Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, superfarmer02 napisał:

Na ten rok mam kupione ale podejrzewam że w kolejnych latach lepszy granulat może dobić do 500/t a sypkie nie wiem dokładnie ile ale napewno sporo mniej niż 100/t to przy moim zużyciu jak by udało się kupić rcw do 4 tyś to zwróciło by się przez 2 lata z samej różnicy w cenie wapna no ale dać 10 tyś to już wole lepszy rozsiewacz do nawozów. Od razu mówię że nie ma gdzie wypożyczyć luz wynająć usługi 

Lepszy granulat typu polcalc już dawno jest droższy .

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, superfarmer02 napisał:

To trzeba zostać przy granulacie, choć wychodzi kilka razy drożej 

Lepiej łódke Kredy zamów, leikiem rozsiejesz

Za tonę workowanej będą jakieś 2-3t luzem 

Opublikowano
14 minut temu, soltys48 napisał:

Lepszy granulat typu polcalc już dawno jest droższy .

Wapniak kornicki kupowałem z 2 mieś temu to był po 480 

8 minut temu, Karol6130 napisał:

Lepiej łódke Kredy zamów, leikiem rozsiejesz

Za tonę workowanej będą jakieś 2-3t luzem 

Nie ma opcji że rozsieje, w granulacie po jednym bb już się robi mączka na dole i mniej leci 

Opublikowano
6 minut temu, superfarmer02 napisał:

Nie ma opcji że rozsieje, w granulacie po jednym bb już się robi mączka na dole i mniej leci 

Lepiej kupić rozsiewacz do nawozów lepszy niż kupę rdzewiejącej blachy jaką jest RCW. 

Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

Może i ja coś w tym roku zaprawie, jak zdążę.

Kurde nie wziąłem 🍅 do śniadania 😔

O, właśnie, powiedz siostrze że pomidory już są, jak ma chęci to wie gdzie zajechać 

1 godzinę temu, 6465 napisał:

No patrz są, tylko jak je sięgnąć 🤔

IMG_20220816_065535.jpg

Na dach, na biedronkę wlazł, co za człowiek.....

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

A to ogarkowa?

No na tym filmie nie, ale pewnie też kiedyś miała 15 lat i też jakoś musiał się nauczyć. Nie pamiętam czy masz córkę, ale przypuśćmy że masz i chciała by się nauczyć pracy na ciągniku i kombajnie żeby potem przejąć gospodarstwo to nie nauczył byś jej? 

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Na ten rok mam kupione ale podejrzewam że w kolejnych latach lepszy granulat może dobić do 500/t a sypkie nie wiem dokładnie ile ale napewno sporo mniej niż 100/t to przy moim zużyciu jak by udało się kupić rcw do 4 tyś to zwróciło by się przez 2 lata z samej różnicy w cenie wapna no ale dać 10 tyś to już wole lepszy rozsiewacz do nawozów. Od razu mówię że nie ma gdzie wypożyczyć luz wynająć usługi 

Rozrzutnikiem wozić słomy trochę  na spod i kita tylko  trochę  trzeba  się  najeździć 

• Like 1
Opublikowano
56 minut temu, superfarmer02 napisał:

Wapniak kornicki kupowałem z 2 mieś temu to był po 480 

Siałem i po 4 tony dziennie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Pany siuntka da radę w agregacie 2.7m.na wąskim zębie, z przodu wał plaskownikowy a z tyłu 2 strunowe? 

13 minut temu, Łolek napisał:

Rozrzutnikiem wozić słomy trochę  na spod i kita tylko  trochę  trzeba  się  najeździć 

To już wole granule 

Edytowane przez superfarmer02
Opublikowano
29 minut temu, radekz200 napisał:

Jaka polecasz? Ale cena chyba przystępna 

Belcanto

15 minut temu, Łolek napisał:

Potwierdzam, sialisny tak na lucernę. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v