Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nam Wasz rozwój potrzebny nie jest. Oby jak najdłużej było choć jak jest.

To jest marnotrawstwo pracy pokoleń które ci to przekazały. Jak miałbyś się sam dorabiać to byś inaczej podchodził do tego

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Nie bardzo zrozumiałeś aluzje to źle bo polonista nie może być dobrym hydraulikiem i na odwrót. Jest to tak zwane "psucie rynku" jako mechanik z takim zjawiskiem spotykam się nie współmiernie często. 

Czyli Ty też rynek psujesz 🤔 Czemu bambrowi nie puścisz w dzierżawę?

Przed chwilą, soltys48 napisał:

To jest marnotrawstwo pracy pokoleń które ci to przekazały. Jak miałbyś się sam dorabiać to byś inaczej podchodził do tego

U mnie tylko jedno pokolenie zbudowało to co jest. Kupiona ziemia i postawione budynki. A ciągłe dążenie aby więcej i więcej to nie w moim stylu bo po co mi więcej? Masz dzieci możesz i powinieneś o nie dbać a jak ktoś jest sam to będzie rozdawał biednym czy przefurtywał na wczasy, wakacje i co chwilę nowe auto?

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

To jest nie normalne. Sam tak robię ale to nic z normalnością wspólnego nie ma. To tak jak by polonista po robocie dorabiał jako hydraulik. 

Teraz taka moda nastała że jak ktoś fizycznie nie pracuje to po pracy musi się uszarpać... Stąd się biorą domorosli stolarze, spawacze a i w naszym przypadku pomoc w rolnictwie 😂 ostatnio jak te ugory przewalalismy to jeden przyjechał wałować a że krzywo to jedne skiby lux dołożone a inne na sztorc no i on będzie 60 jezdzil z wałem. Po całym dniu to jakby się w betoniarce wykręcił ale chłop zadowolony 😂

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Jak się więcej takich namnoży jak Ty, Sołtys czy reszta to już nawet na tej wsi żyć nie warto. Bo to molochy i przedsiębiorstwa a nie wioska. 

Ja moloch?

Są tu ludzie którzy mają w jednym kawałku więcej niż ja wszystkiego.

Dobra koniec niepotrzebnych dywagacji. Złote widły czekają 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

U mnie tylko jedno pokolenie zbudowało to co jest. Kupiona ziemia i postawione budynki. A ciągłe dążenie aby więcej i więcej to nie w moim stylu bo po co mi więcej? Masz dzieci możesz i powinieneś o nie dbać a jak ktoś jest sam to będzie rozdawał biednym czy przefurtywał na wczasy, wakacje i co chwilę nowe auto?

Tylko i wyłącznie ta opcja. Ja jestem biedny 🙄

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

Ja moloch?

Dobra koniec niepotrzebnych dywagacji. Złote widły czekają 

U nas takich na szczęście nie ma. Nie ma nawet nikogo we wsi kto ma tą magiczną liczbę 100ha.

Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Tylko i wyłącznie ta opcja. Ja jestem biedny 🙄

G*wno nie biedny, tylko handluje, mamutów pełno i biedny.

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Tak psuje rynek, jak chciałem puścić to nie chcieli brać, więc zacząłem uprawiać z bratem. Obaj traktujemy to jak odskocznia. Dopiero od 3-4 lat zaczyna wychodzić IN + Teraz chcą brać ale my nie chcemy oddać. 

Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

To specyfika regionu, w dawnej Galicji mamy poletka w arach, a już Wlkp i północ w hektarach. 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas takich na szczęście nie ma. Nie ma nawet nikogo we wsi kto ma tą magiczną liczbę 100ha.

G*wno nie biedny, tylko handluje, mamutów pełno i biedny.

