Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

darowanego sie nie sprzedaje.

Zamiast wesprzeć agrolifta to się zastanawia 

Jak bym miał więcej zboża to bym i ja kupił 

Chociaż teraz żałuję że w tamtym roku nie kupiłem. 

Było sporo taniej a pieniądze od leżenia na koncie nie urosła 

Ale wtedy było koło 2 ha zboża tylko do siewu 

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Człowieki

Podzwoniłem i lipa z agregatu, te co taniej powykupywane i na zamówienie, te droższe też nie przywiozą za chwilę, transport drogi wychodzi po 8000 za kawałek żelaza, już sami nie wiedzą ile liczyć.

Nie będę napędzał inflacji w tym roku.

zadzwoń tu https://www.olx.pl/d/oferta/produent-janpol-agregat-uprawowo-siewny-lekki-agro-lift-tolmet-metanga-CID757-IDOa9SC.html

• Thanks 1
Opublikowano

różnica niezauważalna dla plonu i roboty.

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

No gdzie takie szerokie, więcej ziemniaków przez to nie urośnie. Dla mnie nawet te 62,5 to za szerokie i chętnie bym robił węższe tylko w nie nie wjadę. 

1 minutę temu, Karol6130 napisał:

dość drogi agrolift... i wcale aż tak szaleńczo nie lepszy od innych domorosłych firm.

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

a jest fajny prawdopodobnie do sprzedazy. gośc mówił że 9 będzie cenił. na dwóch wałkach strunowych i zębach. 2,5 metra.

Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Ale nasz lubelski 👍

łeeeee tam.

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

ufnal ze stoczka jest jeszcze gołoś z Sewerynowa ogarniają cały kraj 

Ja brałem u tego Agro Sped , też ok . Tur najtańszy z wszystkich co dzwoniłem 

Opublikowano

Eh kurła, z rana deszcz, wieczorem kawałek udało się umordować ciapkiem i trochę lepszym radłem. Jutro też deszcz, w środę ma być ładnie to może uda się jęczmień posiać, a potem codziennie deszcz. Wprost idealnie, wszak deszczu nigdy dość 🖕

Opublikowano
Przed chwilą, sadownik12 napisał:

Eh kurła, z rana deszcz, wieczorem kawałek udało się umordować ciapkiem i trochę lepszym radłem. Jutro też deszcz, w środę ma być ładnie to może uda się jęczmień posiać, a potem codziennie deszcz. Wprost idealnie, wszak deszczu nigdy dość 🖕

Co my się będziemy martwić, pojechałem urwać trochę buraków i prezes z RSP deptał w pobliżu, pytam jak postęp prac a on na to, że mają 300ha do siania pszenicy a i niezaorane wszystko... Soja w polu. Na kukurydzę jeszcze czas.

Przed chwilą, konteno napisał:

no ale jak dźwiga tura konkretniejszego niż andy z plutycz to nie ma co sie dziwić że poszerzona i balast 

Do ziemniaków też by tak trzeba poszerzać jak się chce szersze rzędy. A tura to nie mam i miał nie będę. 

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Co my się będziemy martwić, pojechałem urwać trochę buraków i prezes z RSP deptał w pobliżu, pytam jak postęp prac a on na to, że mają 300ha do siania pszenicy a i niezaorane wszystko... Soja w polu. Na kukurydzę jeszcze czas.

Do ziemniaków też by tak trzeba poszerzać jak się chce szersze rzędy. A tura to nie mam i miał nie będę. 

A dlaczego tura nie chcesz? 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Dzisiaj widziałem, że instytut uprawiał pod siewy. Co zrobisz, taki rok. Im się udało bo już w sierpniu orali na pełnej, na razówę. Chyba usługi, bo po trzy traktory na polu z pługami. Najgorsze, że nie widać poprawy pogody, ja mam poplon za domem posiany i górka fest, a na dole dołek. To już to przerosło, nie ma jak zmulczować bo tylko syfu się narobi w polu. Jedyny plus, że pszczoły mają na czym buszować. Popołudniu to jeden bzyk był jak się w łan weszło.

Opublikowano
Przed chwilą, farmtrac8244 napisał:

A dlaczego tura nie chcesz? 

A na co mnie to? Obornik Cyklopem, siano luzem, słomy 100 kostek na rok. Nawozów prawie wcale a przy dawnych cenach max 400-450 kilo na rok. Drewna praktycznie nie zużywam. 

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Do ziemniaków też by tak trzeba poszerzać jak się chce szersze rzędy.

pod twoją konno-ciągnikową nawet by pasowały , pod elewatorowa niekoniecznie 

Opublikowano

A patrząc na ceny nawozów to mam ochotę tym pierdoląć. Brakło mi polifoski, w sobotę po 520 kupiłem... I to 5, bo innej nie ma.

Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

Jedyny plus, że pszczoły mają na czym buszować

Wyjdzie słońce - momentalny ruch, słońce zakryją chmury - ani jednej pszczoły na wylotku. Temperatura w sumie ok ale żeby tego słońca więcej i bez wiatru.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, konteno napisał:

, pod elewatorowa niekoniecznie 

Jak nie?

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Wyjdzie słońce - momentalny ruch, słońce zakryją chmury - ani jednej pszczoły na wylotku. Temperatura w sumie ok ale żeby tego słońca więcej i bez wiatru.

Przeleczone już masz? Nawłoci natargały, za dużo syropu chyba podałem. No ale ch*j, lepiej więcej pokarmu niż mniej. Kusi jeszcze rodzinkę dokupić. Ja teraz studiuje to o. 

IMG_20220926_202527.jpg

Opublikowano

Ja paski wyciągnąłem tydzień temu. Skądś tego gówna naniosły, bo największy osyp w ostatnich 2 tygodniach leczenia. W październiku jeszcze kwas wleci.

Opublikowano
33 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Człowieki

Podzwoniłem i lipa z agregatu, te co taniej powykupywane i na zamówienie, te droższe też nie przywiozą za chwilę, transport drogi wychodzi po 8000 za kawałek żelaza, już sami nie wiedzą ile liczyć.

Nie będę napędzał inflacji w tym roku.

Rysiek a używany agromasz z wałem z przodu dwa rzędy zębów prostych i wał pakera 3m interesuje? Sąsiad kupił zestaw talerzowy to tego pewnie sprzeda.

Opublikowano
Przed chwilą, sadownik12 napisał:

Ja paski wyciągnąłem tydzień temu. Skądś tego gówna naniosły, bo największy osyp w ostatnich 2 tygodniach leczenia. W październiku jeszcze kwas wleci.

Co zauważyliśmy z sąsiadem - trzeci rok izolacji - warrozy dużo mniej, może taki rok, może to coś daje... Nie wiem, ale próbnie on dymił i ja pod koniec lipca po 2 rodziny i w obu mały osyp. Nieraz o takiej porze była trzycyfrówka a w tym roku 40 wtedy to max. Zobaczymy koło piątku bo wtedy planuję. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v