile w tym prawdy, chgw

Opublikowano

Jeden dach docisnąłem turem bo już 3 tafle eternitu zaczęło podnosić, drugi dach na wiacie cały do góry zaczęło podnosić to pasem do zaczepu w ciągniku spiąłem. Tak to jest z wiekowymi budynkami, miałem to poprawiać ale ceny są tak okrutne  żę nie wiem czy z 500k wystarczy.

Opublikowano

biura ubezpieczeniowe będą miały ful roboty i wydatków. A to dopiero początek roku. 

Opublikowano

Aż maskę w ciagniku otworzyło matko bosko. Ale wóz namieszane to do poniedziałku niech się robi co chce. Aby na oborze dachu nie zebrało a na chałupie to jak se chce. Byłem na zakupach to mało i drzew na wywracało, kilka złamanych takich co we dwóch śmiało by zepchnął na pobocze czy wrzucił na przyczepę ale to się można pobrudzić i trzeba dzwonić po straż.... Ehh ten kraj już jest przegrany 

Opublikowano
13 minut temu, pedro2 napisał:

U nas straszaki co pół godziny wyją i jadą do drzewka. Rozumiem do budynku czy coś, ale po uja robić wielki raban na całą wieś bo drzewo na drodze leży 🤷 i to jeszcze te sygnały szybsze niż ten ich jelcz 😉 

Jeździłem do miasta to w lesie sodoma. A jeden talent sobie wybrał pogodę i obala na tarcicę. Niektórym jak w łeb nie przyjebie to nie pomyślą sami z siebie...

Może akurat z wiatrem mu lepiej kłaść 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, gregor1284 napisał:

,kilka złamanych takich co we dwóch śmiało by zepchnął na pobocze czy wrzucił na przyczepę ale to się można pobrudzić i trzeba dzwonić po straż.... Ehh ten kraj już jest przegrany 

Panie , we dwóch to jeszcze , czasem mieliśmy zgłoszenie "konar drzewa na drodze" zajeżdżamy na miejsce a tam nie konar ino gałązka jeszcze sucha do tego , wystarczyło zatrzymać auto , ruszyć du*ę i kopnąć to do rowu ale niee , jeden z drugim pan kierowca woli omijać i dzwonić po straż...

Edytowane przez Sylwekx25
Opublikowano
9 minut temu, gustaww napisał:

Jeden dach docisnąłem turem bo już 3 tafle eternitu zaczęło podnosić, drugi dach na wiacie cały do góry zaczęło podnosić to pasem do zaczepu w ciągniku spiąłem. Tak to jest z wiekowymi budynkami, miałem to poprawiać ale ceny są tak okrutne  żę nie wiem czy z 500k wystarczy.

Gdzie byłeś do tej pory? Teraz jak drogo to wszystkim przypomina się o inwestycjach 

5 minut temu, HF86 napisał:

biura ubezpieczeniowe będą miały ful roboty i wydatków. A to dopiero początek roku. 

Ryzyko w końcu i ich dopadło 

Opublikowano
15 minut temu, pedro2 napisał:

U nas straszaki co pół godziny wyją i jadą do drzewka. Rozumiem do budynku czy coś, ale po uja robić wielki raban na całą wieś bo drzewo na drodze leży 🤷

Jak jesteś dysponowany przez PSK to masz wyjazd alarmowy , musisz jechać na sygnałach świetlnych i dźwiękowych.

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

@Rolnik1973 Rysiek. Masz jaki specyfik żeby piłe z nagaru domyc? Strasznie taki nalot wlazł i nie wiem czym to doczyścić🤔

Z zewnątrz? Dimer albo akra 

2 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Panie , we dwóch to jeszcze , czasem mieliśmy zgłoszenie "konar drzewa na drodze" zajeżdżam a tam nie konar ino gałązka jeszcze sucha do tego , wystarczyło zatrzymać auto , ruszyć du*ę i kopnąć to do rowu ale niee , jeden z drugim pan kierowca woli omijać i dzwonić po straż...

Ba no tak naród przyzwyczajony a będzie gorzej. 

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał:

@Rolnik1973 Rysiek. Masz jaki specyfik żeby piłe z nagaru domyc? Strasznie taki nalot wlazł i nie wiem czym to doczyścić🤔

Ja to takimi zmywaczami do hamulców, fajmie filtr powietrza się czyści psiknąć i wszystko wydmuchane i osuszone.

Screenshot_20220219-125356.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Gdzie byłeś do tej pory? Teraz jak drogo to wszystkim przypomina się o inwestycjach 

Ryzyko w końcu i ich dopadło 

No, powiem Ci że mam lata Chrystusowe inwestowałem w inne rzeczy, wszystkiego na raz się nie da bo nie mam 400ha jak Ty. Czas na budynki dopiero miał przyjść za rok-dwa. 

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

15 minut temu, pedro2 napisał:

U nas straszaki co pół godziny wyją i jadą do drzewka. Rozumiem do budynku czy coś, ale po uja robić wielki raban na całą wieś bo drzewo na drodze leży 🤷

Jak jesteś dysponowany przez PSK to masz wyjazd alarmowy , musisz jechać na sygnałach świetlnych i dźwiękowych.

jak widać nie każdy to rozumie 🤔😉

Opublikowano
8 minut temu, gustaww napisał:

No, powiem Ci że mam lata Chrystusowe inwestowałem w inne rzeczy, wszystkiego na raz się nie da bo nie mam 400ha jak Ty. Czas na budynki dopiero miał przyjść za rok-dwa. 

Dla nas priorytetem to było to żeby przy bydle rękami nie robić za dużo. Dlatego najpierw była rozbudowa obory i przeróbka starej. Teraz można pofolgowac z inwestycjami i żyć na spokojnie mieć czas na wszystko. Na połowę dachu na stodole wypłaciła ubezpieczalnia i tak czekam aż przywiozą. Pomału będziemy zmieniać. A maszyny? Co ja jeden kilkoma ciągnikami pojadę? Bardziej do mnie przemawiają usługi. 

Opublikowano
34 minuty temu, Bercik92 napisał:

kilka dni temu słyszałem jak w nocy leciało stado gęsi.... wiosna tuż tuż 

Gęsi już dawno latają.

Skowronki od ponad tygodnia są, a dziś rano pierwszy kos świergolił piękną swą melodię.

Pszenica zasiana. Przydałoby się złapać gdzie z 10ha😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v