Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja wrocilem z pola,jedno pole zaoralem po mieszance. Ladnie w miare poszło. Wjechalem na kawalek po pszenzycie i scierniskowym bylo zrobione. A uj z taką orką, trzeba znowu agragatem ruszyc zeby schlo szybciej

Opublikowano
9 minut temu, Strongman napisał:

Nie lepiej było kupić taką unnie składaną z produ wałek zeby i potem podwójny wał strunowy, taką to cienzko po drogach się minąć a te unnie drogie nie byli.

Unia 4,2 w dobrym stanie była za 26000. To jest 4,6 m za 11300, listwy rownajace z przodu lepsze bo amortyzują i zasypują doły. Do tego regulacją kątu listew, regulacja zębów, regulacja docisku...

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Agrest napisał:

Unia 4,2 w dobrym stanie była za 26000. To jest 4,6 m za 11300, listwy rownajace z przodu lepsze bo amortyzują i zasypują doły. Do tego regulacją kątu listew, regulacja zębów, regulacja docisku...

To tu ktoś za 8900zł oddaje do negocjanci to jaki stan by nie był to warto jak ramy nie popękane a redliczki tanie

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
22 minuty temu, 6465 napisał:

Zdecydowanie lepiej. Też bym sobie kupił taki za nie duże pieniądze.

Ja do uprawy przedsiewnej rozkręcam łącznik, przednia łapki 2-3cm tylko w ziemi, wałki same robią robotę

32 minuty temu, Belaruss820 napisał:

A ja wrocilem z pola,jedno pole zaoralem po mieszance. Ladnie w miare poszło. Wjechalem na kawalek po pszenzycie i scierniskowym bylo zrobione. A uj z taką orką, trzeba znowu agragatem ruszyc zeby schlo szybciej

za to będziesz miał więcej wilgoci w glebie, coś za coś, w nieruszane tak nie wsiąka

Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał:

Ja do uprawy przedsiewnej rozkręcam łącznik, przednia łapki 2-3cm tylko w ziemi, wałki same robią robotę

za to będziesz miał więcej wilgoci w glebie, coś za coś, w nieruszane tak nie wsiąka

Ale ciezko w takie cos siac zestawem. Plug nie dorzuca dobrze a szkoda gleboko ryć,tu chcialem sprawdzic czy jak dam glebiej to sie cos poprawi,niestety nic z tego

20220913_123644.jpg

Opublikowano
42 minuty temu, Strongman napisał:

To tu ktoś za 8900zł oddaje do negocjanci to jaki stan by nie był to warto jak ramy nie popękane a redliczki tanie

To z ogłoszenia nie bardzo mi wygląda na unię kombi

Opublikowano
3 minuty temu, DANDYS napisał:

a dobrze jest ustawiony za kołem?

moje j**ane Redło też nie dorzuci jak wolno dopiero przy wiekszej prędkości

Ustawiony dobrze(tzn na tyle ile wystarczy),mi bardziej chodzilo ze nie przykrywa do końca bo za mokro jest. Najgorzej ze nie mam zbytnio teraz czasu,jak jestem w domu to pada deszcz,jak jestem w pracy to jest ladna pogoda. Myslalem zeby scierniskowym przerobic aby tą zielenine zniszczyc to pojutrze bym zaorał. Tutaj orane po oborniku ale scierniskowym przerabialem pozniej

20220913_121932.jpg

Opublikowano
33 minuty temu, soltys48 napisał:

To z ogłoszenia nie bardzo mi wygląda na unię kombi

Które ogłoszenie?

55 minut temu, jahooo napisał:

Mi to potrzebne żeby na wiosnę pod kukurydzę nawóz pomieszać.

Opublikowano
2 godziny temu, konteno napisał:

@jacek1296 ale na asfalcie lżej idą od szerokich , ludzie w okolicy nadrabiają mocą ciągnika , w sąsiednim PGRrze zachodnie szóstki  po 200qcy to standard do T088 żeby nie było problemu na stromej pryzmie , musi być czym depnąć i gdzie sie rozpędzić to da sie wskoczyć praktycznie każdym zestawem

200km bo 150 nie da rady. Załóż 550mm do forszaja i 150 wystarczy.

2 godziny temu, DANDYS napisał:

a jakie macie szerokie bramy na gospodarstwa? co koło 5m mam ale ciężko się wyłamać, bo droga wąska , jedno pasmowe można rzec,

Sama szerokość to nie wszystko, jeszcze odległość bramy od drogi. U mnie 5,8m szeroka 8m od drogi.

Opublikowano
49 minut temu, Belaruss820 napisał:

Ale ciezko w takie cos siac zestawem. Plug nie dorzuca dobrze a szkoda gleboko ryć,tu chcialem sprawdzic czy jak dam glebiej to sie cos poprawi,niestety nic z tego

20220913_123644.jpg

A co ci nie pasuje w tej orce? Jest lux. Popierdzielisz agregatem i siew będzie jak ta lala.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v