Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

No na przykład czy robiłeś jakieś porównanie plonu ziemniaków przy szerszych i węższych redlinach i co myślisz na temat plonowania w takich rozstawach?

To nie ma u niego kompletnie znaczenia 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Desperado napisał:

Ładnie wygląda wysoki, jednak jak ja od wiosny do jesieni jeżdżę z podniesionym dachem bo jest gorąco w tej kabinie a wysokiego nie wiem czy to się unosi, chyba tylko szyberdach, a to tyle nie da.

Tylko przez to że jest wygłuszony to lepiej izoluje i  tak nie pali latem od góry 

• Like 1
Opublikowano
hubertb napisał:

4 minuty temu, DANDYS napisał:

ja chyba do swojej kupie dach wysoki,

ale jak uchylisz na haczyki, wiesz jak fajnie powietrze przepływa a nie duchota

Powietrze w kabinie powinno być zasysane od góry i wyrzucane do tylu. A jak chcesz w coś inwestować to lepiej w klime. 

już nie wydziwiaj...

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

No na przykład czy robiłeś jakieś porównanie plonu ziemniaków przy szerszych i węższych redlinach i co myślisz na temat plonowania w takich rozstawach?

Nie robiłem szerszych niż 62,5cm, ale sąsiad robi bodajże na 70cm bo glebogryzarką spalinową w nich robi. Robiłem węższe, od 43 do 55cm (robione ręcznie), nie zauważyłem żadnych różnic w plonowaniu. Zostało mi trochę sadzeniaków Tajfuna, odsprzedałem sąsiadowi, nawożenie w sumie bardzo podobne, oprysk na stonkę to nawet mu odlewałem bo to raptem ani 2ml Coragenu (bardzo, bardzo mała powierzchnia), na zarazę drożdże, plon jakby przeliczał na hektary to z 500kg więcej u mnie bo lepszy przedplon (on ziemniaki po ziemniakach, ja ziemniaki po pszenicy).

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jahooo napisał:

ja wogóle dachu nie otwieram , bo się nie da - same nawiewy w lecie wystarczają

U mnie w zetorze są nieporozumieniem. Wymieniłem kompletnie nawiew na dwa wentylatory od golfa. Regulacja to pwm przy 100% włosy jak byś bez kasku na konarze jechał. Oryginał tylko wył i nic więcej 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano
hubertb napisał:

1 minutę temu, DANDYS napisał:

już nie wydziwiaj...

Zestaw klimy pewnie teraz z 5 tys cały nowy. A komfort nieporównywalnie większy niż na grubym dachu za ponad tysiąc 

nie widzę tego, bo to co dwa lata się coś zjebie poważniejszego i trzeba wszystko rwać, bo jest tak przemyślana maszyna...

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Tak jest brakuje tylko izolacji termicznej dachu. Tylko to dziś jest do zrobienia 

Przy wąskim dachu, mam podnoszenie do przód do góry, tył do góry, bądź przód i tył do góry.

Opublikowano
2 minuty temu, DANDYS napisał:

nie widzę tego, bo to co dwa lata się coś zj**ie poważniejszego i trzeba wszystko rwać, bo jest tak przemyślana maszyna...

Wystarczy na łączeniu silnika i skrzyni zrobić łącznik i dzielone przewody z zaworami po dwóch stronach nypla. Gaz nie ucieknie 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie robiłem szerszych niż 62,5cm, ale sąsiad robi bodajże na 70cm bo glebogryzarką spalinową w nich robi. Robiłem węższe, od 43 do 55cm (robione ręcznie), nie zauważyłem żadnych różnic w plonowaniu. Zostało mi trochę sadzeniaków Tajfuna, odsprzedałem sąsiadowi, nawożenie w sumie bardzo podobne, oprysk na stonkę to nawet mu odlewałem bo to raptem ani 2ml Coragenu (bardzo, bardzo mała powierzchnia), na zarazę drożdże, plon jakby przeliczał na hektary to z 500kg więcej u mnie bo lepszy przedplon (on ziemniaki po ziemniakach, ja ziemniaki po pszenicy).

Powiem Ci, że ja specjalnie żadnych doświadczeń nie robiłem, ale wyraźnie daje się zauważyć, że ziemniaki rosną grubsze po zwiększeniu rozstawu. A więc i plon jest lepszy. U mnie przedplonem każdorazowo jest zboże. Mam bardzo słabe ziemie i z reguły ziemniak idzie po owsie. Obornik jest dawany tak samo a ziemia na wszystkich polach bardzo podobna. Obecnie mam dwie odmiany, czyli Wineta i Lord. Staram się odświeżać sadzeniaki nie rzadziej niż co 3 lata

Opublikowano
7 minut temu, hubertb napisał:

U mnie w zetorze są nieporozumieniem. Wymieniłem kompletnie nawiew na dwa wentylatory od golfa. Regulacja to pwm przy 100% włosy jak byś bez kasku na konarze jechał. Oryginał tylko wył i nic więcej 

To coś nie tak, ja w Zetorze drugiego stopnia na ogrzewaniu nie załączam, a zimne na drugim też rzadko, bo wieje zbyt mocno

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Ja z Tobą chętnie podyskutuję 🤔

No to zapodawaj temat. Jeśli tylko będę miał w nim coś do powiedzenia na pewno podejmę dyskusję😉

Opublikowano
3 minuty temu, DANDYS napisał:

nie widzę tego, bo to co dwa lata się coś zj**ie poważniejszego i trzeba wszystko rwać, bo jest tak przemyślana maszyna...

To nie problem w dzisiejszych czasach. Robią dwa połączenia na końcu kabiny. Chociaż tak jak mówisz była by to upierdliwość przy serwisowaniu 

Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

To coś nie tak, ja w Zetorze drugiego stopnia na ogrzewaniu nie załączam, a zimne na drugim też rzadko, bo wieje zbyt mocno

Już problem zwalczałem. Drugim problemem jest brak nawiewu na szyby boczne ale i nad tym popracuje 

Opublikowano

Ja co roku świeże. Vineta, Denar, Tajfun, Bellarosa. Na tej grubości aż tak bardzo mi nie zależy bo blisko połowę zużywam do parnika. Tyle tylko, że większe lepiej zbierać. Każdy plon mnie w zasadzie satysfakcjonuje, ale ziemie dość dobre - 3 klasa i bardzo dużo opadów - rocznie ponad 700-800mm (nie liczę raczej od grudnia do marca - kwietnia ale w tym roku od kwietnia do teraz 665mm, zeszły rok od marca do końca października 796mm).

1 minutę temu, Qwazi napisał:

Powiem Ci, że ja specjalnie żadnych doświadczeń nie robiłem, ale wyraźnie daje się zauważyć, że ziemniaki rosną grubsze po zwiększeniu rozstawu. A więc i plon jest lepszy. U mnie przedplonem każdorazowo jest zboże. Mam bardzo słabe ziemie i z reguły ziemniak idzie po owsie. Obornik jest dawany tak samo a ziemia na wszystkich polach bardzo podobna. Obecnie mam dwie odmiany, czyli Wineta i Lord. Staram się odświeżać sadzeniaki nie rzadziej niż co 3 lata

Opublikowano

Szyby po ukosie tez swoje robią, aczkolwiek przez to że kabina jest dość duża, siedzisz cały czas w cieniu. Jeździłem trochę 16245 w te upały w tym roku i jak słońce miałem z tyłu to strasznie w kark grzało 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v