Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

U mnie na wsi 5211 z dwójką na obrocie śmiga 

3P we wsi też z 8 lat robił z jakimś obrotowym dwuskibowym. I nawet to szło a gość ma akurat większość kawałków pod górki, może i nieduże ale zawsze.

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, Dziad932 napisał:

Nie koniecznie chodzi o pług , tylko podejście ogólnie do zakupów , zobacz sobie na gospodarki USA czy Germania jak rozwinięte, tam patriotyzm gospodarczy jest czymś normalnym 

Sama masa pługa...

Tą dlatego jeżdżą też renowkami fiatami i autami z japoni 

4 minuty temu, hubertb napisał:

4h jazdy odstrasza. do 200km to spoko. Później to się robi już podróż w której koniecznie musisz coś kupić. 

Ja to napisałem do Marcina 

Ale mas, rację jechać w ciemno nawet 2 czy 3 godz po sprzęt za 3 czy 5 k mija się z celem

Opublikowano
1 godzinę temu, Dziad932 napisał:

Adam wszystko ładnie pięknie , tylko jeśli tak będziemy podchodzić do życia to paprykę itd można za granicą kupować 🙂

ale ty wiesz, że my i tak eksportujemy dużo więcej żywności niż importujemy? 

Opublikowano

Ta przecież wstawiali tu filmik jak władek ciągnie lemkena opala. Nie ważna jest ilość skib tylko ich wielkość, dla traktora nawet lepiej ciągnąć 3x35 niż 2x50. 

1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

potalerzować kartoflisko i fajrant.

Po co talerzować kartoflisko? 

Opublikowano
18 minut temu, Łolek napisał:

Możliwe

15 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

to czemu czeskiego fetora kupiłeś z ruskim obciążnikiem?

Żeby później sprzedać 😊

14 minut temu, hubertb napisał:

Nie pamiętam ile ma stara unia grudziądz ale chyba 3x40. 

Jeżeli mówimy o tych smtardycyjnych 2/3 skiby nie żadne atlasy itp ,to mają 30 cm lub 32 

14 minut temu, Łolek napisał:

Tą dlatego jeżdżą też renowkami fiatami i autami z japoni 

No i to mi się podoba,że mogę orać czym chcę 😛

Opublikowano
6 minut temu, Leszy napisał:

ale ty wiesz, że my i tak eksportujemy dużo więcej żywności niż importujemy? 

Wiem , ale to nie znaczy że już nic innego w tym kraju nie można robić 😉

Opublikowano
2 godziny temu, hubertb napisał:

Tak tak. Dlatego szukam obrotówki do 7211🤦‍♂️ Taki traktor lemkena opala 090 sobie ciągnie i nawet bardzo tego nie czuje. Od pewnego czasu widzę tendencję do tego że traktor jak nie ma 100KM to nie pociągnie nawet siewnika 3m. Fakt jest tylko taki że większy pług lepiej kupić dla tego jak masz 6 cyl to mniej się oszukasz pługa.  

obrót obrotowi nie równy , na lekkie niezakamienione ziemie to rzeczywiście kołek styknie , oglądałem kiedyś w komisie w Dobrzyniewie trójki obracane kvera 85 tylko nie pamiętam czy EG czy ED to jest co dźwigać , w okolicy podobne trójki ciągali dżondyrami 6420 i 6230 ale sie poprzesiadali na rabe czwórki na ażurach 

Opublikowano
8 minut temu, hubertb napisał:

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A czemu nie brony albo kultywator?

Żeby pocieło łęty ,ziele i wyrównało pod orkę.

Ja nie zgrabiam i nie palę ani wywożę, wszystko idzie na próchnicę.

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, hubertb napisał:

perz rozmnożyć 

24 minuty temu, Łolek napisał:

to tyle samo qni co siuntka , ile @prorok swoją dwójki obracane męczył i szło to nawet 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał:

to jest co dźwigać

Skoro taki zetor dźwiga opryskiwacz czy rozsiewacz do nawozów to dlaczego nie miał by dźwignąć pługa? Jedynie długość trzeba kompensować dociążeniem z przodu. 

Opublikowano

Ja też nie zgrabiam ani nie palę ani nie wywożę tylko koszę Orkanem. A po kopaczce czy kombajnie brony, zbieranie tego co zostało, potem jeszcze kultywator bez wałka i spacer a później orka. Czasem zamiast bron to tylko się pochodzi po deszczu i pozbiera a później kultywator. Na dziś popołudniu wstępny plan na Orkan.

