Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, hubertb napisał:

No nie wiem, w czwartek Darek się odgrażał że jedzie dwa ciągniki na Podkarpacie oglądać. Według mnie kupują normalnie. To pierwszy ciągnik po siuntce więc brat brata sam nie wie jeszcze co mu potrzebne. Z drugim pójdzie z górki. 

Brat brata a śwagier za robota lata 😛

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Pod koniec przewróciłem 3 razy ciągnikiem i w kostkę. Tylko kosiłem trawę na siano nie metrowy siuwar. 

A tu kosisz, rozrzucasz, jeden dzień przewracasz, drugi dzień, składasz i nic Cię nie obchodzi przez najmniej tydzień. Potem tylko rozrzucić, przewrócić i zbierać. W tym roku krótka trawa koszona to podobijane po jeszcze dwie poprzeczki żeby się dało ułożyć. 

• Confused 1
Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Chodzą do roboty i mają w d... babranie się w krowim łajnie.

Patrz jak się u nas siano suszy. Nie bele, nie pryzmy tylko kopki/ rogoce / płotki.

Zrzut ekranu 2022-12-25 100050.png

a to jeszcze pamięta, Potem to stawiacie do stodoły, czy w jakiś stóg?  

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

a to jeszcze pamięta, Potem to stawiacie do stodoły, czy w jakiś stóg?  

Rozrzucasz, przewracasz i zwozisz luzem przeważnie, niektórzy kostkują. Kilku ładuje prosto z rogocy albo płotków na wozy. Znajomy tak dla 5 byczków suszy tylko ma Sipmę to prasuje. Ci ze zdjęcia zwożą prosto z tych kopek luzem. 

Opublikowano
Przed chwilą, radekz200 napisał:

Mówisz ze już ty szybciej blachę kupisz?

Nie. Jestem dużo bardziej finansowo ograniczony jak oni. U nich kasa już czeka na koncie na wydanie. U mnie w planach jest dopiero rozpoczęcie oszczędzania na ten cel jako postanowienie noworoczne.

Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał:

Pfff. Od 2017 moja noga nie przestąpiła ich progu. 😉 Polecam. Nie mam też rewizyt. Ostatnio już nawet moje dzieci coraz mądrzejsze i niechętnie tam jeżdżą. 🤷‍♂️ Ciekawe czemu........ 

O co się pokłóciliśta? 

Przed chwilą, konteno napisał:

Nie. Jestem dużo bardziej finansowo ograniczony jak oni. U nich kasa już czeka na koncie na wydanie. U mnie w planach jest dopiero rozpoczęcie oszczędzania na ten cel jako postanowienie noworoczne.

Nie możesz wziąć w lising?

Opublikowano
20 minut temu, hubertb napisał:

To tak zwany element kuszenia. Swoją drogą długo kawalerujesz bo jak mniemam rocznik 88. 

Dokładnie 88. Tak się jakoś zeszło.

15 minut temu, slawek74 napisał:

dziady bo lenie 🤭

Po niektórych budynkach u lulków też bym powiedział że lenie. U was od razu widać który mliczarz -obora ładna a dom taki sobie. Bynajmniej 5lat temu jak jeździłem po waszym terenie tak było

• Haha 3
Opublikowano
8 minut temu, Bananek napisał:

Pfff. Od 2017 moja noga nie przestąpiła ich progu. 😉 Polecam. Nie mam też rewizyt. Ostatnio już nawet moje dzieci coraz mądrzejsze i niechętnie tam jeżdżą. 🤷‍♂️ Ciekawe czemu........ 

Ale zobacz że kobita z takiego domu a nie zepsuta 😉

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Rozrzucasz, przewracasz i zwozisz luzem przeważnie, niektórzy kostkują. Kilku ładuje prosto z rogocy albo płotków na wozy. Znajomy tak dla 5 byczków suszy tylko ma Sipmę to prasuje. Ci ze zdjęcia zwożą prosto z tych kopek luzem. 

ale gdzie przechowujecie zazwyczaj siano? Pod dachem czy pod chmurką? Dziadek opowiadał, że  w stogi stawiali i jak dobrze był ułożony, to nic nie zamiękało. Z czasem zaczęli do stodoły przechowywać, albo na oborze.

Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

Ja od wczoraj siedzę u teściów. Przyjechała po mnie życzenia świąteczne, kolacja i pojechaliśmy do jej rodziców. Dziwnie cicho tylko godzina 9 a każdy oprócz mnie jeszcze śpi 🤣

Musi nie mleczarze 😁

1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

ten od @agresta daleko jechać ale fajny przy okazji @chloporobotnika możesz odwiedzic😄

Blisko nie ma nic

Tzn jest.ten Deutz o którym wczoraj była mowa, po świętach ma jechać go oglądać 

1 godzinę temu, TheraRolnik napisał:

Darek ale wiesz że to nie wystarczy 🤔 tak się nie kupuje 🙉🙉

Ogłoszenie dodane wczoraj po południu, ponad 300km od nas, kiedy jechać go oglądać??? Wczoraj, czy dzisiaj???

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

ale gdzie przechowujecie zazwyczaj siano? Pod dachem czy pod chmurką? Dziadek opowiadał, że  w stogi stawiali i jak dobrze był ułożony, to nic nie zamiękało. Z czasem zaczęli do stodoły przechowywać, albo na oborze.

Pod dachem, stogi to czasy bardzo odległe. W sąsiekach w stodołach, na stajniach, na piętrach w stodole.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Pod dachem, stogi to czasy bardzo odległe.

To teraz większość do tego wraca, i tylko flizem okrywa. Najwydajniej i najtaniej ;) 

Opublikowano
13 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ale po co tak się narabiac ? Na ziemi nie wyschnie ? Co wy tam inny klimat macie ?

Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Ale po co tak się narabiac ? Na ziemi nie wyschnie ? Co wy tam inny klimat macie ?

Siano ma być wystylowane i maksymalnie suche. Ciężko w maju utrafić na więcej niż 4 dni pogody. Do tego obfite rosy i częste mgły.

Opublikowano
PAN88 napisał:

Po niektórych budynkach u lulków też bym powiedział że lenie. U was od razu widać który mliczarz -obora ładna a dom taki sobie. Bynajmniej 5lat temu jak jeździłem po waszym terenie tak było

a ten twój kaluszyn to z czego słynie 🤭

szymon09875 napisał:

13 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

raczej myślenie zacofane 🤭

Opublikowano

Może i tak, u nas pierwszy pokos większość robi w sianokiszonke, chyba że na starych łąkach gdzie kosi się je początkiem czerwca to można siano próbować. Majowa trawa jest za soczysta żeby ją dosuszyć, no i przede wszystkim szkoda takiego towaru na siano 

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Siano ma być wystylowane i maksymalnie suche. Ciężko w maju utrafić na więcej niż 4 dni pogody. Do tego obfite rosy i częste mgły.

Opublikowano

Ja osobiście robię ok 50-60 bel siana z łąk, gdzie trawa jest najgorszej jakości. To siano idzie dla jałówek cielnych i krów zasuszonych. Resztę robię sianokiszonkę w bele, z tym, że podsuszoną w min 60%. Jednego dnia koszę, następnego przetrząsam ( jeśli jest słaba pogoda a jeśli dobra to nie ruszam ), następnego dnia grabię i kolejnego prasuję i owijam. Ogólnie w większości trawy mam kiepskiej jakości i nawet podsiewanie niewiele jest w stanie zdziałać na tych TUZ ach

Opublikowano
10 minut temu, szymon09875 napisał:

Może i tak, u nas pierwszy pokos większość robi w sianokiszonke, chyba że na starych łąkach gdzie kosi się je początkiem czerwca to można siano próbować. Majowa trawa jest za soczysta żeby ją dosuszyć, no i przede wszystkim szkoda takiego towaru na siano 

Szkoda na siano? Jak ktoś ma jedną czy dwie krowy albo trzy byczki to w sianokiszonkę ma robić? Dlatego ma długo być ułożone aby wiatr przewiewał i dosychało.

13 minut temu, slawek74 napisał:

raczej myślenie zacofane 🤭

I to nasza duma.

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Szkoda na siano? Jak ktoś ma jedną czy dwie krowy albo trzy byczki to w sianokiszonkę ma robić? 

Na dwie krowy sianokiszonke już bym robił. 

A szkoda na siano bo trawa traci dużo wartości jak jest suszona. A pierwsza przeważnie jest najlepsza, rzadko kiedy potraw się uda taki jak pierwszy pokos :o

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v