Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

było się pouczyć trochę historii kościoła, a wiedziałbyś, że stan kapłański to sztuczny twór wymyślony przez cesarza rzymskiego, aby państwo miało kontrolę nad wiernymi i czerpało zyski

przez 400 lat każdy ochrzczony mógł sprawować ofiarę eucharystyczną i wszelkie sakramenty, zresztą nadal może większość

do pochowania ciała nie jest potrzebny ksiądz, tak samo jak do chrztu, a wymogi, aby pewne sakramenty sprawował wyłącznie ksiądz to polityka , nie wynika zaś z pisma świętego czy innych pism

zaraz zaczniemy zagłębiać się do ewangelii innych uczniów ,czy tego co kościół wykreślił ,a funkcjonowało ponad 1000 lat ,to jest zbyt śliski temat ,choć co prawda ,coś tam poczytam by mieć argumenty do dyskusji .

Opublikowano
9 minut temu, witejus napisał:

ale poprawia samopoczucie dającego na wypominki.

To z całą pewnością

12 minut temu, kizak napisał:

To teraz pogadaj z księdzem , ;) . Jedna msza jest ważniejsza ,niż rok wypominek,czy innych modlitw w intencji 

Za jakiś czas będziemy mieli okazję się przekonać.Ale lepiej jak najpóźniej

Opublikowano
14 minut temu, kizak napisał:

To teraz pogadaj z księdzem , ;) . Jedna msza jest ważniejsza ,niż rok wypominek,czy innych modlitw w intencji 

Zarówno ta msza, jak i te wypominki to wpływają tylko na uspokojenie psychiki dającego pieniądze na odprawienie tych "obrzędów".

Przed chwilą, kizak napisał:

i następstwa swoich czynów

Aby to wiedzieć nie potrzeba wierzyć. 

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

było się pouczyć trochę historii kościoła, a wiedziałbyś, że stan kapłański to sztuczny twór wymyślony przez cesarza rzymskiego, aby państwo miało kontrolę nad wiernymi i czerpało zyski

przez 400 lat każdy ochrzczony mógł sprawować ofiarę eucharystyczną i wszelkie sakramenty, zresztą nadal może większość

do pochowania ciała nie jest potrzebny ksiądz, tak samo jak do chrztu, a wymogi, aby pewne sakramenty sprawował wyłącznie ksiądz to polityka , nie wynika zaś z pisma świętego czy innych pism

Może i tak. Ja jestem nauczony mnie ksiądz ochrzcił w kościele, swoje dzieci tez tak ochrzciłem, rodzicom też zrobiłem pogrzeby z pomocą księdza i tak bym chciał i ja być pogrzebany. Ja nikogo nie namawiam żeby wspierał księdza i w ten sposób obchodził obrzędy.

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Lepiej dać kwiaciarni zarobić niż księdzu.

Niby dlaczego? Przecież kwiaciarnie z reguły prowadzą kobiety, Pieter czyżby coś w tobie powoli dojrzewało w tym temacie? 

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Lepiej dać kwiaciarni zarobić niż księdzu.

Jakiej kwiaciarni. Ty to Kaczyńskiemu dałeś zarobić żeby miał co kraść. Pisałeś że miałeś %na grób lać🤭

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Pieter czyżby coś w tobie powoli dojrzewało w tym temacie? 

Ksiądz to gorszy wróg niż baba. Z dwojga złego lepiej niech ona ma pieniądze a ksiądz niech się zajmie uczciwą pracą, taką jaką ma ta kwiaciarka.

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Może i tak. Ja jestem nauczony mnie ksiądz ochrzcił w kościele, swoje dzieci tez tak ochrzciłem, rodzicom też zrobiłem pogrzeby z pomocą księdza i tak bym chciał i ja być pogrzebany

Dokładnie, jedyne co bym zmienił to rozmiar opakowania. Najlepiej jak bym się zmieścił na przestrzeni pudełka na buty. Podobają mi się groby w hamerkańskim stylu. 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

a nie lepiej przeżreć i przepić 🤔

Lepiej, ale mając wybór między księdzem a kwiaciarnią to tylko kwiaciarni dać zarobić a czarnej sukience nic nie dać.

1 minutę temu, 6465 napisał:

Jakiej kwiaciarni. Ty to Kaczyńskiemu dałeś zarobić żeby miał co kraść. Pisałeś że miałeś %na grób lać🤭

I widzisz jakie wpływy do państwowej "szkatuły" płyną od takich jak ja? 

Opublikowano
24 minuty temu, Karol6130 napisał:

Upominam Cię 

Jeśli wierzysz to wybacz i zacznij chodzić 

Teraz można tyle syfu do kościoła na butach wnieść, grzech nie skorzystać 😉

Jak by ci wyskoczył z takim tekstem jak u mnie to jeszcze wielu by go pasami poszczuło.

24 minuty temu, Karol6130 napisał:

Upominam Cię 

Jeśli wierzysz to wybacz i zacznij chodzić 

Teraz można tyle syfu do kościoła na butach wnieść, grzech nie skorzystać 😉

Jak by ci wyskoczył z takim tekstem jak u mnie to jeszcze wielu by go pasami poszczuło.

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

a jaki to był tekst?

To nie jest temat na forum

Opublikowano
11 minut temu, kizak napisał:

Ja tam nie wiem ,ale po mojemu jest ,,bezpieczniej'' wierzyć w Boga  i następstwa swoich czynów ,niż w szpadel 

ale z drugiej strony co to za wiara ze strachu

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Wrogiem jest każdy kto inaczej myśli. 

To większość z nas dla ciebie wrogami

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v