Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A będzie wszystkiego fizycznego z 1,10ha. Musiałbym w papiery zajrzeć. 

Jakby to było 6000 na rok to bym w to poszedł ale nie za tyle.

Po części też dlatego jej nie mam.

Czy my jesteśmy takie kosztowne? 

Opublikowano
Karol6130 napisał:

2 minuty temu, malaczarna napisał:

Nic nie da. Sąsiad mój kurzy trzęsie za miedzą oprysk nawóz jak tylko deszczu brak to tam koniec ze zbożem.

Kurzak to raczej nie pomaga na takie piachy 

@Uziu92

Jak podkład się sprawdzi na 5 klasie? 

Pod powiedz koleżance 

sprawdzi się tylko trzeba dać końska dawkę na ściernisko na jesień , pomieszać np talerzowka albo jakimś agregatem i zaorać potem, tym sposobem towar będzie w miarę równo w warstwie ornej i siać. kurzak na piachu pali mocno, podkład też ale mniej, a jak się da pod pług to jest ok, gorzej pod agregat jak sucho. Najlepiej dawać regularnie, fajnie to strukturę gleby robi, piasek nie staje się taki piaszczysty a glinka kruszeje.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A będzie wszystkiego fizycznego z 1,10ha. Musiałbym w papiery zajrzeć. 

Jakby to było 6000 na rok to bym w to poszedł ale nie za tyle.

Po części też dlatego jej nie mam.

Wniosek jest bardzo łatwy. 

Paliwo do 30 pewnie miałbyś darmo 

Dopłaty  plus akcyza powinny pokryć zapotrzebowanie 

Opublikowano

Kurła jakie gospodarstwo się u nas rozpadło przez kobitę aż się łezka w oku kręci. On dorabiał jako inseminator i zainseminował też  kobitę w wiosce obok. Moja pierwsza cieliczka była od niego, mega krówka z niej wyrosła

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, lemik napisał:

Kurła jakie gospodarstwo się u nas rozpadło przez kobitę aż się łezka w oku kręci. On dorabiał jako inseminator i zainseminował też  kobitę w wiosce obok. Moja pierwsza cieliczka była od niego, mega krówka z niej wyrosła

Cieliczka była jego córką?   O.o  k**wa w co wy się tam bawicie?  kobitę zainseminował a krowę sam pokrył? ale jak ją położył na łopatki?

Edytowane przez Desperado
  • Haha 2
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

I tak z połowę mam "za odrobek". W tym roku to ze 150 litrów pójdzie.

Ale faktycznie tą obszarówkę mógłbyś wziąć. Nawet po to że Ci się zwyczajnie należy. Czemu masz być gorszy

Opublikowano
52 minuty temu, soltys48 napisał:

Żartujesz? Grzyba w pip i to każdego 

Jak rano jechałem do pracy nieraz to i 5 płynu do spryskiwaczy była mało, tyle tych grzybiarzy przy szosie łaziła, jak komarow latem tyle ich tam do plecemina 

52 minuty temu, soltys48 napisał:

Żartujesz? Grzyba w pip i to każdego 

Jak rano jechałem do pracy nieraz to i 5 płynu do spryskiwaczy była mało, tyle tych grzybiarzy przy szosie łaziło, jak komarow latem tyle ich tam do plecemina 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Na hektar dziesięć ? 

Na trochę więcej bo nie tylko u siebie się robi. Plus jeszcze wyjazdy ze złomami a takich było w tym roku z 5 na pewno.

Przed chwilą, lemik napisał:

1,10 ha i na pewno jakieś działeczka poniżej 10 ar bo to małopolska to sie nic nie należy

Nie mam mniejszych niż 15a. 

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Jesteście jesteście. Wiesz ile chłopa kosztuje cały dzień damskich fochów?

Ile? 

4 minuty temu, Desperado napisał:

Zależy ile kto inwestuje, kobieta wizytówką faceta.   :P

Podobno dużo trzeba w każda. Wydajemy wymyślamy nic nie robimy taka tu opinia o nas

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Cieliczka była jego córką?   O.o  k**wa w co wy się tam bawicie?  

Z jego gospodarstwa. Dużo stad nie widziałem ale kilka i takiego jak on nie miał nikt. Jak pojechałem ranem do niego na pastwisko i wszystkie karnie same szły na dój a wymiona zwisały do ziemi. Ci powiem, że widok dech w piersiach zapierał

Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

Jak rano jechałem do pracy nieraz to i 5 płynu do spryskiwaczy była mało, tyle tych grzybiarzy przy szosie łaziła, jak komarow latem tyle ich tam do plecemina 

Jak rano jechałem do pracy nieraz to i 5 płynu do spryskiwaczy była mało, tyle tych grzybiarzy przy szosie łaziło, jak komarow latem tyle ich tam do plecemina 

Od ciemna siedzą w samochodach czekając na świt 

Opublikowano
6 minut temu, Uziu92 napisał:

pomieszać np talerzowka albo jakimś agregatem i zaorać potem,

po co 2 razy ? bezorkowcem albo gruberem bez skrzydełek na głęboko i w to siać agregatem talerzowym i siewnikiem na talerzach nie starczy? 

Opublikowano
21 minut temu, Qwazi napisał:

Ło Boguś Jo za Tobą tu wyglondoł😊. Dobrze że Tu się odezwoł😀. Jak będziesz mi wzorem to na pewno mnie bardziej polubisz😜

A widzisz... Ja człowiek dusza to ciągnie swój do swego.... 🤣🤷‍♂️

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Jeden stał koło zrębu na Gnieźnieńskich blachach i chodził po świeżym zrębie gościu 🤦🤦🤦 

Ludzie to mają napierd... po co iść do lasu po ciemku. Idę po śniadaniu i ile chce tyle uzbieram. W tym roku nawet przed 18 byłem na grzybach i po pół godziny miałem koszyk. 

Opublikowano
konteno napisał:

6 minut temu, Uziu92 napisał:

pomieszać np talerzowka albo jakimś agregatem i zaorać potem,

po co 2 razy ? bezorkowcem albo gruberem bez skrzydełek na głęboko i w to siać agregatem talerzowym i siewnikiem na talerzach nie starczy? 

zależy kto jaki ma sprzęt, ja napisałem tak jak robię to u siebie. Nie mam sprzętu do bez orki, robota na 2 razy własnie żeby wymieszać bo jak zrobisz orkę po rozrzuceniu towaru to pójdzie wszystko na dno.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v