Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, TheraRolnik napisał:

Przyjdzie susza, qq urośnie w kolano i tyle z tego 

A później nie wiadomo czy to ciąć czy zaorać 

Na tych stanowiskach gdzie tak robię, to jeszcze parę lat temu, szpadlem do lustra wody szło się dokopać. Jak na tych twoich sławnych łąkach szuwarowych. 

Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Dwa razy był zestaw Czajkowskiego a ostatnio agroline. Teraz się jednak zastanawiam czy ich zawołać, czy może nowym agregatem przelecieć, i zasiać tradycyjnie. Orka nie wchodzi w grę, bo wydmy się z piachu robią. 

Albo zaspy na drodze 🤣

IMG_20220405_123934.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, marian7k napisał:

Dzierżawa w tym przypadku to słuszne posunięcie , jeszcze ile za to kasy mają.

mój yebniety były szwagier ubzdurał sobie ze somsiady się dorabiają na jego ziemi i w opasy poszedł nie mając żadnego pojęcia. 

skończyło się szybko rumakowanie 🤭

Opublikowano
3 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Przyjdzie susza, qq urośnie w kolano i tyle z tego 

A później nie wiadomo czy to ciąć czy zaorać 

jak ktoś jeszcze po kiszonkach orze pod QQ na piochach to rzeczywiście można sie pożegnać z plonem chyba że sie wstrzeli i wszystko ogarnie przed jakimś załmaniem pogody i ulewnym majem ale odchyły pogodowe na korzyść są nieregularne i trzeba agrotechnike pod susze prowadzić 

Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał:

Na tych stanowiskach gdzie tak robię, to jeszcze parę lat temu, szpadlem do lustra wody szło się dokopać. Jak na tych twoich sławnych łąkach szuwarowych. 

Eeee eeee eeee 

Ty mnie tu łąk nie obrażać 😡

Opublikowano
17 minut temu, Leszy napisał:

To u mnie podobnie. Na piachu kukurydza tylko, ale bezorkowo. Niżej trawy. Czasem zboże na kiszonkę a potem kukurydza. 

Ja na kukurydzę robię podorywkę z obornikiem po ścięciu i wiosną orkę też z obornikiem. Sieje to na tej IV z domieszką V i jakoś wychodzi. Muszę iść na masę w odmianach, bo mam tego tylko 2,5ha. Jak spróbowałem na innym polu to dobrze, że zrobiłem tego tylko 0,5 ha i jako dodatkowe bo 🙆

Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Panie studnia na dwa kręgi z czego jeden na ziemi i dla całego stada wody wystarcza 😉

Opublikowano
Przed chwilą, konteno napisał:

jak ktoś jeszcze po kiszonkach orze pod QQ na piochach to rzeczywiście można sie pożegnać z plonem chyba że sie wstrzeli i wszystko ogarnie przed jakimś załmaniem pogody i ulewnym majem ale odchyły pogodowe na korzyść są nieregularne i trzeba agrotechnike pod susze prowadzić 

Jak jest sucho już nie ważny czy zaorane czy nie, trafisz w pogodę że wzejdzie i tyle z tego szczęścia bo później przychodzi susza i rośnie w kolanio 

Kosilismy w tym roku trochę ha takiej qq max do pasa 

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Nie martw się, fajna laska jesteś, no trudno rozwody się zdarzają.  :P

Rozwód pół biedy będzie następny. Mój ojciec chyba po nim całkiem już będzie. Tego nie da się zastąpić także odechciało mi się zakupow

• Sad 3
Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

Eeee eeee eeee 

Ty mnie tu łąk nie obrażać 😡

Sam bym takich wziął do koszenia chętnie jakby nie było z godzinę drogi do nich. 

Opublikowano
3 minuty temu, malaczarna napisał:

W sprawach beznadziejnych to tylko cud pomoże na który nie mamy co liczyć juz pewnie

Zapytam nieśmiało , chodzi o zdrowie? Wcześniej coś wspominałaś.

Mi Nowy Rok szpitalem grozi.

Opublikowano
Przed chwilą, malaczarna napisał:

Rozwód pół biedy będzie następny. Mój ojciec chyba po nim całkiem już będzie. Tego nie da się zastąpić także odechciało mi się zakupow

Sorry, żartowałem, chciałem Ci tylko humor żartem poprawić.

Opublikowano
5 minut temu, HF86 napisał:

mój yebniety były szwagier

Z cyklu "Jaki to człowiek był gupi jak był młody". Powiem ci że czytając nie raz myślę że u ciebie kupidyn jak celował to mu się omskło. 

• Haha 3
Opublikowano
28 minut temu, hubertb napisał:

Brakuje żeby tylko do mnie łapę wyciągną "Siema, Stefan na mnie wołają" . Genialne zdjęcie. 

On raczej jest wdzięcznie nazywany "Dziadu" lub ewentualnie Memluś lub Chomiczek. Trochę dzikawy, FB jest bardziej oswojony i w sumie niewiele mu brakuje do podawania łapy... Łeb wystawia i aby go głaskać. 

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Panie studnia na dwa kręgi z czego jeden na ziemi i dla całego stada wody wystarcza 😉

Jak kopaliśmy pod słupy do ogrodzenia to nachodziła w przeciągu kilkunastu minut minut. Tylko, że parę lat temu. Teraz to pewnie by tak nie było. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v