Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 minut temu, Belaruss820 napisał:

Witam wszystkich w ten piekny sloneczny poranek👋 zapowiadają sie żniwa na całego. Gdybym nie musial.dosiewac to dzisiaj bylyby dożynki a jutro urlop na żądanie 🤣 a co do awarii to jedno ucho w bb mi sie rozerwało ale przeczuwalem ze tak sie stanie, a szczescie nie zasypany caly byl. A najlepsza akcja byla przy rozladunku bb. Sciagam jednego bb a okazuje sie ze dziura i sie sypie dołem. Biore nastepnego a ten nie zawiązany. Ale takie cos to pikuś. Najwazniejsze ze bizon sie nie rozkracza i ziemi/piachu nie łapie. Jednego kamyka z kosy wyciagnalem a przed głazem sie zatrzymalem centralnie bo wysypywać akurat musiałem. Wczoraj tesciowa mi nerwy ruszyla bo chciala zebym slome jechal belowac bo przecież sucha,a ja na dzisiaj mam kumpla.umówionego na belowanie. Stary dostal zjebe kilka dni temu to juz nawet koło kombajnu sie nie kręci 

Szybko mu przeszło to nie wtrącanie 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, 6465 napisał:

Daniel jakoś trudno w to uwierzyć. Sąsiad tucano 440 z hederem 6m ma problem położyć 20ha na dzień. A ty tym swoim 28🤔

No chyba że te 28ha w jednym kawałku.

Pewnie we dwóch 

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, 6465 napisał:

RSP na dwa Tucano niewiele więcej na dzień tnie... Tylko tu przejechać, tu się znów trzeba składać, tam rozkładać a czas leci.

Słonecznie póki co i wiatr się coś ożywia, chyba coś przywieje 🤔

Opublikowano
13 minut temu, 6465 napisał:

Daniel jakoś trudno w to uwierzyć. Sąsiad tucano 440 z hederem 6m ma problem położyć 20ha na dzień. A ty tym swoim 28🤔

Dwoma.

Opublikowano

U mnie kolega 4ha w dwóch równych kawalkach niecałe 3 godz pola 40szer i 500 długo bierze za ha 500, nh tx32 

13 minut temu, 6465 napisał:

Opublikowano
16 minut temu, 6465 napisał:

Pewnie na szybkiej skrzyni ten kombajn

• Haha 1
Opublikowano
Belaruss820 napisał:

Wczoraj tesciowa mi nerwy ruszyla bo chciala zebym slome jechal belowac bo przecież sucha,a ja na dzisiaj mam kumpla.umówionego na belowanie. Stary dostal zjebe kilka dni temu to juz nawet koło kombajnu sie nie kręci

Teraz teściowa pokaże swoją twarz, jeszcze za teściem zatęsknisz 😉🤭🤭🤭🤭🤭🤭

• Haha 3
Opublikowano

dzień dobry. 

ech z tym pechem. 

koło w belarce i w sintce i koło w grabiarce odpadło i 6 tka wyszło. 

myślałem że urok, a potem przypominam sobie że przecież zlomami robię 🤦‍♂️

Opublikowano
9 minut temu, hubertb napisał:

Wstążki są niezbyt skuteczne, lepiej dać księdzu na msze 😜 

Dostał 

Możecie się śmiać dawno już kupiłem 7 ha słomy, pojechaliśmy na dwie nowe prasy, za stodoła usiadła matka właściciela i podziwiała bo zwijki to wtedy rzadkość była k**wa wszystkie zabezpieczenia porwaliśmy w tych prasach, dopiero jak poszła do domu to robota poszła i moment skończone 

Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Możecie się śmiać dawno już kupiłem 7 ha słomy, pojechaliśmy na dwie nowe prasy, za stodoła usiadła matka właściciela i podziwiała bo zwijki to wtedy rzadkość była k**wa wszystkie zabezpieczenia porwaliśmy w tych prasach, dopiero jak poszła do domu to robota poszła i moment skończone 

A z czego tu się śmiać?

Wtedy najwięcej "oglądających zawistników".🤦‍♂️ 

Ja mam co roku ten cyrk jak robie kulki koło domu. 

A to prasa się zapcha a to sterownik fiksuje albo łańcuch strzeli. 🤬

A jak pojadę gdzieś w dalsze pola to aż chce się robić bo robota idzie bez najmniejszego problemu. 🤷‍♂️

Opublikowano
Łolek napisał:

A co tu się śmiać. Jak mam coś na łące robić i sąsiad przez miedze się pojawi to zostawiam i wracam do domu bo na 105% się coś zyebie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kris91 napisał:

Teraz teściowa pokaże swoją twarz, jeszcze za teściem zatęsknisz 😉🤭🤭🤭🤭🤭🤭

Teściowa teraz robi jako francuski łącznik między teściem a zięciem 

Edytowane przez bratrolnika
  • Haha 1
Opublikowano

oj Panowie. powiem Wam, że jak czytam o tych pechach... to jestem autentycznie.... przerażony.

@soltys48, a TY???

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

Witam wszystkich w ten piekny sloneczny poranek👋 zapowiadają sie żniwa na całego. Gdybym nie musial.dosiewac to dzisiaj bylyby dożynki a jutro urlop na żądanie 🤣 a co do awarii to jedno ucho w bb mi sie rozerwało ale przeczuwalem ze tak sie stanie, a szczescie nie zasypany caly byl. A najlepsza akcja byla przy rozladunku bb. Sciagam jednego bb a okazuje sie ze dziura i sie sypie dołem. Biore nastepnego a ten nie zawiązany. Ale takie cos to pikuś. Najwazniejsze ze bizon sie nie rozkracza i ziemi/piachu nie łapie. Jednego kamyka z kosy wyciagnalem a przed głazem sie zatrzymalem centralnie bo wysypywać akurat musiałem. Wczoraj tesciowa mi nerwy ruszyla bo chciala zebym slome jechal belowac bo przecież sucha,a ja na dzisiaj mam kumpla.umówionego na belowanie. Stary dostal zjebe kilka dni temu to juz nawet koło kombajnu sie nie kręci 

ale Ty nerwowy 🤔

Opublikowano

Wytlumaczylismy z żoną teściowej zeby sie nie odzywala i nie nakręcała starego to mowi ze ona nic mu nie mówi. Ze sama tak sobie pomyslala o słomie. Tesciowej da sie wytłumaczyć  raz a konkretnie i spokoj,a stary jak to stary,ale najwazniejsze ze na bizonie mam spokoj. Zawsze jak byl to ziemi nawalone w zbiorniku,albo w heder zlapalem. A teraz to tylko raz kamyk na kosie a tak to nic sie nie dzieje. Aby dzisiaj skosić pszenzyto bez przygód. Jest jeszcze jedna opcja,jak do tej pory szwagra nie bylo a dzisiaj ma.przyjechac w sumie nie wiem po co ale.niech sobie bedzie. Ktos musi przeciez tesciować staremu🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v