Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, kizak napisał:

No ,Weż już nie bądż taki aptekarz ,łapiesz odłamek .wymieniasz łańcuch ,łapiesz drugi ,to co ,wyjesz do księżyca? ,jedziesz  do domu i pierdo.. ,nie robie ,czy poświęcasz czas ,ostrzysz ,i kilka minut póżniej zajeżdżasz do chałupy ze zrobioną robotą . Jak masz drzewo przy drodze ,to na całym drzewie masz w korze powrastany piach . Można inaczej ,przetwornica ,ostrzałka i pitolić to w lesie elektryką . Ale osobiście pilarzy do tej pory spotkałem w lesie ze sprzętem ostrzącym ,tylko z pilnikami .Gorzej jak łańcuch urwie się ,starter ,sprężyna przy nim pęknie ,tu już zaczynają się procedury ,bo przeważnie w polu to i nie ma jak to ogarnąć 

Ja mam niedaleko gościa, który ma firmę wykonująca wycinkę i zrywkę. Robi tego naprawdę masę. Pił to ma pewnie kilkanaście jeśli nie kilkadziesiąt. Zresztą też piły ludziom naprawią. U niego nie istnieje coś takiego jak ostrzałka. Tylko i wyłącznie pilnik z prowadnikiem i imadło, które można poprzez wbicie zainstalować w pieńku

Opublikowano
9 minut temu, bratrolnika napisał:

przeca pisze że to lokalny ludek tutaj ode mnie, choć w sumie to z łódzkiego

mi po ustawianiu zbieżności kiedyś nakrętek kontrujących na drążkach nie dokręcili, dojechałem do domu i od nowa na zbieżność musiałem jechać

Przeca widziałem 

Opublikowano
13 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Tak powinno się robić. Znam tylko jeden zakład gdzie tak robią. W pozostałych nawet ręcznie nie sprawdzają. Wszystkie pneumat i do domu. Aby na sztuke. Nawet koła nie wyczyści przed wyważaniem- upoerdolone całe w błocie, wyważy aby sztuka.

Wszystkie Iveco.

No to tak robić to i po co robić. Zawsze czyszczone felgi, alusy zawsze w miejscu przylegania opony wyczyszczone do czystego, jak nowe opony to i nowe cewki. Ale tak robi mało kto

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Gdzie😡!!! Jeszcze gnoju nie wywiozłem. Czekaj tam spokojnie na znak sygnał😁

Witajcie. Szaro buro i ponuro. Nawet mi się chodzić przy łaciatych nie chciało. Brak energii. A żona odwrotnie😁

Bo już teść przepisał by ta gospodarka... 

• Haha 3
Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Pogadajcie z chłopem bo może w jakąś depresje wpadł może wypalenie zawodowe? 

ŻART!

Robi dobrze (poza dokrecaniem kół), w okolicy w sumie on jeden ciągniki naprawia, tak więc za bardzo wyboru nie ma

Ale stawki też ma z kosmosu, a terminy.... To szkoda gadać

Ale co się dziwić, zamiast zatrudnić jakichś konkretnych mechaników, to łapie chłopaczków po zawodówce, płaci im całe nic, to i oni tak mu robią 

1 minutę temu, hubertb napisał:

Wjeżdżasz samochodem z katalizatorem wyjeżdżasz wersja usportowioną bez...

Japoński układ wydechowy Kata-Nima 

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

Ale co się dziwić, zamiast zatrudnić jakichś konkretnych mechaników,

Na drzewa nie rosną więc ciężko ich znaleźć a jak już się skuszą na pracę to mogą przebić stawki właściciela zakładu. Chłopak po zawodówce nie jest zły tylko trzeba mocno kontrolować ja też kiedyś zaczynałem. Co prawda realia były inne bo dostawałeś komplet klucze zadanie i ewentualne wskazówki jak zrobić. Jak coś było źle to dzień pracowałeś za friko. 

2 minuty temu, kizak napisał:

Kurna nigdy nie wiem jak zainstalować bolec ,z góry ,bobu ,czy od dołu lepiej 😐

Ty to Kaziu masz dylematy.... 

Opublikowano
kizak napisał:

3 minuty temu, Bananek napisał:

... przez gniazdko z bolcem. 😉

Trzeba próbować każdego otworu.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Tak powinno się robić. Znam tylko jeden zakład gdzie tak robią. W pozostałych nawet ręcznie nie sprawdzają. Wszystkie pneumat i do domu. Aby na sztuke. Nawet koła nie wyczyści przed wyważaniem- upoerdolone całe w błocie, wyważy aby sztuka.

Tam gdzie zmieniam koła, to koło po zdjęciu z auta idzie do myjki, dostaje naklejkę z nazwiskiem i do magazynu. Przy następnej wymianie koło jest już wyważone, piasta wyczyszczona koła dokręcone elektrykiem i poprawione dynanometrem. I tak od lat. Wymiana i przechowanie kół 230 od auta.

Parę dni temu pomagałem gościowi wymienić przebite koło blisko mnie. Dało się odkręcić dopiero przy pomocy 2metrowej rury-przedłużki, tak mu dokręcili pneumatem.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano
1 minutę temu, jacek1296 napisał:

Tam gdzie zmieniam koła, to koło po zdjęciu z auta idzie do myjki, dostaje naklejkę z nazwiskiem i do magazynu. Przy następnej wymianie koło jest już wyważone, piasta wyczyszczona koła dokręcone elektrykiem i poprawione dynanometrem. I tak od lat. Wymiana i przechowanie kół 230 od auta.

Na brak klientów raczej nie narzekają. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, bratrolnika napisał:

Moze za bardzo ją wczoraj naładowałeś😁

I sam się rozładowałem. A kobiety narzekają, że chłopy niedobre. Niewdzięczne😁

9 minut temu, kizak napisał:

Kaziu jak to jak???? Skutecznie😂🤣

14 minut temu, Karol6130 napisał:

Bo już teść przepisał by ta gospodarka... 

I jak Ci przepisać kiedy Ty z rana tylko w traktor i długa. A ja sam się muszę z bydłem i babami meczyć. Byś chociaż śmieci wyniósł🤣😂

14 minut temu, Bananek napisał:

... przez gniazdko z bolcem. 😉

Tylko i wyłącznie 😁

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

No wiem, że tam głównie złodziejstwem się trudnią i parobkowaniem ale chociaż jednego mechanika oszusta muszą mieć na cały ten zapyziały rejon🤣

I obcinaniem palców złodziejom z lu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v