Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Teraz to ruch na to całkowicie zamarł - na zimę kur raczej u nas nie kupują, wiosną się zacznie. Na pewno będzie drogo, trzeba się będzie zastanowić czy warto kupować, czy jeden rok nie odpuścić. 

U nas na takim lokalnym rynku kura nioska 40-45zl koguty 35-37

Opublikowano
Przed chwilą, marcin19071980 napisał:

Sąsiad eksperymentuje trzeci rok z wylęgiem. Ale nijak nie możemy dojść co się dzieje, że kurczęta ładnie się lęgną, ładnie rosną i w wieku koło 4 miesięcy robią się lekkie jak piórko i zdychają. Dosłownie w momencie z 6 sztuk zostały 3 i to takie też niemrawe. Ważą ani pół kilo. Wygląda na to, że bez jakichś szczepień i innych rzeczy to nierealne do zrobienia. Drugi sąsiad zrobił 3 wylęgi, nakluło się coś koło 30 kurcząt, to samo.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Sąsiad eksperymentuje trzeci rok z wylęgiem. Ale nijak nie możemy dojść co się dzieje, że kurczęta ładnie się lęgną, ładnie rosną i w wieku koło 4 miesięcy robią się lekkie jak piórko i zdychają. Dosłownie w momencie z 6 sztuk zostały 3 i to takie też niemrawe. Ważą ani pół kilo. Wygląda na to, że bez jakichś szczepień i innych rzeczy to nierealne do zrobienia. Drugi sąsiad zrobił 3 wylęgi, nakluło się coś koło 30 kurcząt, to samo.

Mnie to się wydaje że to rasą idzie i szczepienia jakieś pewnie też mają na to wpływ.Mam różne kury ale najgorsze to ROSA.Inne ładne grube opierzone królowe kurnika a te na półtora nieszczęścia wyglądają chude liche pióra im wypadają i z czterech tylko dwie już zostały a wszystkie jedzą to samo.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
59 minut temu, Krzak napisał:

Rozumiem naprawdę,ale chyba takie lotnisko jest w Polsce potrzebne,w lubelskim też protesty w Łopienniku przeciwko jakiejś kolei powiązanej z tym CPK.

A odszkodowania chyba jakieś dają?

I ty takie rzeczy piszesz, ten który by chciał wrócić do korzeni, w konia pole obrabiać???

58 minut temu, toooomaszewski napisał:

Jest tutaj ktoś z okolic tego Baranowa?

Najbliżej, o ile nie będzie też wysiedlany (oby nie) to będzie @robert812 jak dobrze nick pamiętam 

Opublikowano
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

I ty takie rzeczy piszesz, ten który by chciał wrócić do korzeni, w konia pole obrabiać???

Najbliżej, o ile nie będzie też wysiedlany (oby nie) to będzie @robert812 jak dobrze nick pamiętam 

W latach gdzie w większości uprawiano ziemie końmi polski przemysł miał się bardzo dobrze.

Opublikowano
5 minut temu, marcin19071980 napisał:

Mnie to się wydaje że to rasą idzie i szczepienia jakieś pewnie też mają na to wpływ.Mam różne kury ale najgorsze to ROSA.Inne ładne grube opierzone królowe kurnika a te na półtora nieszczęścia wyglądają chude liche pióra im wypadają i z czterech tylko dwie już zostały a wszystkie jedzą to samo.

A ja innych nie chcę niż Rosa. Leghorny wziąłem wiosną - dziadostwo - ona niesie jak ma kupę żarcia pod nosem i jest w zamknięciu. 

Opublikowano
superfarmer02 napisał:

23 minuty temu, Krzak napisał:

Rozumiem naprawdę,ale chyba takie lotnisko jest w Polsce potrzebne,w lubelskim też protesty w Łopienniku przeciwko jakiejś kolei powiązanej z tym CPK.

A odszkodowania chyba jakieś dają?

Taaa dadzą miliony, u mnie za miedzą będą wysiedlać w sumie mała wieś, nie ma znaczenia czy nowe domy czy stare, niektóre są jeszcze w budowie i wszystko stoi bo ludzi nie wiedzą co robić, na mapach gdzie są pokazane gdzie będą tory nawet nie ma niektórych domów, ciekawe jak tu będzie to rozwiązanie. A co do stawki to zaporowe 5 zł za m... Według mnie jest to nie potrzebne, jakoś nie słychać żeby te lotniska co są były przeciążone 

na Okęciu samoloty tylko ladują od 4 do 22 czy 23 uważam że powinni bardziej Modlin rozbudować bo już jest jakaś infrastruktura zrobiona a tu wszystko od poczatku

• Like 3
Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał:

@GRZES1545

Jak Ci się rozsiewacz uni sprawuje? 

