Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, bratrolnika napisał:

A zabezpiecza też podwozia???

Napiszę coś za co będę krzyżowany ale będzie to przynajmniej prawdą malowanie farbą/ woskiem to przynosi ulgę zarówno właścicielowi jak i portfelowi a przed ruda nie chroni. To jest tak jak z trupem i mumifikacją może i trup przetrwa dwa tysiące lat pytanie po co ? To samo jest z konserwacją pojazdu przetrwa dokładnie pięć lat dłużej pytanie po co skoro będzie starym trupem którym nikt nie będzie chciał jeździć. 

A tak na poważnie w pojeździe występuję korozja elektrochemiczna która jest po prostu nie do zatrzymania, chyba że cię stać i chemicznie usuniesz warstwę lakierniczą łącznie z kataforezą a potem odtworzysz kataforezę i poprawnie polakierujesz karoserię zabawa warta prawie sto koła. 

1 godzinę temu, konteno napisał:

i jaki cos fi 

przy chińskiej przetwornicy moc bierna jest nie omal równa mocy pobranej, generalnie to takie gówno że aż od smrodu w oczy szczypie ale zadanie sterowania spełnia wyśmienicie. 

garaż kanałem i nagrzewnice mocną wstawić to wyschnie i w pół dnia 

Z tym się nie zgodzę bo musiał byś blachy na samochodzie rozgrzać do temperatury ponad 20 stopni co jest do osiągnięcia ale na to pół dnia nie wystarczy. 

o właśnie , dlaczemu miga kontrolka od temperatury płynu chłodzącego w polo IV? raz miałem tak po wymianie rozrządu to widziałem że za mało było bo stan poniżej minimum był a teraz mam na max i za każdym razem jak postoi dłużej pod chmurką to taki cyrk , jak odpalam w garazu to problemu nie ma a mam w środku ok 10 stopni cieplej niż na zewnątrz 

po przejechaniu kilkuset m , wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika sie nie zapala 

Zbiorniczek płynu zanieczyszczony. A dokładnie czujnik. Odłączyć wtyczkę i zapodać opór zastępczy z tego co pamiętam to około 5 ohm ale mogę się mylić. Ten czujnik najczęściej ulega uszkodzeniu podczas awarii uszczelki pod głowicą lub zabrudzenia układu 

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

,-6⁰ trzeba jechać odwalić pańszczyznę 

Ale wczoraj wieczorem dostałem zdjęcia ładnego 3512. Ale co z tego jak pinindzy nie mam🤔

choć kupimy na spółkę 😉

Ale i się nie chce wyjść na podwórko 

Witajcie w piątek piąteczek piątunio 

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Chłopok co Ty tu wyjeżdżasz z takimi przyczepami , jak tu rozmowa o przyczepie dla zwykłego rolnika a nie bambra . A ostatnio gadałem z gościem , wyjaśni kupił 2 trzyośki i szuka jeszcze jednej , to ładna kosztuje 70 tyś 🙂

O proszę d47 za 27 

https://m.olx.pl/d/oferta/przyczepa-autosan-d-47-zestaw-2-sztuki-d47-CID757-IDSdrPz.html

Tak samo galantą 6 by znalazł w tej kwocie 

https://m.olx.pl/d/oferta/przyczepa-wywrotka-d55-6-ton-autosan-zarejestrowana-d732-CID757-IDSe7lj.html

A widziałeś to co ci link wysłałem? 

Opublikowano
59 minut temu, Desperado napisał:

Ile se winszują za takiego 3512?

40

52 minuty temu, Łolek napisał:

choć kupimy na spółkę 😉

Ale i się nie chce wyjść na podwórko 

Witajcie w piątek piąteczek piątunio 

Ty to ich mocno nie lubisz tych małych ferdusonów 😁

Ale fajny na szerokim kole z tyłu , ładna kabina.

• Like 1
Opublikowano
konteno napisał:

nie dało sie pani dyrektor na coś droższego naciągnąć? jakiegoś małego magnuma albo ideala? 

Ja szanuję publiczne pieniądze. Wszak sam cegiełkę dokładam w podatkach. 😉

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim.

Cos pruszy białego z nieba i aż tylko -4  a było -13 

15 minut temu, 6465 napisał:

40

Tomaszku to ja bym wolał kupić starszego Ihc😁 

U nas w lato kupił perełkę 3512 z tą kabina niby komfort bo też się napalil jak szczerbaty na suchary i jak wsiadł jego syn po żniwach i poszedł w talerzówkę to do perełki dołożył jeszcze duuuzo.

Naprawił go ale nie chce  wspominać o tym ciągniku a tam poszedł wał to dobrze że korba nie zrobiła otworu wentylacyjnego w bloku😁 i musieli skrzynię robić🤔.

Jak już to kupić nawet z silnikiem do remontu ale naprawisz i będziesz wiedział co masz 

Tak jak w zeszłym roku sąsiad kupił .

