Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Dziad932 napisał:

Ludzie jak to z terminami w woj łódzkim ,gnojówke na łąki do kiedy 🤔 można w listopadzie czy do końca października?

Możesz wozić, za czym się do tego zabierzesz to będzie akurat 2 czerwca 

• Haha 6
Opublikowano
22 minuty temu, Dziad932 napisał:

Ludzie jak to z terminami w woj łódzkim ,gnojówke na łąki do kiedy 🤔 można w listopadzie czy do końca października?

Na łąki do końca listopada

Opublikowano
30 minut temu, Dziad932 napisał:

A co oni mnie tu będą jakieś terminy dawać 🤔  jeszcze trawy nie skosiłem a już mam gnojówkę wozić 🤔

Opublikowano

Tu wczoraj coś o papierach na cięcie mówiliście .  Do mnie przyjechała komisja z gminy ,obmierzyli ,,obzdjęciowali'' i kazalo ciąć bez papierka ,od 1 pażdziernika do 1 marca ,gdybym nie wyciął w tym terminie ,a chcial w przyszlym roku ,to następna komisja ,procedury i weryfikacja . Bo  jak nie to jak w śmiechawie  ,,szwagrach'' ,gdy  szwagier dostał jako prezenty portret Kaczyńskiego ,i drugi Tuska  ,a tylko jeden gwożdzik w ścianie miał. .  Zapytał  ,,którego powiesić ,a którego postawić pod ścianą ?''😐

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

Tu wczoraj coś o papierach na cięcie mówiliście .  Do mnie przyjechała komisja z gminy ,obmierzyli ,,obzdjęciowali'' i kazalo ciąć bez papierka ,od 1 pażdziernika do 1 marca ,gdybym nie wyciął w tym terminie ,a chcial w przyszlym roku ,to następna komisja ,procedury i weryfikacja . Bo  jak nie to jak w śmiechawie  ,,szwagrach'' ,gdy  szwagier dostał jako prezenty portret Kaczyńskiego ,i drugi Tuska  ,a tylko jeden gwożdzik w ścianie miał. .  Zapytał  ,,którego powiesić ,a którego postawić pod ścianą ?''😐

Kaziu to dlatego, że określone gatunki drzew można wyciąć bez zezwolenia do jakiegoś obwodu pnia. Nie pamiętam dokładnie jakie gatunki i jaki obwód. A w przyszłym roku mogą go już przekroczyć. A kary administracyjne za wycięcie bez kwitka są po prostu chore

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

A kary administracyjne za wycięcie bez kwitka są po prostu chore

I to trochę w tym zasługi ludzi jest. Przypominam sobie czas w którym zdecydowano się na zdjęcie zezwoleń, deweloperzy cieli nawet stu letnie dęby. To chore ale bez tych kar garstka cwaniaków niszczy wszystko. 

Na Ukrainie jak wybuchła wojna ludziom na ulicy rozdawano broń, gdyby u nas tak zrobiono wybilibyśmy się sami. 

• Like 3
Opublikowano
13 minut temu, hubertb napisał:

I to trochę w tym zasługi ludzi jest. Przypominam sobie czas w którym zdecydowano się na zdjęcie zezwoleń, deweloperzy cieli nawet stu letnie dęby. To chore ale bez tych kar garstka cwaniaków niszczy wszystko. 

Na Ukrainie jak wybuchła wojna ludziom na ulicy rozdawano broń, gdyby u nas tak zrobiono wybilibyśmy się sami.

Taka prawda niestety. Ludzie są jacy są 

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Nawet i tu w naszym wąskim gronie chrześcijanie katolicy zagorzali by swoich "braci w wierze" wybili, oczywiście nie w niedzielę 

tuż po komunii raczej by zaczęli. 

🤭

Opublikowano

świadomość, że sąsiad też ma broń i może odpowiedzieć ogniem działa tak samo kojąco, jak zimny kompres

ludzie sa jak Rosja - odważni, gdy mają przewagę, bezwględną przewagę, gorzej jak są szanse 1:1, wówczas kalkulują, że ryzyko może się nie opłacić

wszelkie wywody , że gdyby ludziom dac swobodny dostęp do broni to się wybiją, są bezpodstawne, w USA już dawno by się wystrzelali, a jednak ginie procentowo tyle samo osób co w krajach z restrykcyjniejszym dostępem do broni

nóż do ziemniakow też może zabić, tak samo siekiera - a jednak nie ma dla nich obostrzeń, wierzycie w bajeczki wpajane przez komunistów, którzy najbardziej obawiali się , że uzbrojone społeczeństwo wystąpi przeciwko nim i dla zasady wszystkim odebrali prawo do broni - oprócz "swoich"

