Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakby przyszedł i zapytał normalnie to pewnie kazałbym mu załadować i po sprawie, bo to znajomy, może nie jestem z nim jakoś zżyty ale no nie zbiedniał bym od tych paru kilogramów. To tak samo jak ostatnio Krzysiek pisał o tych burakach 

• Like 2
Opublikowano

Mi dzisiaj humor zszedł jak zobaczyłem miedzę jak po sąsiedzku młody hujek załatwił. I kolejna awantura się szykuje. Wyyebał całą miedzę do samej skiby kartofli zasiał aż kartofle wywalone, kępy mu się zapychały w agregacie to spychał gromady do mnie na pole i trawę. Bogu dziękować, że się powstrzymałem jechać do niego, ale na dniach będzie pryskał pszenżyto to go sięgnę. Ojcowskiego luja wyłapie obowiązkowo, zobaczymy jak będzie zamierzał to naprawić. 

200lat miedza stała, a tu hujek 25lat będzie mi tu rzekę kijem zawracał, jakby na tych 30cm miał się milionów dorobić. Gnój mnie wpienił jak rzadko kiedy kto

Opublikowano
13 minut temu, pedro2 napisał:

Mi dzisiaj humor zszedł jak zobaczyłem miedzę jak po sąsiedzku młody hujek załatwił. I kolejna awantura się szykuje. Wyyebał całą miedzę do samej skiby kartofli zasiał aż kartofle wywalone, kępy mu się zapychały w agregacie to spychał gromady do mnie na pole i trawę. Bogu dziękować, że się powstrzymałem jechać do niego, ale na dniach będzie pryskał pszenżyto to go sięgnę. Ojcowskiego luja wyłapie obowiązkowo, zobaczymy jak będzie zamierzał to naprawić. 

200lat miedza stała, a tu hujek 25lat będzie mi tu rzekę kijem zawracał, jakby na tych 30cm miał się milionów dorobić. Gnój mnie wpienił jak rzadko kiedy kto

A ta miedza to po co 🤔

Opublikowano
15 minut temu, pedro2 napisał:

To u mnie sąsiad nie dość że miedzę notorycznie likwiduje, to w zeszłym roku tak szybko jechał talerzówką po kukurydzy że skrajny talerz wywalał ziemię na moje świeżo posiane zboże i tak na długości 450m zboże miejscami na szerokość 50cm zawalone

Opublikowano
6 godzin temu, leszek1000 napisał:

U nas słupki graniczne, przestawiają pługiem😂😂. Rolasy po 300ha i jeszcze im mało 🙆‍♂️

Ilość ha nie ma znaczenia, menda zawsze będzie mendą

Witajcie wszyscy hej 

Zimno jak skur... 

41 minut temu, gregor1284 napisał:

Wstawać marudy, ktoś musi utrzymać tych którzy pośpią do południa 

Coś tak się zerwał z rana, dziady to długo śpią chyba 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Ilość ha nie ma znaczenia, menda zawsze będzie mendą

Witajcie wszyscy hej 

Zimno jak skur... 

Coś tak się zerwał z rana, dziady to długo śpią chyba 

Stara mnie odkryła i umarzłem to wstałem. Mus trochę roboty podgonić 

Opublikowano

No to mogłeś przykryć/pokryć nie wiem jak się tam u was mówi żeby cieplej było 🤔

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Stara mnie odkryła i umarzłem to wstałem. Mus trochę roboty podgonić 

Powitać,

Dziś bez przymrozku 

PZL 

Opublikowano
6465 napisał:

2 minuty temu, Bananek napisał:

Deżawi? 🤣 A do czego?

Daćki 

Kupiłeś auto z otwieraczem do butelek na masce?

szymon09875 napisał:

Powitać, Dziś bez przymrozku  PZL

A Ty czasem nas wczoraj nie witał z NBA? 🤔

Opublikowano

Witam wszystkich. Mrozik nieduzy ale siwo jest. Na termometrze juz +1 stopień od południa. Dzień niańki dzisiaj,rano mlodego do przedszkola a z córką w domu siedzieć. W oborze juz ryczą ale do 8 muszą czekać ogoniaste.

@TheraRolnik miedza jest po to aby byla. U mnie jeden miastowy rolnik-biznesmen co z unii juz chyba wszystko wzięli z matką i bratem ciagle mało. Większość pól koło niego i podgryza miedze. Kupił obrotówki to juz zaczał narzucać w moją stronę. Po lewej moje,jego po prawej. Przy drodze miedza jest normalnie,ja nawet juz nie odoralem do końca,za to im blizej konca tym miedza węższa i pochylona na moje pole👇

20220915_161453.jpg

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Bananek napisał:

Ty to świata zobaczysz trochę.

Niestety ;) w poniedziałek pewnie znowu pojadę 

3 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Witam wszystkich. Mrozik nieduzy ale siwo jest. Na termometrze juz +1 stopień od południa. Dzień niańki dzisiaj,rano mlodego do przedszkola a z córką w domu siedzieć. W oborze juz ryczą ale do 8 muszą czekać ogoniaste.

@TheraRolnik miedza jest po to aby byla. U mnie jeden miastowy rolnik-biznesmen co z unii juz chyba wszystko wzięli z matką i bratem ciagle mało. Większość pól koło niego i podgryza miedze. Kupił obrotówki to juz zaczał narzucać w moją stronę. Po lewej moje,jego po prawej. Przy drodze miedza jest normalnie,ja nawet juz nie odoralem do końca,za to im blizej konca tym miedza węższa i pochylona na moje pole👇

20220915_161453.jpg

A w którym miejscu jest granica ? 

Na środku miedzy czy jak ? 

Opublikowano
8 minut temu, Belaruss820 napisał:

20220915_161453.jpg

Źle zrobiłeś że zostawiłeś.  Ja robie zawsze odwrotnie, jak ktoś się wcina w miedze to robię tak samo jak on A jak miedzy nie tyka to ja tak samo i takim sposobem problem z jednym sąsiadem się rozwiązał.  

Opublikowano
14 minut temu, szymon09875 napisał:

Niestety ;) w poniedziałek pewnie znowu pojadę 

A w którym miejscu jest granica ? 

Na środku miedzy czy jak ? 

Granica jest na srodku miedzy w tym.koncu, w tamtym to pewnie juz jest na jego polu,czesc tej suchej trawy to przerzucona miedza na moje pole. Jak widac idzie takim.bananem. na jednym polu wygryzl miedze w koncu to odebralem co moje. Ale im zawsze bylo malo 

Opublikowano

Ja tam problemu z miedzami nie mam. Przytnę sąsiadowi to później zostawiam żeby on przyciął, pola do granicy porobione a gdzie pastwisko to ogrodzenie odsunięte ze 40cm od między żeby sąsiadowi mamuty nie wyjadały 🤷‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v