Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Według Internetu podczas erupcji wulkan może wywalić z siebie 40 mln. ton CO2, a Polska w rok produkuje 400 mln ton. Takie dane można znaleźć w internecie. 

Taki dane uśrednione, bo wiemycże nie każdy wulkan jest taki sam. No ale przyjmijmy ze 1/10 tego co polska przez rok ten jednym pierdnięciem. Kto za to zapłaci? Czemu to jest jeszcze nie opodatkowane 

Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Twoje okolice to już w wojnę gaz miały 🤔 przynajmniej Oświęcim 

teraz beda mieli elektrownie atomowa- maja w zakladach chemicznym budowac taka kieszonkowa...

57 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że nasze "zadupie" jest zgazyfikowane od dobrych 25 lat albo i lepiej a gminy bliżej Krakowa, bodajże Czernichów jak się nie mylę ledwo w 50%. Przynajmniej tak wójt wczoraj mówił, mieli jakąś tam konferencję z wójtami innych gmin i główny temat rozmów to wymiana źródeł ogrzewania a oni z takim tekstem wyskoczyli. Wg jego słów u nas w gminie w 2021 prawie 10% "starych" domów zmieniło źródło ogrzewania.

jakich 50 % 🤣 ?? chyba teraz tyle bedzie gdy zrobia gazociag zasilany ze zbiornikow zasilanych cysternami- takie sa plany,najblizszy gazociagdo ktorego mozan siepodpiac jest przy autostradzie albo po drugiej stronie wisly.....

az sprawdzilem 25 % , najmniej w calej okolicy.

na program czyste powietrze wymieniono 75 piece w gminie gdzie mieszka 15 tysiecy luda, pewnie kolo 5 tysiecy budynkow jest .

nie wiem czy moj tezwykazali bo czekam na zwrot dotacji i sie nie moge doczekac...

w polance 12 to sukces   chyba ??

https://polskialarmsmogowy.pl/ranking/iii-kw-2021/

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Polska biedny ten kraj truje cały świat czym mniej w tym kraju produkcji to zatruwa bardziej .

Bo my pomiary robimy na zachodzie kraju by wyłapać jak najwięcej co2 z niemieckich elektrowni.

Niemcy pomiary robià w Alpach by mieć krystalicznie czyste powietrze.

I już wiesz czemu trujemy😁

Opublikowano
3 godziny temu, Bananek napisał:

Jakiś film na dziś poproszę. Co obejrzeć mam? Najlepiej nie zagramaniczny i w miarę interesujący. Seriale mnie nie interere.

Nie wiem. O wszystkich, które ostatnio obejrzałam to tu pisałeś. A krótkie seriale nie są złe. 

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

nie wiem czy moj tezwykazali bo czekam na zwrot dotacji i sie nie moge doczekac...

w polance 12 to sukces   chyba ??

Nie wszyscy biorą dotacje więc nie jest to do końca miarodajne. Ogółem numerów domów jest koło 800, może trochę więcej teraz z nowymi domami. Dużo ludzi wymienia, do końca tego roku piece bezklasowe a takich jest chyba najwięcej.

Opublikowano

agrest ty ze wsi ???  

przyjedz do mnie wtedy pogadamy.... przestaniesz bajki opowiadac gdy pooddychasz smogiem-u nas powietrze widac i czuc , ja to mam w miare mieszkam od strony wisly i pol uprawnych, w centrum wsi to  az strach oddychac

w sezonie   nieraz  wieczorem oralem i czuje smrod w ciagniku-pali sie instalacja  nie to we wsi zaczeli dawac do pieca 😂

15 minut temu, gregor1284 napisał:

Na jednej z konferencji było że Niemcy próbowali bezstresowo zabijać świnie zagazowując je. No to na głos powiedziałem że Niemcy w gazowaniu są dobrzy już od lat, tylko jeden szwajcar się nie śmiał 🤷‍♂️

szwajcar sie nie smial bo na to pieniadze od jego dziadkow pozyczyli i nie oddali

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

agrest ty ze wsi ???  

przyjedz do mnie wtedy pogadamy.... przestaniesz bajki opowiadac gdy pooddychasz smogiem-u nas powietrze widac i czuc , ja to mam w miare mieszkam od strony wisly i pol uprawnych, w centrum wsi to  az strach oddychac

w sezonie   nieraz  wieczorem oralem i czuje smrod w ciagniku-pali sie instalacja  nie to we wsi zaczeli dawac do pieca 😂

szwajcar sie nie smial bo na to pieniadze od jego dziadkow pozyczyli i nie oddali

Jak siedzą przy piecu i sędzia kalosz krzyczą to śmierdzi 🤣 

Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał:

Coś w tym jest ale to po części chyba efekt psychologiczny. Dopóki paliło się węglem to dym nie śmierdział a teraz jak się dorzuci węgla do parnika albo ktoś zapali to się to bardziej czuje.

Opublikowano

ostatnio na pogrzeb kaczynskiego  obama nie przyleciał bo wulkan wybuchł 

56 minut temu, GRZES1545 napisał:

Zgadza się, tu ważna  jest metoda spalania przy której opał lepiej się wypala, jest mniej strat w komin i spalin itd. Jedyne co do jakości i zawartości peletu można by mieć uwagi bo różnie bywa.

być możę wieksze spalanie drewna ale ile trzeba energi żęby przezerobić drewno na pelet ? transport peletu itd 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

agrest ty ze wsi ???  

Ze wsi i to na dzień dzisiejszy takiej najlepszej bo kilometr od DK, 100 m od gminnej, i po 300m od dwóch sąsiadów. Żebym miał ze 100ha wokół domu to panie jak ameryka👍

No nie wątpię że tam syf w powietrzu macie.

Ale też nie zapomnę jak stopem jeszcze do Warszawy jeździłem. 

Zatrzymał mi się gość t4. Wsiadłem.

Chyba jakiś starszy urzędnik z kierowcą z Małopolski.

Nie szło zagadać.

Jacyś narcyzi wpadający w samozachwyt. 

I tak przez całe 150km komplementowali swój region, jakie tam czyste, pachnące powietrze, a tu po drodze nie ma czym oddychać, no i brzydkie okolice🤣

Opublikowano

Rodzina żony w Krakowie mieszka. Kupili działkę gdzieś po za, chyba s stronę Wieliczki.  Pobudowali dom i po czasie sprzedali ( lekarze) bo nie szło żyć.

Ich ojciec sprzedał mi ziemię i też mieli tam wspólnie ze swatami budować bliźniaka.

Jak dzieci się wyprowadzili to i oni zrezygnowali. 

Od razu im mówiłem że tu u nas to jak u Pana Boga za piecam i nie ma co szczęścia w agromelacjach szukać. 

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Ze wsi i to na dzień dzisiejszy takiej najlepszej bo kilometr od DK, 100 m od gminnej, i po 300m od dwóch sąsiadów

To  ja cię  przebiję  -,  DK.  15 km.  gminna  asfalt  co 10 aut dziennie  przejedzie 500 m,  sąsiad 500 m.  zabudowa  rozrzucona  -,  kilka  tyś lasów  300 m. od domu....   Kiedyś ,,zadupie''   teraz ,,raj''    

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v