Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale co złego? więcej trujesz opryskami niż ja malowaniem odkładni.

Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

Zanieczyszcza, ale powtarzam, kilogram starego oleju zanieczyszcza miliony litrów wody.

To MTZy doprowadzają do katastrofy bo tam zawsze olej leci 🙉 no chyba że się skończy olej 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

a kto do wody leje?

czysty nie brudzi?

za dużo jakich łekologów sie nasłuchałeś Szonusiuniu.

Jak bobry mają gdzieś tamę to leją. Nic to nie daje ale podobno im się futra brudzą i je to denerwuje 🤦‍♂️

Opublikowano
2 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Dla tego najlepiej nie konserwować, po robocie odstawić w krzoki i niech stoi do następnej roboty 

Widziałem tak nie konserwowane maszyny a potem robotę nimi🤣

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

To MTZy doprowadzają do katastrofy bo tam zawsze olej leci 🙉 no chyba że się skończy olej 

Pampersy im pozakładać 

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Jak bobry mają gdzieś tamę to leją.

na krótko pomaga.... znajomy mi tak mówił...

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Też mi się tak wydawało ale zobaczyłem dwie rzeczy. Sąsiad ma lejka 300l. Po pierwsze - zanim wyjechał traktorem, zapiął go, wsypał pół worka Polifoski wiaderkiem, resztę normalnie wrzucił worek, rozsiał, umył ten rozsiewacz, odpiął to ja bym zdążył ręką rozsiać ten worek. A po drugie jeszcze mi miedzę i zboże nawiózł.

No tu się z tobą zgodzę. To akurat nawet na zdrowie wyjdzie trochę ruchu. Hektar lucerny ręką przesiewalem dwa lata temu, ależ to było żmudne...

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

Widziałem tak nie konserwowane maszyny a potem robotę nimi🤣

Z Niemiec z pokrzywy powyciągane sprzęty i na handel do Polski okładnie pełne w rdzy 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

No tu się z tobą zgodzę. To akurat nawet na zdrowie wyjdzie trochę ruchu. Hektar lucerny ręką przesiewalem dwa lata temu, ależ to było żmudne...

Rozumiem, tak jak sąsiad jak jeszcze wszystko pole obrabiał to wiosną na pierwszą dawkę na raz siał po 400-500kg saletry to ok a jesienią też po tyle Polifoski, to miało jakiś sens, choć długi czas siał to z krupki.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Moja ulubiona szwagierka wczoraj chora była i nie mogła iść wieczorem do krów, to kazała mi iść obejrzeć cielaki małe, a jak nie będę wiedzial gdzie stoją to tata mi pokaże 🤣 może się walić i palić ale jak przyjadę to zawsze pierwsze pytanie mam jak jej bliźniaki i jałówki rosną 🤣 skubana ma 7 lat, te bliźniaki kupowałem od nich w zeszłym roku a jak ostatnio przyjechała to w kojcu odrazu rozpoznała który byk jest od nich 

Sąsiad ten z tej działki obok ma dziewczynę z bliźniakami takimi z 5 lat to jak przyjadą to przychodzą  na,, farmę,,  i wchodząc do obory mówią dzień dobly klówki 

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

Nie wiem co se smaruje jeszcze.

łańcuchy w sipmie... sie dobrze poliwa... 😋

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, witejus napisał:

na co?na posmarowanie dwóch odkładni 5 litrów oleju?O.o

2,5 litra na rok na posmarowanie odkładni 2x w roku (raz po podorywkach, raz po orkach jesienią), 13 redliczek w kultywatorze 2x w roku, lemiesza i "gwiazdy" od konnej kopaczki raz w roku, obsypnika do ziemniaków 2x w roku i redlic w siewniku raz albo 2 w roku i do tego drobny sprzęt ręczny plus glebogryzarka to dużo?

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Lizawki te dla krów podobno jeszcze wrzucają 

no tak tu pisali. gadałem mu . miał spróbować i tego. coś u nas się rozmnozyły... abo nawieźli..

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

2,5 litra na rok na posmarowanie odkładni 2x w roku (raz po podorywkach, raz po orkach jesienią), 13 redliczek w kultywatorze 2x w roku, lemiesza i "gwiazdy" od konnej kopaczki raz w roku, obsypnika do ziemniaków 2x w roku i redlic w siewniku raz albo 2 w roku to dużo?

a co mu bedziesz tłumaczył. łon stary i sie nie zna na nowoczesnym rolnictwie... 🤷‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v