Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, hubertb napisał:

@Chłoporobotnik docisk ustawiasz tak żeby umieszczał zboże na pożądanej głębokości. 

Dla mnie to może umieszczać na powierzchni ziemi a grabki zakryją. Nie mam pojęcia na jaką głębokość zalecają Wasze autorytety i jak sprawdzić to czy jest ustawione dobrze. Po siewniku i grabkach wyglądało na to, że jest podobnie jak po końskim i bronach to coś powinno urosnąć.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
Dziad932 napisał:

5 minut temu, slawek74 napisał:

ja tu psiaki widzę 🤯

to były ładne świerki przy powiatowej i jeszcze siostrzeńca wciągną dobrze że tamtemu się udało bo by niezły stołek stracił 🤦‍♂️

Jakie kuźwa psioki 🤦‍♂️

te blaszkowe to psioki 🤦‍♂️ tylko szlachetne zbieram

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Dla mnie to może umieszczać na powierzchni ziemi a grabki zakryją. Nie mam pojęcia na jaką głębokość zalecają Wasze autorytety i jak sprawdzić to czy jest ustawione dobrze. Po siewniku i grabkach wyglądało na to, że jest podobnie jak po końskim i bronach to coś powinno urosnąć.

3 do 5 cm. sprawdza się prosto puszczasz siewnik i sprawdzasz mniej więcej na jakiej głębokości umieszczone jest ziarno. Jeśli masz grabki w siewniku to bronowanie jest niepotrzebne. Wręcz robi więcej złego niż dobrego. 

Opublikowano
4 minuty temu, jajonasz napisał:

jak najpłycej, lepiej płycej niż za głęboko, jak nie ma nic na wierzchu to jest git

Dodatkowo jak naj mniej kg /ha aby wykorzystać potencjał krzewienia, tylko co komu po tym jak  po 300 kg wysiewa 🤦‍♂️

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

3 do 5 cm. sprawdza się prosto puszczasz siewnik i sprawdzasz mniej więcej na jakiej głębokości umieszczone jest ziarno. Jeśli masz grabki w siewniku to bronowanie jest niepotrzebne. Wręcz robi więcej złego niż dobrego. 

Bronami teraz już nie bo grabki na prostym i tak zakryją. Jedynie gdzieś na końcach zostaje czasem. Chyba, że po kukurydzy mi się słabo zaora i zostanie na wierzchu sporo dziadostwa to wtedy bez grabek i brony.

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Na 5cm zboże 🙉 gdzie to tak głęboko siać 🙉

Na 5cm to się łubin sieje 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Na 5cm to się łubin sieje

5 jak masz "pył" nie ziemie jak najbardziej ok. Jak spadnie deszcz na taki pył to przy małej głębokości ziarno masz na wierzchu. 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

5 jak masz "pył" nie ziemie jak najbardziej ok. Jak spadnie deszcz na taki pył to przy małej głębokości ziarno masz na wierzchu. 

5cm Lubin to już bardzo głęboko 

Zboże to max 3cm 

Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Późno już. A po kukurydzy to powinno być tyle na styk.

Co późno 🤔 ja jeszcze praktycznie nic nie mam zasiane 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Przy poplonie i samym siewie rzutowym samo bronowanie to przymało - dużo ziarka grochu i łubinu nie przykryte. Na gorczycę czy grykę w porządku ale groch to za płytko. Choć niedługo potem przyszła ulewa to coś wykiełkowało.

1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

Co późno 🤔 ja jeszcze praktycznie nic nie mam zasiane 

Późno, kto nie sieje po kukurydzy na ziarno albo soi to już dawno zasiał i wyłazi.

Opublikowano
25 minut temu, slawek74 napisał:

te blaszkowe to psioki 🤦‍♂️ tylko szlachetne zbieram

Na krowach może się znasz ,ale na grzybach ch*ja 😊 , wszytko jadalne , zajrzyj sobie do atlasu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v