Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał:

Raczej hektara w godzinę nie zaorze

No nawet z matematyki która jest mocno odrealniona z twojej prędkości i szerokości pługa wychodzi 72ary. 75KM powinno mieć bieg do orki, skoro ciągniesz się z prędkością 6km/h to i z 8km/h powinieneś się pociągnąć. Stare pługi uni były przystosowane do niskich prędkości(stąd też tak ciężko idą) zachodznie mają inny kąt natarcia i nie jako potrzebują odrobine większej prędkości żeby ładnie odkładać. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

No nawet z matematyki która jest mocno odrealniona z twojej prędkości i szerokości pługa wychodzi 72ary. 75KM powinno mieć bieg do orki, skoro ciągniesz się z prędkością 6km/h to i z 8km/h powinieneś się pociągnąć. Stare pługi uni były przystosowane do niskich prędkości(stąd też tak ciężko idą) zachodznie mają inny kąt natarcia i nie jako potrzebują odrobine większej prędkości żeby ładnie odkładać. 

No właśnie mam unię tylko odkładnice śrubowe. Ciągnik by się uciagnsl przy 8 km/h ale wtedy to już zaczyna pierdzieć

Opublikowano
8 minut temu, DANDYS napisał:

no nic wtryski i pompa zawiedziona, można skrzynię składać

a mnie boli, że łożysko 7dych 🤣

A jak ja się ostatnio zdziwiłem jak gość dzwonił o widełki do sprzęgła od deutza. Myślę sobie no ze 150 zł trzeba będzie wziąć, patrzę w neta 1000 nowe i facet bez targu za 550 wziął. Także te nasze trupy to taniutkie w remontach 

Opublikowano

a mi osiemdziesiątkę górkę ma robić i niby w 5 powinno się zmieścić. 

pożyjemy zobaczymy 😖

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, 6465 napisał:

Jakoś szybciej to dla mnie się nie podoba.

To zależy od gleby i jaki rodzaj orki. Również uważam że prędkość którą podajesz jest optymalną. 7211 u mnie na kołach 28cal 1800obr/min 2 bieg 7km/h @DANDYS jak przerobisz skrzynie w 80 na szybką to do orki będziesz używał "I" i 3 co da nie omal rewers w tym ciągniku. Muszę dopisać żeby sobie zobrazował 3 skrzyni szybkiej to samo przełożenie co 4 skrzyni zwykłej. 

15 minut temu, Qwazi napisał:

odkładnice śrubowe

Tu masz błąd, skoro masz piachy to nie te odkładnice. 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano
29 minut temu, 6465 napisał:

A co to za kóń?

6341

20 minut temu, hubertb napisał:

To zależy od gleby i jaki rodzaj orki. Również uważam że prędkość którą podajesz jest optymalną. 7211 u mnie na kołach 28cal 1800obr/min 2 bieg 7km/h @DANDYS jak przerobisz skrzyni

Tu masz błąd, skoro masz piachy to nie te odkładnice. 

Może masz rację, ale takiego kupiłem i taki jest. A wszystko miał nowe pozakładane to musi orać 

31 minut temu, szymon09875 napisał:

A jak ja się ostatnio zdziwiłem jak gość dzwonił o widełki do sprzęgła od deutza. Myślę sobie no ze 150 zł trzeba będzie wziąć, patrzę w neta 1000 nowe i facet bez targu za 550 wziął. Także te nasze trupy to taniutkie w remontach 

Coś w tym jest. Dlatego mój brat sprzedałby DF-a zanim się zabierze za naprawę. A jak naprawi to i tak pewnie sprzeda

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertb napisał:

Ostatnio pytałem ile ora  się 30. Padły różne odpowiedzi patrząc surowo matematycznie wychodzi to dość ciekawie: 

Jeśli przyjmiemy idealne warunki to znaczy że nasza 30 poleci z prędkością 6km/h(czwórka na 1700obr/min). To po godzinie ciągnikiem pokonamy 6 000m mnożąc to przez "pług" tu przyjąłem UG2 czyli całe 60cm orki. Dostajemy szokujący wynik 36arów. Siuntka na 3 i w okolicy 1900obr/min z UG3(jakieś 7,5km/h), 68arów. A teraz nowoczesny zestaw do orki czyli ciągnik ponad 100KM i 4 skiby po 50cm prędkość 9km/h szybciej nie ma sensu przynajmniej według mnie, 180arów. Na tym przykładzie widać jak potężna zmiana dokonała się na takim prozaicznym zajęciu jak orka. 

Nie wziąłeś pod uwagę nawrotów, jak kawałek krótki to więcej nawracania niż orki.

Opublikowano
21 minut temu, Qwazi napisał:

6341

Może masz rację, ale takiego kupiłem i taki jest. A wszystko miał nowe pozakładane to musi orać 

Coś w tym jest. Dlatego mój brat sprzedałby DF-a zanim się zabierze za naprawę. A jak naprawi to i tak pewnie sprzeda

No dwa lata temu remont skrzyni w dx kosztowałby prawie tyle co cały ciągnik 😳 

Na części go sprzedałem, został tylny most i zwolnica 

Opublikowano
14 minut temu, szymon09875 napisał:

No dwa lata temu remont skrzyni w dx kosztowałby prawie tyle co cały ciągnik 😳 

Na części go sprzedałem, został tylny most i zwolnica 

On ma Agrotrona 150. Do wymiany jest sterownik obrotów. Nie wiem czy za 10 tys go kupi

A ciągnik i tak mu już niepotrzebny

Opublikowano
3 godziny temu, DANDYS napisał:

tylko u nas brak pogłowia bydła tym bardziej melecznego , moze z 10 ogłoszeń z cielakami znajdziesz , lubuskie i zachodniopomorskie r azem 

Ale 2 tysiące za tygodniowego jak z tego ogłoszenia? U nas takich aż cen nie ma 

Opublikowano
15 minut temu, TheraRolnik napisał:

I jak chodzi 

Ja mam 7341 

Trzeci sezon, 900 godz. Jest ok. Wymieniałem tylko tylne całe zaciski hamulcowe no miał jeszcze Kontta i już leciały. I wywaliłem też tylne opony. Były oryginalne ale już popękały. Poza tym leje paliwo, zmieniam olej, filtry i jeździ. Ma nalatane 7 tys godz i jest z 2000 roku

Opublikowano
16 minut temu, szymon09875 napisał:

Jeździsz 7341 👍

To stary też nim jeździ jak tak na to patrzeć 👍

15 minut temu, Qwazi napisał:

Trzeci sezon, 900 godz. Jest ok. Wymieniałem tylko tylne całe zaciski hamulcowe no miał jeszcze Kontta i już leciały. I wywaliłem też tylne opony. Były oryginalne ale już popękały. Poza tym leje paliwo, zmieniam olej, filtry i jeździ. Ma nalatane 7 tys godz i jest z 2000 roku

U mnie parę dni temu tyle pykło 

2002 rok 

IMG_20221020_192251.jpg

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, TheraRolnik napisał:

To stary też nim jeździ jak tak na to patrzeć 👍

U mnie parę dni temu tyle pykło 

2002 rok 

IMG_20221020_192251.jpg

Ja mam jeszcze tą starszą deskę. Nie wiem jak oni te ciągniki składali. Szwagier ma 5341 z 2004 (ma taką deskę jak Twoja) a nie ma rewersu i tylko jedną parę gniazd hydrauliki. Ja mam rewers i trzy pary gniazd

Edytowane przez Qwazi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v