Karolu jak dla mnie jest git. Wiadomo jakość farby na ramię nie za tęga i już pierwsze ogniska korozji na ramię są mimo mycia. Sieje równo ja zadowolony jestem, wcześniej miałem lejka.

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A to ma jakąś korelację wzajemną czy co?

Nie ale brat rolnika mi pisze że skoro koniem chciałbym robić to znaczy że ja nie za postępem ;)

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

A ja innych nie chcę niż Rosa. Leghorny wziąłem wiosną - dziadostwo - ona niesie jak ma kupę żarcia pod nosem i jest w zamknięciu. 

Ja mam też Sasex takie białe i jeszcze perliczkowe zapomniałem nazwy to normalne fabryki jajek.No ale to są kury po 4kg mają i jeszcze ani jednego jajka nie zgniotły.A rude małpy to ani się mówić nie chce

Opublikowano

ta wielka cipika nigdy raczej nie powstanie. wykup, wielki biznes u zmiana planów. 

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

ta wielka cipika nigdy raczej nie powstanie. wykup, wielki biznes u zmiana planów. 

Nooo lepiej żeby nie powstało ale do końca marca pozwolenie środowiskowe ma być wydane a od tego już tylko krok do wbicia szpadla i wykupu gruntów

Opublikowano

Ja mam też Sasex takie białe i jeszcze perliczkowe zapomniałem nazwy to normalne fabryki jajek.No ale to są kury po 4kg mają i jeszcze ani jednego jajka nie zgniotły.A rude małpy to ani się mówić nie chce

Miałem albo mam Rosę, Lohmann, Leghorn, włoszki, Sonie i karmazyny (inaczej Rhode Island czy jakoś tak). Tylko Rosa, karmazyny albo włoszka. Do chowu ekstensywnego w sam raz. 

Opublikowano

Nooo lepiej żeby nie powstało ale do końca marca pozwolenie środowiskowe ma być wydane a od tego już tylko krok do wbicia szpadla i wykupu gruntów

Z tego co tam gdzieś słyszałem to wykupili już aż 2 ha 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Miałem albo mam Rosę, Lohmann, Leghorn, włoszki, Sonie i karmazyny (inaczej Rhode Island czy jakoś tak). Tylko Rosa, karmazyny albo włoszka. Do chowu ekstensywnego w sam raz. 

A jeszcze tak cię zapytam mam dwie sztuki takie o stalowo szarym upierzeniu całe jednolite ale zapomniałam zapytać jak kupowałem co to za rasa a w internecie nie mogę nic podobnego znaleźć.Bardzo ładne kury nie masz pomysłu co to może być.Gosc miał same takie więc to żadne mieszańce.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, marcin19071980 napisał:

A jeszcze tak cię zapytam mam dwie sztuki takie o stalowo szarym upierzeniu całe jednolite ale zapomniałam zapytać jak kupowałem co to za rasa a w internecie nie mogę nic podobnego znaleźć.Bardzo ładne kury nie masz pomysłu co to może być.Gosc miał same takie więc to żadne mieszańce.

Duży grzebień? Jajka w białej skorupce? Kura dość "długa", "dostojna"?

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, marcin19071980 napisał:

Kurka, 1,5 miesiąca temu 15 tygodniowe dwa razy taniej kupiłem. A co do tych kur, pewnie Dominant Blue. Dość spore ptaki z tej rasy rosną.

Edytowane przez sadownik12
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Duży grzebień? Jajka w białej skorupce?

No grzebień taki średni jajka tak pomiędzy białym a ciemnym ale za to duże.Kury dość duże ,można by rzec postawne z czarnymi nogami

Opublikowano

No grzebień taki średni jajka tak pomiędzy białym a ciemnym ale za to duże.Kury dość duże ,można by rzec postawne z czarnymi nogami

To pewnie jak Sadownik pisze. Jakby białe jajka a kura długa, choć nie ciężka to obstawiałbym włoszkę. 

Może by tak od małego pod żarówką wychowywać 🤔 Kupić z wylęgarni i odchować samemu 🤔 Przecież kurła po 40 czy 50 złotych za kurę wiosną to nie dam.

Opublikowano
17 minut temu, GRZES1545 napisał:

Karolu jak dla mnie jest git. Wiadomo jakość farby na ramię nie za tęga i już pierwsze ogniska korozji na ramię są mimo mycia. Sieje równo ja zadowolony jestem, wcześniej miałem lejka.

Też mam lejka i by pasowało trochę mu ulżyć w pracy 

I nie wiem co wybrać. 

Unie ms czy Unie mx, czy dołożyć do kvernelanda

Druga sprawa to do spania z bb lepszy będzie węższy, ale bb w standard się nie zmieści, trzeba nadstawke. 

Dołożyć do nadstawki to nie wiele trzeba żeby kupić większy w standardzie 

Masz możliwość rozsiewu jedną stroną? 

Rozsiewacz jest na hydraulice? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v