Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Jak nie stanieje to nie

2 ha jęczmienia i 1.6 pszenicy lub jęczmienia jak będzie mokra wiosna

Jak się uda wyrwać gnojowice to poleję wszystkie pola a jak nie to będxie bez niczrgo.

Edytowane przez Rolnik1973
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Jak się uda wyrwać gnojowice to poleję wszystkie pola a jak nie to będxie bez niczrgo.

Ja będę robił podobnie od jesieni. Nawiozę swojego obornika, wezmę jeszcze od dwóch gości i co roku wszędzie pójdzie. Jakiś groch na poplon czy mieszanka facelii, gryki i innych i dla mnie starczy. Na ten rok jeszcze mam kupione, w sierpniu kupiłem po znośnych cenach. Znajomy teraz liczył ile mu wyjdzie kupić to przy tych cenach to prawie 1000 musi dać a ma mniej pola ode mnie.

• Like 1
Opublikowano

Dziś zadzwonię zapytać o gnojowicę jak nie ma pozarezerwowanych to zamówię na wszystkie pola a jak ma pozamaeianą to będzie bez.

2 lata gnojowica 2x w roku była ma wsxustkich polach to cos urośnie bez nawozu. 

Opublikowano

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Niektórzy kątówką nowy nacinają🙆‍♂️

Siemka 1.5⁰ pochmurno i taka sytuacja z ranka napotkana w necie 😆

Screenshot_20220126-074916_Facebook.jpg

gdy bedziecie w miescie to nie napieprzajcie w tenprzycisk-to nic nie daje,to tylko tak dla zabicia czasu dali-zeby nikomu sie nie wydawalo ze za dlugo czeka,nawet nacisniecie 10 razy nie przyspiesza zmiany swiatel.

wczsie pandemii wylaczyli i pozaklejali zeby ludzie sie nie zakazali i czas zmian nic sie nie zmienil..

1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Chłopy jest temat o koronawirusie, z Pafnucym tam pogadalim a jacus mnie namówił na szczepienie. Ja się wstrzymuje z polityką tu to idzta z tym srovidem tam 

chyba szczepienie z marylin  🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Bedzie mróz jeszcze tej zimy taki po -20c czy nie.

Jak będzie susza to trzeba będzie wcześnie z azotem ruszać i większą dawkę dać.Jakieś takie mam przeczucie.

Może być jeszcze  w lutym taki.

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Dziś zadzwonię zapytać o gnojowicę jak nie ma pozarezerwowanych to zamówię na wszystkie pola a jak ma pozamaeianą to będzie bez.

2 lata gnojowica 2x w roku była ma wsxustkich polach to cos urośnie bez nawozu. 

U nas ferm nie ma żeby to kupić, ale swojego obornika co roku mam z 4 rozrzutniki, wezmę od dwóch znajomych jeszcze z 6 i nawiozę wszystko, najwyżej cieniej prószyć a wszędzie. Wtedy jeśli tylko to się kupi ze dwa worki saletry na "rozbudzenie". Dla mnie wystarczy bo z tego nie żyję.

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas ferm nie ma żeby to kupić, ale swojego obornika co roku mam z 4 rozrzutniki, wezmę od dwóch znajomych jeszcze z 6 i nawiozę wszystko, najwyżej cieniej prószyć a wszędzie. Wtedy jeśli tylko to się kupi ze dwa worki saletry na "rozbudzenie". Dla mnie wystarczy bo z tego nie żyję.

Ale na na wiosne przed sadzeniem obornik dajesz?

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Pod co? Wiosną nie wożę obornika.

Pod ziemniaki.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Ja jestem przeciwnik wiosennego obornika, są i zwolennicy. Pod ziemniaki zawsze na ściernisko albo pod orkę zimową. 

Akoo chyba wrócił🤔

Nie bo jak czytałem to piszą że i na wiosnę można ale to przy późnym sadzeniu. Jaki znowu Akoo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v