• Like 3
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

świadomość, że sąsiad też ma broń i może odpowiedzieć ogniem działa tak samo kojąco, jak zimny kompres

ludzie sa jak Rosja - odważni, gdy mają przewagę, bezwględną przewagę, gorzej jak są szanse 1:1, wówczas kalkulują, że ryzyko może się nie opłacić

wszelkie wywody , że gdyby ludziom dac swobodny dostęp do broni to się wybiją, są bezpodstawne, w USA już dawno by się wystrzelali, a jednak ginie procentowo tyle samo osób co w krajach z restrykcyjniejszym dostępem do broni

nóż do ziemniakow też może zabić, tak samo siekiera - a jednak nie ma dla nich obostrzeń, wierzycie w bajeczki wpajane przez komunistów, którzy najbardziej obawiali się , że uzbrojone społeczeństwo wystąpi przeciwko nim i dla zasady wszystkim odebrali prawo do broni - oprócz "swoich"

To było przerysowane porównanie z mojej strony. Chociaż uważam że w Polsce kto chce mieć broń to ją ma i nie należy nadmiernie liberalizować przepisów. A jeśli już zmiany rozpocząć od maleńczkiego i np. młodzież na PO oswajać z bronią i jej użyciem. 

Opublikowano

Polska ma to nieszczęście, że przez prawie 200 lat była pod okupacją rosjan, którzy bezwzględnie zakazywali dostępu do broni, bo uzbrojony Polak wobec okupanta jest  jak odbezpieczony granat. Dziś wielu ludziom w kraju wydaje się, że tak ma być - bo takie przekonanie wpajano im od pokoleń. Poza tym jest to na rękę władzy, która wobec rozbrojonego społeczeństwa na wiele może sobie pozwolić.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Karol6130 napisał:

Możesz wozić, za czym się do tego zabierzesz to będzie akurat 2 czerwca 

Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał:

Polak wobec okupanta jest  jak odbezpieczony granat

Kreatywność naszego narodu w chwili gdy mają kleszcze na jajach zaskoczyła przynajmniej dwie nacje i to kilkukrotnie. Co do broni dostęp być powinien i można powiedzieć jest no może nie tak łatwy jak w Teksasie ale jest. Sama broń też do tanich nie należy, przypuszczam że to też mocno by ograniczało jej występowanie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Kaziu to dlatego, że określone gatunki drzew można wyciąć bez zezwolenia do jakiegoś obwodu pnia. Nie pamiętam dokładnie jakie gatunki i jaki obwód. A w przyszłym roku mogą go już przekroczyć. A kary administracyjne za wycięcie bez kwitka są po prostu chore

A to nie ma czegoś takiego że na swojej działce ileś tam drzew rocznie można wyciąć? Oczywiście nie jakieś duże i zabytkowe tylko takie co np. Przeszkadzają 

Opublikowano
11 minut temu, jahooo napisał:

Polska ma to nieszczęście, że przez prawie 200 lat była pod okupacją rosjan, którzy bezwzględnie zakazywali dostępu do broni, bo uzbrojony Polak wobec okupanta jest  jak odbezpieczony granat. Dziś wielu ludziom w kraju wydaje się, że tak ma być - bo takie przekonanie wpajano im od pokoleń. Poza tym jest to na rękę władzy, która wobec rozbrojonego społeczeństwa na wiele może sobie pozwolić.

Broń jest nie dla każdego, nie każdy potrafi ją obsłużyć, ba nawet wycelować. W technikum 3x brałem udział w konkursie wiedzy połączonym z zawodami na strzelnicy - i za każdym razem nawet w tarczkę nie trafiłem.

9 stopni, słonecznie. Dziś ostatnie koszenie trawy chyba 🤔 Kosiarki i kosy do umycia i konserwacji a puchacze na suchy prowiant.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Broń jest nie dla każdego, nie każdy potrafi ją obsłużyć, ba nawet wycelować. W technikum 3x brałem udział w konkursie wiedzy połączonym z zawodami na strzelnicy - i za każdym razem nawet w tarczkę nie trafiłem.

9 stopni, słonecznie. Dziś ostatnie koszenie trawy chyba 🤔 Kosiarki i kosy do umycia i konserwacji a puchacze na suchy prowiant.

Piotr nie obraź się, że sobie tak zażartuję, ale 3x miałeś dziewicę😉. Co do dostępu do broni to jest on możliwy jak Hubert pisze. Ja mam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v