Piotrek , z czegoś trzeba żyć, Ty byś robił teraz na etacie za 800 zł jak 20 lat temu? Tak samo gospodarstwa, chcesz utrzymać rodzinę na godnym poziomie to trza za***rdalać i powiększać bo wszystko drożeje. Jasne zawsze można iść na etat , sam w razie W mogę iść jeździć ciężarówką lub gdzieś na zakład i robił bym bo kasa potrzebna ale nie robił bym tego chętnie, z entuzjazmem. Dlatego tyram przy bydle bo po pierwsze od dziecka przy tym żyje i to lubię a po drugie szkoda mi było lat pracy rodziców na to zaprzepaścić więc to przejąłem i rozwijam dalej na ile mogę. 

• Like 3
Opublikowano

polityka to jest ,,piękna '' pasja .        To jest coś ,  tu potrzebna finezja .      Wiedząc że nie mam racji ,przekonać tak by wyszło po mojemu ,a wyborca przekonany ,a na dodatek wdzięczny . A prawdziwy majstersztyk ,by nigdy się nie wydało .😐😁

Opublikowano
43 minuty temu, szymon09875 napisał:

A potem się dziwisz że bogata wielkopolska, trza robić a nie narzekać 😉

Chłopie ja nie żyje żeby robić , tylko robię żeby żyć ... 

Żeby mieć taką sprzedaż bezpośrednią wyroby itp. trzeba zaangażować rodzinę ... A dziesięć srok za ogon ...

Zachłanne 🤭na kasę jesteście to prawda , ale budy to liche mata w Wielkopolsce 

Opublikowano
3 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Piotrek , z czegoś trzeba żyć, Ty byś robił teraz na etacie za 800 zł jak 20 lat temu? Tak samo gospodarstwa, chcesz utrzymać rodzinę na godnym poziomie to trza za***rdalać i powiększać bo wszystko drożeje. Jasne zawsze można iść na etat , sam w razie W mogę iść jeździć ciężarówką lub gdzieś na zakład i robił bym bo kasa potrzebna ale nie robił bym tego chętnie, z entuzjazmem. Dlatego tyram przy bydle bo po pierwsze od dziecka przy tym żyje i to lubię a po drugie szkoda mi było lat pracy rodziców na to zaprzepaścić więc to przejąłem i rozwijam dalej na ile mogę. 

Zresztą mieszkając np. na Podkarpackiej wsi 30-40km od miasta to o jakim etacie można mówić? Zostaje budowlanka, która jest sezonowa. Pieter żyje sobie jak kocur na piecu ma tak jak ja blisko do miasta i może przebierać w ofertach pracy nie każdy tak ma. 

Opublikowano
3 minuty temu, kizak napisał:

polityka to jest ,,piękna '' pasja .        To jest coś ,  tu potrzebna finezja .      Wiedząc że nie mam racji ,przekonać tak by wyszło po mojemu ,a wyborca przekonany ,a na dodatek wdzięczny . A prawdziwy majstersztyk ,by nigdy się nie wydało .😐😁

Temu wolę jednak lokalnie. Tu ludzie zapamiętają jak ich zawiedziesz i to jest wyzwanie! 

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Temu wolę jednak lokalnie. Tu ludzie zapamiętają jak ich zawiedziesz i to jest wyzwanie! 

ja już lokalnym mówię 

przychodzisz po krzyżyk, ale patrz żebym drugi raz nie musiał cię skreślić 🤭

Opublikowano
9 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Też robię to co robię ze średnią chęcią ale użerać się z ludźmi, prosić się o ziemię, kombinować jak sprzedać wszystkiego duże ilości to już wolę robić nawet to czego zbytnio nie lubię. 

Opublikowano
30 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Normalny w moich stronach to taki, że rano idzie do pracy a po pracy obrabia to co ma. Zjawisko takie jak u Was dzieje się już od pewnie 30 albo i więcej lat czyli gospodarstwa +15-20ha u nas dzieje się od ani 20 lat. Nawet największe bambry u nas nie żyją tylko z rolnictwa bo do domu żona lub dzieci już pensję przynoszą albo i gospodarz sam robi i na etacie i w polu.

To po uj mu te gospodarstwo jak musi na etacie dorabiać 🤔 zlikwidować to w ch*j i żyć z etatu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v