Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Belaruss820 napisał:

A kto pamieta czasy kopania torfu,suszenia i palenia nim w piecu?

Mam takie łąki 20km od domu i wiem, że kopali tambylcy (bo chyba nie tubylcy) na tych łąkach nieraz. Latem się zajeżdżało, a tam zryte. 

Opublikowano
13 minut temu, Bananek napisał:

@radekz200 pokaż no jaki masz odpływ pod prysznicem. Lepszy liniowy w podłodze czy ścienny? Mnie kusi ten w ścianie 

czochradło  ?😉

2 minuty temu, Belaruss820 napisał:

@Rolnik1973 sasiad ma podobną alpine i mowi ze trochę pochodzi,zagrzeje sie i koniec pracy.

A kto pamieta czasy kopania torfu,suszenia i palenia nim w piecu?

to u mnie lata sześcdziesiąte ,ostatki  ,lecz kilka lat wstecz był w sprzedaży ,pali się to dobrze ,tylko od groma popiolu ,i śmierdzi jak ten torf podpalony na bagnie

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

nie pamiętam, ale tzw kanały po torfie na łąkach mam. kiedyś kilka cegiełek torfu w starej szopie znalazłem.

ciekawe czy to było by ekologiczne paliwo według obecnych norm?

To i u nas na łąkach coś takiego jest. Nawet w szopie ten nóż do torfu leży. 

Opublikowano

wiem że jakaś ciężki sprzęt do tego też był. po kilka cegiełek robił, ale dość ciężka robota tym była.

Opublikowano

lata temu jak Bobrzański park się palił to z wiatrem ten smród całe lato prawie było czuć. A to z 30 km. 

ciekawe jakie tam gazy i smog powstał 🤔i czemu ekozjeby nie gasili 🤔

Opublikowano
gregor1284 napisał:

5 godzin temu, Karol6130 napisał:

Na jego pola wanna nie dojedzie. 

Samochód też wykorzysta do innych rzeczy.. 

Na dobrą przyczepę więcej weźmie jak na ten samochód 

do przyczepy potrzebny traktor a do samochodu można podpiąć jeszcze przyczepę

Opublikowano
32 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A jakże by inaczej? Do 3 tygodnia życia młode króliki jadą tylko na mleku matki, które ma bardzo dużo tłuszczu. Po 3 tygodniu życia zaczynają już powoli same skubać i stopniowo coraz mniej mleka piją. W zasadzie tego mleka się nie da "podrobić".

16438716642205065475730276852796.jpg

Ta krowa to zdaje się długo nie pociągnie. 

To już jest właściwie kebab 😂

Opublikowano
4 minuty temu, Pafnucy napisał:

wiem że jakaś ciężki sprzęt do tego też był. po kilka cegiełek robił, ale dość ciężka robota tym była.

Takie prasy jeszcze były do tego. Peta by podpytał to powinien wiedzieć 

3 minuty temu, slawek74 napisał:

do przyczepy potrzebny traktor a do samochodu można podpiąć jeszcze przyczepę

Nie do takiego. Żeby to dziadostwo samo się wygrzebało, chyba że mają asfalt do pól jak Niemcy 

Opublikowano
6 minut temu, HF86 napisał:

lata temu jak Bobrzański park się palił to z wiatrem ten smród całe lato prawie było czuć. A to z 30 km. 

ciekawe jakie tam gazy i smog powstał 🤔i czemu ekozjeby nie gasili 🤔

Ło za darmo to się nie ekologuje, nie nie nie, to niemądra 

• Haha 1
Opublikowano

albo ostatniego pożaru. jaką ludzie mieli biedę po tym jak trawy 4 razy tyle na tych popiolach urosło, A klijenta brak na sianko z września 😂

Opublikowano
6 minut temu, HF86 napisał:

albo ostatniego pożaru. jaką ludzie mieli biedę po tym jak trawy 4 razy tyle na tych popiolach urosło, A klijenta brak na sianko z września 😂

Jest u nas taki obszar wypalony z 5ha, słomy nie chciało się zbierać to podpalili i poszło do tego torfu. Chciałem tam poważne uprawy prowadzić ale nie chce gość tego sprzedać 

Opublikowano

dobre to to i fajnie wygląda. ja tam jestem mocnym zwolennikiem tych rozwiązań 😂

Opublikowano
bratrolnika napisał:

Przed chwilą, radekz200 napisał:

Viega ścienny 😛 ale on chyba z 1500 zł 

dlaczego tych płytek do końca ci nie ułozyli, tylko taka szczelina???:D

Stąd żółwie wyszli. 😉

radekz200 napisał:

Viega ścienny 😛 ale on chyba z 1500 zł  

Dzięki. Ja myślałem nad takim co go widać. Za 1/10 twojej ceny. 😉

• Haha 1
Opublikowano

Te kanały to wszedzie byly na lakach pozarastane, nowy sie kopalo obok i dotąd sie torf wybieralo az woda z tego drugiego nie przelala sie. Ja to pamietam z końcówki lat 90-tych. Caly dzien na kopanie i ulozenie schodzilo,a jeszcze obrzadki przed i po wyjezdzie. Ukladalismy na kupki na pastwisku a potem w stodole suche skladalismy. I muszelki w torfie sie znajdowalo. A ten szpadel/noz to kilka w domu jeszcze jest. Nastala unia i chyba jakos wtedy torfem zakazali palic,czy to pozniej?

Opublikowano

ja popieram takie rozwiązania mocno. bo ile można wziąć za wymianę syfonu pod brodzikiem z gotową obudową? 150 max A na tym to i razy 10 lekko bo jak dobrze wmówić to ze 4 przyjazdy 😂

Opublikowano
11 minut temu, gregor1284 napisał:

Jest u nas taki obszar wypalony z 5ha, słomy nie chciało się zbierać to podpalili i poszło do tego torfu. Chciałem tam poważne uprawy prowadzić ale nie chce gość tego sprzedać 

Chciales uprawiac to co najlepiej sie pali czyli konopie?

Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał:

ja popieram takie rozwiązania mocno. bo ile można wziąć za wymianę syfonu pod brodzikiem z gotową obudową? 150 max A na tym to i razy 10 lekko bo jak dobrze wmówić to ze 4 przyjazdy 😂

W sumie, jak masz strop i sąsiada z dołu a musowo na podlodze ze względu na inwalidę to już ,no mus. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v