Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mogłeś tej zacofanej gospodarki nie przejmować... czy Cię zmusili?

Opublikowano
Dziad932 napisał:

2 minuty temu, 6465 napisał:

Desperado to czego tak się dorobiłeś w wieku dwudziestu lat? Mi to wystarczało tylko na imprezy .

Pewnie jakiegoś malucha szpachlowanego  co go @Łolek malował , na tamte czasy to było coś ...

myślisz że każdego było stać na samochód 🤔 teraz to najednym podwórku jest więcej czasem niż kiedyś w jednej wsi

Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Kurła w 99 rok po ślubie kupiłem tura i wyciąg  bo moje teście wszystko rękami  zacofanie było za***iste tylko obora ze stodolą w miarę nowe 

Sąsiady po dwa traktory, prasy tury cyklopy czy kombajny wtedy już mieli, a my rękami 

Taką mieli głowę że zamiast traktora czy jakieś maszyny to malucha na raty w 96 se wzięli jak pomyślę jeszcze teraz  to mnie trafa  poprostu nie mieli głowy do zarządzania 

może myśleli że zięcia nie zainteresuje gospodarka, a innego następcy nie mieli, to woleli żyć za te pieniądze jak inwestować i se żałować każdego grosza, bo w gospodarke trzeba. 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

10 godzin temu, Leszy napisał:

a ja tam wychodzę z założenie, że najlepiej się do tego koty zatrudnia. 

Żaden kot nie utrzymał się u mnie dłużej niż bodajże dwa lata. Asfalt i spory ruch niweczy wszystko.

9 godzin temu, Qwazi napisał:

Piotrze jaki to ten germański sposób? Może by się przydało, bo czasem się jakiś przyplącze. Mam takie coś co u nas nazywają klatką do łapania i nawet działa. Ale może Twój sposób lepszy 

Jak się złapie do żywołapki - czyli jak nazwa wskazuje żywy - to wkładam całą łapkę do worka po nawozie, tylko takim 50kg, podkładam pod rurę w aucie, można przywiązać, auto odpalam, parę sekund i gotowy. A do żywołapki standardowe łapanie, czasem ojciec wrzuci jakieś skóry z ryb, czasem jakąś kiełbasę. 

11 minut temu, Desperado napisał:

to dawno by zginął.

To by była może najlepsza opcja.

nie masz przypadkiem faszystowskich korzeni🤔 i ta znieczulica....

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, marcin19071980 napisał:

Na początku 90 lat 30stką dwójka Grudziądzka 14ha się orało to były czasy.Jest co wspominać ale żebym do tego tęsknił to nie powiem.Nauczycielki z mojego trybu życia i wyników w nauce zadowolone nie były 😁

Eee to znajomy jeszcze z 10 lat temu obrabiał 25 ha c 330 , jedyny ciągnik w gospodarstwie

Opublikowano (edytowane)

W 90latach było o wiele łatwiej coś zrobić niż teraz przynajmniej w moim rejonie.Rosjanie przejeżdżali kupowali wszystko jak leci kasy było w h... Nie było tej pie....Unij dotacji i innych pierdół a było lżej.Teraz młody jak gospodarkę dostaje to pierwsze co myśli to gdzie by tu jakie dotacje unijne wsiąść albo żeby mu Fenda kupić bo inaczej to gospodarki nie będzie.H....czasy.Jak ja się cieszyłem że Stara sobie kupiłem albo MF.Tylko że najpierw musiałem na niego zarobić a nie dostać gotowca.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

nie masz przypadkiem faszystowskich korzeni🤔 i ta znieczulica....

Faszystami i nazistami to się brzydzę. Tak samo jak Niemcami. Ale pomysł najlepszy jaki znam, to trzeba przyznać. A być czułym? Nie warto. Widzieć swój czubek nosa. Czasem pomóc jeśli uważa się, że warto albo choć to zrekompensują. Znałem już takich, że dla innych do rany przyłóż, a potem jak przyszło co do czego to i tak znikąd pomocy. To jaki sens się poświęcać.

Opublikowano
Dziad932 napisał:

4 minuty temu, Desperado napisał:

W 86r. kupiłem cyklopa nowego, dopiero wtedy było mnie na niego stać i od tego czasu robota stała się dużo lżejsza, to nie że tylko do obornika, były buraki cukrowe, liście buraczane na kiszonkę, ziemniaki do parowania kolumną parnikową, o to już było życie jak nie trzeba było tyle dygać łapami.    :)

Łoo panie to Ty już leciwy jesteś że tak się wyrażę 😉, 86 to ja niedawno się urodziłem , to nie marzyłem o cyklopie ale gówno już produkowałem 🤭

bo Ty siusimajtek.... bycy cycek 🤭

Chłoporobotnik napisał:

13 minut temu, MonteChristo napisał:

U mnie koty każdą mysz i każdego szczura różnej wielkości wyłapią, nieraz jak koty

Kot się u mnie nie utrzyma, lepiej trutkę wystawiać albo łapki zastawiać. U sąsiada mają rocznego kota to już miał 2 bliskie spotkania z autami i wizyty u weterynarza.

6 minut temu, Krzak napisał:

Masz prawko na T albo na B+E?

