Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

We wrześniu 2020 saletra 1100, mocznik 1480, sól 1600, saletrzak 960. Po parę worków kupione, żadne BB. W sierpniu 2021 saletra 1700, sól 1800 chyba, Poli 8 2060zł, saletrzak 1300.

Panie wtedy pszenica konsumcyjna była max 750zl według notowań GUS. Teraz cena niemalże podwójna 

Opublikowano
Karol6130 napisał:

3 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Nie pisz tak 🙈 ja kiedyś napisałem ze koszt zwijki sianokiszonki to około 50zł to zaraz krzyczeli że za drogi coś mi to wychodzi że źle liczę 🙈

14 zł sama folia w tym roku. 

20 Belowanie 10 owijanie 5 zwożenie 

Pewnie za tyle w tym roku nikt nie wyjedzie 

zwożenie to 10 minimum

Opublikowano
Przed chwilą, Uziu92 napisał:

uj że obniżyli te pare groszy na litrze ON jak trzeba prawie 3 razy tyle wyłożyć na nawóz.

Aj w tym roku claasik będzie na pusto leciał :D w średnich plonach 1-2t/ha :D

Mali u nas pewnie nawozów nie kupią, choć znam takich małych co dadzą choćby i po 4 było. U nas aby takie plony mieć to się trzeba naprawdę postarać ale jak ziemie liche to jak najbardziej możliwe.

Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Po cemencie silos 8t 800zl cena oszacowania, licytacja startuje od 650

Ło to na te spotkanie to zamiast herbaty czy kawy te krople muszą mi podać 

Teraz to, no.... 

Już mam dwa 

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Panie wtedy pszenica konsumcyjna była max 750zl według notowań GUS. Teraz cena niemalże podwójna 

to powinna być potrójna, inne branże jak im koszty rosną to cenę końcową zwalają na klienta, tylko rolnik dostanie tyle ile ktoś łaskawie da.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Uziu92 napisał:

uj że obniżyli te pare groszy na litrze ON jak trzeba prawie 3 razy tyle wyłożyć na nawóz.

Aj w tym roku claasik będzie na pusto leciał :D w średnich plonach 1-2t/ha :D

Jak claasik na pusto będzie leciał to i oszczędność na paliwie jaka 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Dla hodowcy to nie takiego wielkiego ma znaczenia.

No ta krowy na rowie będziem paść, w zimę jak śniegu napada to śniegiem kalduny napchają a jako treściwą będziem łupież od łysych pozyskiwać. Nowy zielony ład! 

Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

No to na chwilę się wybiorę na te Kaszuby, a kto wie może częściej będę mógł wpadać 🤔

Zapraszamy. Nawet orzeszki damy na drogę powrotną. Tyle se już je palcami pochrupiesz 😁😉

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, slawek74 napisał:

zwożenie to 10 minimum

Zaladunek, przywóz i ułożenie w stóg wychodzi u mnie około 3zł na sztukę to jest koszt paliwa a ile kto doda za "robociznę" to już kwestia indywidualna 

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

No ta krowy na rowie będziem paść, w zimę jak śniegu napada to śniegiem kalduny napchają a jako treściwą będziem łupież od łysych pozyskiwać. Nowy zielony ład! 

Będziecie chować jak dziadkowie chowali. 

Opublikowano
3 minuty temu, Uziu92 napisał:

to powinna być potrójna, inne branże jak im koszty rosną to cenę końcową zwalają na klienta, tylko rolnik dostanie tyle ile ktoś łaskawie da.

Zrobiłeś coś z tym żeby to zmienić czy kolejnym tylko do narzekania jesteś? To co oni robią z rolnikami to jest tylko i wyłącznie wina rolników. Oni robią to na co rolnicy im pozwalają. Każdy stoi i biernie przygląda się upadkowi naszego działu produkcji. Ale co tu wymagać jak wielu nie rozumie że w jedności siła i blachostkami daje siebie poróżnić. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, radekz200 napisał:

Szukaj w okolicach Stoczka wegrowa z ekologicznych łak 😂

Łukowskiego😂

W tamtym roku z mleczarni dzwonili czy nie chcę 20 hektarów sobie skosić, całe szczęście że byłem asertywny. 

Gość miał dzierżawcę i przecholował z ceną, chłop kopnął ten biznes za duże pieniądze, i byznesmen się przestraszył że dopłaty zabiorą. 

Później szukał frajera w czerwcu żeby mu to skosił. 

Opublikowano
4 minuty temu, donweter1989 napisał:

Zapraszamy. Nawet orzeszki damy na drogę powrotną. Tyle se już je palcami pochrupiesz 😁😉

Łooo rozegra się. A zyjta wym tam sobie na tych kaszebach. Tera inna kłótnie mam to poczekaj cierpliwie aż znajdę czas 😴

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Łukowskiego😂

W tamtym roku z mleczarni dzwonili czy nie chcę 20 hektarów sobie skosić, całe szczęście że byłem asertywny. 

Gość miał dzierżawcę i przecholował z ceną, chłop kopnął ten biznes za duże pieniądze, i byznesmen się przestraszył że dopłaty zabiorą. 

Później szukał frajera w czerwcu żeby mu to skosił. 

Nie mi chodziło o ten stoczek w okolicach wegrowa 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v