Opublikowano
34 minuty temu, Dziad932 napisał:

Sama masa pługa...

jak opuścisz w ziemię to na tuz i traktor nie ciąży  

46 minut temu, Dziad932 napisał:

Nie koniecznie chodzi o pług , tylko podejście ogólnie do zakupów , zobacz sobie na gospodarki USA czy Germania jak rozwinięte, tam patriotyzm gospodarczy jest czymś normalnym 

nawet kupując polskie to albo przepłacasz narzekając przy okazji na ceny części dorabiając tym samym duże firmy które dobry sprzęt zerżneli z zachodnich  albo dajesz zarobić mniejszym garażowym producentom na których wszyscy psioczą za jakość pracy maszyny ,niedopracowanie czy trwałość tanich elementów roboczych

44 minuty temu, Karol6130 napisał:

To ile by musiały dostać żeby tak było 🤔

trzeba byłoby chyba cały wóz paszowy poszatkować 

2 godziny temu, Dziad932 napisał:

A co to ten pyton 🤔

to co ci twoja miała paznokciami nie podrapać 😜

3 godziny temu, stempos1980 napisał:

Od viraxa trzymaj się z daleka 😁

lekkie ziemie ma to głęboko orać nie musi ,  zetor będzie chodził lux tak jak mój kiedyś a do 80ki czy co tam innego jeszcze sobie ubzdura kupić to  jeszcze 5 korpus dołoży i będzie brał nieźle za koło 

jak będzie orał przede wszystkim na mokro to będzie całkiem dobrze wkręcać i kryć 

Opublikowano
11 minut temu, Dziad932 napisał:

Jeżeli mówimy o tych smtardycyjnych 2/3 skiby nie żadne atlasy itp ,to mają 30 cm lub 32 

Nie możliwe tyle to miały "małe trójki" czyli podorywkowe. Pług który był u mnie w domu miał na pewno więcej niż 35cm. Siuntka udrze metr ziemi. 

Opublikowano
11 minut temu, hubertb napisał:

Skoro taki zetor dźwiga opryskiwacz czy rozsiewacz do nawozów to dlaczego nie miał by dźwignąć pługa? Jedynie długość trzeba kompensować dociążeniem z przodu. 

dochodzi jeszcze wytrzymałośc korpusu, możesz dociążać przód do woli, ale zawsze znajdzie się słaby element i będziesz miał traktor w 2 częściach, wystarczy większy dołek

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja też nie zgrabiam ani nie palę ani nie wywożę tylko koszę Orkanem. A po kopaczce czy kombajnie brony, zbieranie tego co zostało, potem jeszcze kultywator bez wałka i spacer a później orka. Czasem zamiast bron to tylko się pochodzi po deszczu i pozbiera a później kultywator. Na dziś popołudniu wstępny plan na Orkan.

Co zebrane to zebrane potem talerzówką gotowe.

Opublikowano
3 godziny temu, pawel885 napisał:

Z tego co wyczytałem po numerach to ramiona pod najcięższe kat haków 

ale to od tylnego tuz czy przedniego ? widze na olx że one są trochę gięte przy kuciu między końcówką z otworami a tą wydłużoną częścią , napisz na pw  ile ważą i ile z wysyłką by było 

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

dochodzi jeszcze wytrzymałośc korpusu, możesz dociążać przód do woli, ale zawsze znajdzie się słaby element i będziesz miał traktor w 2 częściach, wystarczy większy dołek

No tylko zetorowi dużo do szczęścia nie potrzeba. standardowo ma 150kg z przodu(6 obciążników + ramka) fabryka dopuszcza do 10 obciążników. Czyli ponad 200kg. Trochę jest to inny ciągnik niż siuntka jednak. 

@Rolnik1973 dobra kosisz ziemniaki i potem elewatorową? Spróbuje w ten sposób zniszczę rozdrabniaczem sadowniczym a potem kopanie. 

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

No tylko zetorowi dużo do szczęścia nie potrzeba. standardowo ma 150kg z przodu(6 obciążników + ramka) fabryka dopuszcza do 10 obciążników. Czyli ponad 200kg. Trochę jest to inny ciągnik niż siuntka jednak. 

@Rolnik1973 dobra kosisz ziemniaki i potem elewatorową? Spróbuje w ten sposób zniszczę rozdrabniaczem sadowniczym a potem kopanie. 

Nic nie koszę

Kopię jaki idzie i co urosło z zielem razem.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v