Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

No 

Tylko czym wykopać, tatowym kombajnem czy dziadkową kopaczką🤔🤷‍♂️

Aleś ty gupi, zamiast powiedzieć że to tylko porzeczniak, a ziemniaków masz 8ha, żeby na bambra wyjść, to się przyznaje że cztery wiadra ziemniaków ma....😉 

• Haha 2
Opublikowano

No właśnie, teraz taka moda.I jeszcze mógł powiedzieć że ma nawozu na dwa lata do przodu.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, marcin19071980 napisał:

No właśnie, teraz taka moda.I jeszcze mógł powiedzieć że ma nawozu na dwa lata do przodu.

I pięcio letnią pszenicę w silosach po kisionce 😁

Edytowane przez 6465
  • Haha 4
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas nie minęły, nawet niektóre duże bambry sadzą dalej i kury nawet miewają. Może dlatego, to przetrwało, że gospodarstwa 20ha + to stosunkowo nowy trend.

Kury to ktoś tam jeszcze trzyma. Chociaż najbardziej chyba jako zajęcia dla emerytów. 

Opublikowano

Ja mam 10kur i ani jednego emeryta w domu.Wiec teoria polegała.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Leszy napisał:

Kury to ktoś tam jeszcze trzyma. Chociaż najbardziej chyba jako zajęcia dla emerytów. 

Nie zawsze, są i tacy co pola kupę a z jedynych zwierząt to właśnie kury albo brojlery. No i dwóch dużych ma jeszcze kozy ale to chyba z powodu uczuleń dzieci. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano (edytowane)

Miałem w tygodniu zajechać po 3 worki pyrków na zjazdową ale poszedłem na plantacje i ukopalem na obiad. stare stonki wyłażą dwa tygodnie po oprysku.

Edytowane przez 6465
Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Miałem w tygodniu zajechać po 3 worki pyrków na zjazdową ale poszedłem na plantacje i ukopalem na obiad.

No tak po co płacić,jak można przy drodze ukopac 🤭😉

• Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Leszy napisał:

@marcin19071980 ale ty chyba sąsiadem moim nie jesteś.  

No raczej nie.Za dużo jest i tak tych jajek na naszą 3kę i znajoma trochę kupuje

2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Mieliśmy kiedyś ogórki przy trasie , to tam się dwie wsie i pół przejezdnych na tym polu uzywilo 

W tym roku to na jesień będzie przej.....Co roku kradli ale dopiero jesienią a w tym roku już teraz dziki w polu ryja za ziemniakami kapustę i kalafiory też pod.....ą

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
marcin19071980 napisał:

A ja dziś walczę z podlewaniem i skończyłem lampę do pokoju bo i tak uj..... już jestem jeszcze żarówki i koniec.

IMG_20220717_150136_789.jpg

uważaj bo jak Radek się uderzysz...🙆‍♂️

Opublikowano
2 minuty temu, Baks00 napisał:

No tak po co płacić,jak można przy drodze ukopac 🤭😉

To jeszcze ukopać. Facet miał jakieś ziemniaki wysokoskrobiowe(czy coś takiego, nie wiem do końca), i się okazało, że są świetne na frytki, to za kopca przy drodze zaczęło ich ubywać, i to znacznie ;) 

Opublikowano

Wiadomo nie od dzisiaj że skrobiowe dobre na frytki 

1 minutę temu, Leszy napisał:

To jeszcze ukopać. Facet miał jakieś ziemniaki wysokoskrobiowe(czy coś takiego, nie wiem do końca), i się okazało, że są świetne na frytki, to za kopca przy drodze zaczęło ich ubywać, i to znacznie ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, jacek3773 napisał:

Ja mam biedronkę za stodołą .kaczki kury perliki i króle. Nie muszę się zachwycać padliną na antybiotykach z marketów.

Kilometr od domu Delikatesy Centrum i Delfin a mięsa, jajek czy wędlin w sklepie zero. Warzyw zresztą też. 

Który tam spec poplonowy, jak robić - tradycyjnie - podorywka, brony, rozsiew i znów brony czy jakoś kombinować inaczej? Siać na ściernisko, cienko przykryć pługiem czy rozsiewać prosto na podorywkę i potem raz bronami żeby przykryć?

Opublikowano

Aż mnie trzęsło jak nie otwierało aplikacji, to chyba uzależnienie 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Kilometr od domu Delikatesy Centrum i Delfin a mięsa, jajek czy wędlin w sklepie zero. Warzyw zresztą też. 

Który tam spec poplonowy, jak robić - tradycyjnie - podorywka, brony, rozsiew i znów brony czy jakoś kombinować inaczej? Siać na ściernisko, cienko przykryć pługiem czy rozsiewać prosto na podorywkę i potem raz bronami żeby przykryć?

Marny spec ze mnie,ale zależy co na ten poplon

Opublikowano
bratrolnika napisał:

1 godzinę temu, Bananek napisał:

Kurła, nawet na chwilę nie ma jak się wyrwać na moto. Nawet na małe kółko. Co raz moczy drogę. Lipa.

A ja pół setki pyknąłem, tak akurat 

Zrobił i ja 10km. Uj, nie jazda tak krótko. Fotki pstryknąłem to może go w łoliksa dam. Choć sprawdzić czy popyt jest.

Opublikowano
11 minut temu, marcin19071980 napisał:

W tym roku to na jesień będzie przej.....Co roku kradli ale dopiero jesienią a w tym roku już teraz dziki w polu ryja za ziemniakami kapustę i kalafiory też pod.....ą

To było naście lat temu, teraz na tamtym polu rośnie tylko trawa 

A w związku ze zmianą lokalizacji dalej dwie wsie przychodzą na grandę,ale przyjezdni już nie, za daleko od drogi 

5 minut temu, Leszy napisał:

Nie @pedro2 przypadkiem kiedyś pisał jak mu gość ziemniaki skrobiowe chciał za***ac???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v