Nie, bo i po co mi ono?

niedługo z pustym wozem na droge nie wyjedziesz 😁

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

tak mnie zastanawia.

potrafiłeś, potrafisz sam zadbać o swój byt. zarabiałeś , zarabiasz kasę....

co spowodowało, że teraz tak ten socjal popierasz ?? no co poszło nie tak...???🤔

Wszystko co chciałem to mam, nie narzekam na nic, byle tylko zdrowie dalej dopisywało mi i moim bliskim, Co poszło nie tak? ano przeżyłem tyle że znam życie, niejedno widziałem, wiem co to bieda i dokąd może zaprowadzić, niekoniecznie na sobie, ale wiem, ja na socjale już, albo jeszcze nie, praktycznie się nie załapuje, ale jestem jak najbardziej na tak by wszyscy coś mieli i nie klepali biedy, dobrze byś się czuł  najedzony w ciepełku, wiedząc że może za płotem, może gdzieś znajomy siedzi w zimnym i nie ma co do gara włożyć, bo ja nie. Także Pafnuś popieranie nie ma nic wspólnego z braniem.   :)

Opublikowano
4 minuty temu, marcin19071980 napisał:

W 90latach było o wiele łatwiej coś zrobić niż teraz przynajmniej w moim rejonie.Rosjanie przejeżdżali kupowali wszystko jak leci kasy było w h... Nie było tej pie....Unij dotacji i innych pierdół a było lżej.

Koniec lat osiemdziesiątych rusek przyjeżdżał na wieś po pyry. Zawsze mówił do ojca szykuj kartofle bo za tydzień będzie. To szykowaliśmy aby zgnitych nie było kaliber szedł jak leci w worki. 

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

Wyjadę wyjadę, niech ciebie główka o to nie boli. Pół wsi by musieli wyłapać. Więcej u nas wozów niż przyczep na drogach. Aby światła miał i żaden się nie doczepia. 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Pafnucy napisał:

mogłeś tej zacofanej gospodarki nie przejmować... czy Cię zmusili?

Nikt mnie nie zmuszał przejąłem w 2004  ale żona była sama więc zostaliśmy zaczęliśmy remontować dom woda co podstawowe sprawy i tak się jakoś zaczęło 

16 minut temu, HF86 napisał:

może myśleli że zięcia nie zainteresuje gospodarka, a innego następcy nie mieli, to woleli żyć za te pieniądze jak inwestować i se żałować każdego grosza, bo w gospodarke trzeba. 

Tylko  zatyrali by się na stojąco 

Ok, w gospo nie ale w dom to już raczej mogli  ale jakoś wszystko się szczęśliwie ułożyło i nie mogę narzekać bo nie mam źle (sąsiadów wyprzedziłem) tylko mogło być lżej 

Edytowane przez Łolek
  • Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

To gdzie na Ciebie czekać?

Hmm,narazie jadę na zapiekankę do @pafnucy

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

To gdzie na Ciebie czekać?

Hmm,narazie jadę na zapiekankę do @pafnucy

Opublikowano
Krzak napisał:

1 minutę temu, Łolek napisał:

Kurła w 99 rok po ślubie kupiłem tura i wyciąg  bo moje teście wszystko rękami  zacofanie było za***iste tylko obora ze stodolą w miarę nowe 

Sąsiady po dwa traktory, prasy tury cyklopy czy kombajny wtedy już mieli, a my rękami 

Taką mieli głowę że zamiast traktora czy jakieś maszyny to malucha na raty w 96 se wzięli jak pomyślę jeszcze teraz  to mnie trafa  poprostu nie mieli głowy do zarządzania 

A może woleli malucha i co nie mieli prawa?

ale Ty durny 🤦‍♂️

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

ale Ty durny 🤦‍♂️

A ty mądry

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Łolek napisał:

Nikt mnie nie zmuszał przejąłem w 2004  ale żona była sama więc zostaliśmy zaczęliśmy remontować dom woda co podstawowe sprawy i tak się jakoś zaczęło 

któryś już raz napisałeś że takie zacofane było.

ciekawe jak teście i żona by się czuli po takich opisach?

8 minut temu, Desperado napisał:

dobrze byś się czuł  najedzony w ciepełku, wiedząc że może za płotem, może gdzieś znajomy siedzi w zimnym i nie ma co do gara włożyć, bo ja nie.

jeśli z nieróbstwa, to nawet by mnie to nie zainteresowało.

nie po to Bozia rączki dała, by siedzieć na d*pie i czekać tylko kiedy gmina na wszystko da.

5 minut temu, slawek74 napisał:

ale Ty durny 🤦‍♂️

że czemu?

nie dla każdego sensem zycia jest ciągłe pchanie kasy w gospodarstwo.

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Ja już się przyzwyczajam .a wy?

IMG_20221106_085757_1.jpg

W szpitalu jesteś 🤔

Opublikowano
14 minut temu, marcin19071980 napisał:

żeby mu Fenda kupić bo inaczej to gospodarki nie będzie

Ostatnio mechanik mówił że fendt i df to jednorazówki są 

Już lepiej chyba dwa nh kupić, nie dość że będzie dwa to i wiadomo czego się yebye

Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

Nie chciałbym żeby wyszło że teście to nygusy bo tak nie jest to pracowici pozadni ludzie przede wszystkim teściu tylko jakoś nie mieli pomysłu 

A dzisiaj jak ktoś kupuje nowe maszyny za miliony na kredyt to ma pomysł? I spać po nocach nie mogą.

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał:

Wyjadę wyjadę, niech ciebie główka o to nie boli. Pół wsi by musieli wyłapać. Więcej u nas wozów niż przyczep na drogach. Aby światła miał i żaden się nie doczepia. 

jeden też tak myślał że mając ,,C,, będzie jeździł na B całe życie a teraz piechotą chodzi 🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v