Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, stempos1980 napisał:

Ogrzewam 140 m od 9 października bo od tego dnia była włączona podłoga w łazience do dziś spaliłem 1600 kg groszku.

Piec 12 kw z palnikiem 15kw.

Aktualnie skręcony jest na sterowniku na 10 kw.

Do grudnia ustawiony był na 8 kw.

Za groszek dałem 2 tys latem.

To myślę że nie tak drogo.

2 tygodnie temu kupiłem tonę jeszcze za 1020 zł z transportem.

Toysle że nie jest tak drogo jak do tej pory ale mieć kocioł na gaz to za wygody też się płaci

Tak mi się wydawało że u kolegi coś piec w  uja wali bo mu za dużo pali.Worek idzie na dobę nie ważne czy mróz 20 stopni czy tak jak teraz koło 0. U ciebie szybko licząc wychodzi połowa tego

Opublikowano
23 minuty temu, gregor1284 napisał:

To niby legalne 🤔

Do @superfarmer02 miałem dzwonic, niech przyjeżdża na zapoznanie, daleko nie ma, a może która mu w oko by wpadła 

5 minut temu, szymon09875 napisał:

Tak mi się wydawało że u kolegi coś piec w  uja wali bo mu za dużo pali.Worek idzie na dobę nie ważne czy mróz 20 stopni czy tak jak teraz koło 0. U ciebie szybko licząc wychodzi połowa tego

U mnie średnia z zeszłego roku 21kg na dobę. Aktualnie za prawie 3 miesiące wyszło 1900kg

Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Do @superfarmer02 miałem dzwonic, niech przyjeżdża na zapoznanie, daleko nie ma, a może która mu w oko by wpadła 

U mnie średnia z zeszłego roku 21kg na dobę. Aktualnie za prawie 3 miesiące wyszło 1900kg

Tyle że twoja chata 2x większa. No ale nowa i ocieplona. Tu chyba jest pies pogrzebany

Opublikowano
8 minut temu, szymon09875 napisał:

Jezeli będzieial za duży piec albo skopana instalacje to tak może być.

Piec na groszek to lepiej miec trochę za mały jak za duży.

Izolacja budynku połowa sukcesu chociaż mój nie jest bardzo ocieplony

Opublikowano
30 minut temu, jacor73 napisał:

Dla jednego tanio, dla drugiego nie. Wystarczą małe dzieci i mróz taki jak powinien być i koszt x2 albo nawet x3

Dzieci w domu nie ma i nie będzie to i nie będzie się nie wiadomo jak grzać, w przyszłości max trzy pomieszczenia a reszta na "1" na termostacie bo i po co jednemu człowiekowi nie wiadomo jakie grzanie? A po drugie wygoda kosztuje. 

Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał:

Ale wtedy żony w domu nie ma?🤔

Raz była, raz nie było

1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Tyle że twoja chata 2x większa. No ale nowa i ocieplona. Tu chyba jest pies pogrzebany

Czy ja wiem, Adam mówi że u niego 140m, u mnie jakieś 180. 

U mnie piec starszy, no i instalacja prostsza, bez zaworów czterodrogowych itp

Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

No u mnie za duży jest, nie posłuchałem się gościa ze sklepu, to teraz mam...

Opublikowano
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

Raz była, raz nie było

Czy ja wiem, Adam mówi że u niego 140m, u mnie jakieś 180. 

U mnie piec starszy, no i instalacja prostsza, bez zaworów czterodrogowych itp

W sensie między tym co kolega mój ma, to stary domek z 80m max. Jego instalacja też prosta.

2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Izolacja budynku połowa sukcesu chociaż mój nie jest bardzo ocieplony

Tak mi się też zdawało. On kupił roczny używany piec, ciut za duży.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

W sensie między tym co kolega mój ma, to stary domek z 80m max. Jego instalacja też prosta.

Tak mi się też zdawało. On kupił roczny używany piec, ciut za duży.

Szymon u mnie piec bryka na 70%mocy patrząc na wykres pracy.

Jaki piec kupił na te 80m? 

U niego to 8 max 10kw

Opublikowano

Co do sąsiadów to dziś myślałem że padnę. Dalszy sąsiad sprzedał im świnie, po 4.5 zł/kg, wzięli dwie, bo jedna jeszcze dla córki. Pyta się ich odrazu czy będą następne chcieli go kupuje prosiaki to weźmie więcej, no to oni chętni że tak bo dobre mięso lepsze jak w sklepie. Chłop im na to że on nie chce zarabiać dużo, ale tyle co będzie karma kosztowała plus koszt prosiaka i 50 zł, na co sąsiadka mówi: "to wiesz co nieeee bo to i tak tylko Czesiek je to nie ma sensu całej świni brać" 🤣🤣

4 minuty temu, stempos1980 napisał:

Szymon u mnie piec bryka na 70%mocy patrząc na wykres pracy.

Jaki piec kupił na te 80m? 

U niego to 8 max 10kw

Z 15 albo 17

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Dzieci w domu nie ma i nie będzie to i nie będzie się nie wiadomo jak grzać, w przyszłości max trzy pomieszczenia a reszta na "1" na termostacie bo i po co jednemu człowiekowi nie wiadomo jakie grzanie? A po drugie wygoda kosztuje. 

O wygodzie ogrzewania gazowego to nie ma co dyskutować. Problem polega na tym, iż za kilka lat nie będzie tańszej alternatywy i ból będzie dla osób z niskimi dochodami, bo gdzie emeryta z KRUS będzie stać opłacić rachunek za ogrzewanie gazem. 

Opublikowano
Karol6130 napisał:

41 minut temu, Rolnik1973 napisał:

To to samo co germańskie

Ludzie po rope jedzcie

Brat mówi że będzie tanieć, albo się utrzyma. 

Albo podrożeje. 😉

Opublikowano
4 minuty temu, jacor73 napisał:

O wygodzie ogrzewania gazowego to nie ma co dyskutować. Problem polega na tym, iż za kilka lat nie będzie tańszej alternatywy i ból będzie dla osób z niskimi dochodami, bo gdzie emeryta z KRUS będzie stać opłacić rachunek za ogrzewanie gazem. 

Oczywiście, dla wielu będzie to problem, nie ma co owijać. W moim rejonie do końca tego roku kotły bezklasowe, 1 i 2 klasy "wek". 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v