Dał prosto z lawety handlarzowi  27 tys za 94 r z kabiną i na szerokim kole  i na wiosnę jak dostał w palnik to poszedł silnik do naprawy.

Dołożył z robotą 11 tys i teraz wie co ma

• Like 2
Opublikowano
24 minuty temu, 6465 napisał:

40

Ale fajny na szerokim kole z tyłu , ładna kabina.

Ło tam nie lubię, zawsze podobały mi si brunetki albo rude a żonkę wziolem blondynke 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, stempos1980 napisał:

Dzień dobry wszystkim.

Cos pruszy białego z nieba i aż tylko -4  a było -13 

Tomaszku to ja bym wolał kupić starszego Ihc😁 

U nas w lato kupił perełkę 3512 z tą kabina niby komfort bo też się napalil jak szczerbaty na suchary i jak wsiadł jego syn po żniwach i poszedł w talerzówkę to do perełki dołożył jeszcze duuuzo.

Naprawił go ale nie chce  wspominać o tym ciągniku a tam poszedł wał to dobrze że korba nie zrobiła otworu wentylacyjnego w bloku😁 i musieli skrzynię robić🤔.

Jak już to kupić nawet z silnikiem do remontu ale naprawisz i będziesz wiedział co masz 

Tak jak w zeszłym roku sąsiad kupił .

Dał prosto z lawety handlarzowi  27 tys za 94 r z kabiną i na szerokim kole  i na wiosnę jak dostał w palnik to poszedł silnik do naprawy.

Dołożył z robotą 11 tys i teraz wie co ma

Ja sobie ferdka jakoś w ciężkiej robocie nie wyobrażam, chociaż kolega prasuje słomę sipma MF 255 chociaż ma jeszcze 1224 i case nowego 90km 

Teraz tak myślę, mój może nie orał, ale jednak rotacyjna, opryskiwacz i w transporcie.  Coś koło 500.godzin nim zrobiłem przez te 2 lata 

Na niecałe 20 ha i 3 ciągniki to aż nie wiem gdzie 🤣

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Łolek napisał:

Ło tam nie lubię, zawsze podobały mi si brunetki albo rude a żonkę wziolem blondynke 

7 minut temu, stempos1980 napisał:

Bo ci urzekło w niej co innego a nie kolor włosów 😁

Adaś, bo te Anetki to mają swoje walory. Cóś o tem wim🤭

Edytowane przez Qwazi
  • Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał:

Ja sobie ferdka jakoś w ciężkiej robocie nie wyobrażam, chociaż kolega prasuje słomę sipma MF 255 chociaż ma jeszcze 1224 i case nowego 90km 

Teraz tak myślę, mój może nie orał, ale jednak rotacyjna, opryskiwacz i w transporcie.  Coś koło 500.godzin nim zrobiłem przez te 2 lata 

Na niecałe 20 ha i 3 ciągniki to aż nie wiem gdzie 🤣

No na 20 ha to już trochę ma roboty mimo tego że jest jako 3.

Paliwa też opierdzielił

Niem tak jak mój że powietrzem żyje🤦

Opublikowano
8 godzin temu, marulekk napisał:

Jak wiadomo od stycznia wraca pełny VAT 23% na paliwo a oleje smary itd to jaki miały VAT???

Dobry tydzień,czy dwa wstecz sejm przepchnął vat po dotychczasowych zasadach ,czyli bez podwyżki po nowym roku . Tak w radiu mówili . 

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Ale wiele nie brakuje. W80 zbiornik mi puścił na zgrzewie. Ostatnio poszedłem zobaczyć i śnieg żółty pod silnikiem ,🤣

Nie no mój trochę tylko korkiem gubi jak się zapomnę i zaleje do pełna.

Po 11 listopada kupiłem 100 l ropy i praktycznie zostało tyle co w zbiorniku trochę na dnie.

Gdzie ten ciapek tyle zjadł🤔

Opublikowano
kizak napisał:

Dobry tydzień,czy dwa wstecz sejm przepchnął vat po dotychczasowych zasadach ,czyli bez podwyżki po nowym roku . Tak w radiu mówili .

O i to jest dobra wiadomość.

Opublikowano

Zależy co komu potrzebne. Ojciec mój zły był jak go kupiłem, a teraz znowu jak chciałem sprzedać to mu nie pasowało. I to nie o ekonomie tylko chodzi bo w to się za bardzo nie miesza. 

2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Nie no mój trochę tylko korkiem gubi jak się zapomnę i zaleje do pełna.

Po 11 listopada kupiłem 100 l ropy i praktycznie zostało tyle co w zbiorniku trochę na dnie.

Gdzie ten ciapek tyle zjadł🤔

40ka przy turze zbiornik na miesiąc wypali jak nie ma żadnego wyjazdu poza gospodarstwo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v