Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile trzeba  kłosów pszenicy by był plon 10 T ? .

Ile trzeba  kłosów pszenicy by był plon 8 T ? .

Ile trzeba  kłosów pszenicy by był plon 6 T ? .

Ile trzeba  kłosów pszenicy by był plon 4 T ? .

Jak będzie sucho i mokro ? .

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

To ziemniaki możesz sprzedawać a ziarna nie chcesz?

Bo po ziemniaki ludzie sami dzwonią, bez żadnych ogłoszeń, bez proszenia się. A zboże wytachaj na strych a po paru miesiącach zadzwoni jakiś, że bierze 200 czy 300 kilo i znów tachaj na dół. 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

To ziemniaki możesz sprzedawać a ziarna nie chcesz? Co to za logika. 

Bo ziemniaki to kupi pani z miasta przy okazji jak kupuje jajka. Zboże takim odbiorcom raczej nie potrzebne.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

i znów tachaj na dół. 

a tak to samo schodzi? 😄

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

Marek obsadą w kukurydzy też już częściej się sieje w granicach 80tys kiedyś to i po 120 sieli dwie jednostki 50tys na ha 🤦‍♂️

U mnie są cały czas takie asy  150 tys zasieje na piachu urośnie do pępka i usycha kurwuje potem że odmiany ujowe 🤦‍♂️

Opublikowano
5 minut temu, Łolek napisał:

jedynie wietrzenie łanu lepsze przy szerszym rozstawie 

Dodatkowo plus dodatni to taki że przy zamknięciu jednego lub dwóch lei masz ścieżkę technologiczną. 

Opublikowano
Pafnucy napisał:

i znów tachaj na dół. 

a tak to samo schodzi? 😄

z piwnicy pewnie kartofle same maszerują do góry 😁 nawet sobie to wyobraziłem 😁😁😁

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

a tak to samo schodzi? 😄

A tak to biorę 50 kilo pszenicy i tyle mi dla kur na miesiąc trzeba, do tego z 20 kilo mieszanki i wsio. Brojlerom raz na 2-3 tygodnie 70 kilo ziarka a tu workuj, waż i targaj na raz. I jeszcze czekaj aż łaskawca się odezwie. 

2 minuty temu, 6465 napisał:

Bo ziemniaki to kupi pani z miasta przy okazji jak kupuje jajka. Zboże takim odbiorcom raczej nie potrzebne.

Ototo, kompleksowo wezmą, kurczaki, ziemniaki, jajka, króliki, warzywo jakieś. 

Opublikowano
Łolek napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał:

Marek obsadą w kukurydzy też już częściej się sieje w granicach 80tys kiedyś to i po 120 sieli dwie jednostki 50tys na ha 🤦‍♂️

U mnie są cały czas takie asy  150 tys zasieje na piachu urośnie do pępka i usycha kurwuje potem że odmiany ujowe 🤦‍♂️

wszędzie się trafiają ale już coraz mniej 🤦‍♂️ lepiej rzadziej niż za gęsto

Opublikowano

Jeden teraz zj***ł gościa z chemirolu że mu opryski na qq źle dał bo mu słabo rosła i wogle ale że 100 kilo na ha ziaren wysiał i pryskał jak miała 12 liści  to jest nie istotny szczegół 

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Zboże takim odbiorcom raczej nie potrzebne.

Według mnie najlepszy klient to gołębiarz desperat. Taki klient zapłaci każdą cenę za to że sprzedasz mu np. 100kg. Raz miałem takiego co kupił 250kg w cenie tony jeszcze się cieszył. 

Opublikowano

Pioter, jednak Ty dziwak jesteś...

na strych targać zboże oki, ale zważyć zboże , to strata czasu... echch...

Opublikowano

Pioter ja to cię rozumiem. Robisz tak jak ci się podoba, jesteś do tego przyzwyczajony i ci tak wygodnie. Dlatego ja to tam cię nie próbuje zmieniać. W kwestii twoich spraw sercowych i rolniczych .

• Like 3
Opublikowano
6465 napisał:

Pioter ja to cię rozumiem. Robisz tak jak ci się podoba, jesteś do tego przyzwyczajony i ci tak wygodnie. Dlatego ja to tam cię nie próbuje zmieniać. W kwestii twoich spraw sercowych i rolniczych .

Oooo sercowych może by teraz 🤭🤦‍♂️😁😃

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

Pioter, jednak Ty dziwak jesteś...

na strych targać zboże oki, ale zważyć zboże , to strata czasu... echch...

Zrozum jedno - tu nie potrzeba żadnych ogłoszeń, żadnego czekania, zawczasu wiadomo, że ma być tyle i tyle ziemniaków czy kurczaków przygotowane, ja nie muszę się starać o nic, szukać klienta, tylko zabić/zworkować. A tak - nasieję pszenicy, namłócę i nikt tego może nie kupić a tu już zaklepane i zapewnione. 

Opublikowano

A tak - nasieję pszenicy, namłócę i nikt tego może nie kupić a tu już zaklepane i zapewnione. 

Nie ma problemu ze sprzedażą dobrej jakości ziarna. Co do gołębiarzy to musiał byś kiedyś takiemu sprzedać zrozumiał byś że oni sami cenny proponują i dosłownie proszą o sprzedaż. 

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

czemu 🤔

Podaje się uczciwą cenę a to w mojej opinii nie jest uczciwość - taka cena za tonę to i proporcjonalnie taka cena za 50, 100 kilo itd. Załóżmy, że pszenica była wtedy po 700 zł tona to powiedział gościowi, że tona 2800? Jak tona 800 to 250 kilo 200zł i tyle, bym takiego wyśmiał i poszedł do kogoś kto normalnie liczy. 

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Według mnie najlepszy klient to gołębiarz desperat. Taki klient zapłaci każdą cenę za to że sprzedasz mu np. 100kg. Raz miałem takiego co kupił 250kg w cenie tony jeszcze się cieszył. 

Takiego klienta trzeba szukać. U mnie takich nie ma. I sieje to na co jest zapotrzebowanie w okolicy. Pszenżyto, jęczmień,kukurydza.

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

namłócę i nikt tego może nie kupić

nie ma takiej opcji. po za tym skupy są.

Ty po prostu boisz się zmian.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v