Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Akacje i lipę można i nawet trzeba formować. 

Po co? To nie ma być ozdoba tylko pszczoły mają na to latać i tyle. Senior jak posadził ponad 50 lat temu swoim pszczołom to mu się nawet nie śniło żeby ciąć, chyba, że gałąź kombajnowi przeszkadzała to chlast.

Opublikowano
szymon09875 napisał:

23 minuty temu, Leszy napisał:

tylko sprzętu tak samo nie psuj... ;d 

Jakieś gluty się w zbiorniku zrobiły i kranik zapychalo, przez to godzina dłużej zeszła conajmniej... Ja już nie wiem jak to paliwo lać żeby było dobrze. 

w 80 w dolnym zbiorniku?

Opublikowano

Lipę tnie się w celu formowania korony. Przycinana formuje dużo większą koronę ogranicza to też wzrost w górę. Lipa jest dość krucha i nie powinno się pozwolić by wyrosła zbyt wysoka. 

Akację należy przecinać, powoduje to zagęszczenie korony. W skrócie po 5 latach masz kulę kwiatów zamiast patyka z kilkoma kiściami kwiatów. 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Lipę tnie się w celu formowania korony. Przycinana formuje dużo większą koronę ogranicza to też wzrost w górę. Lipa jest dość krucha i nie powinno się pozwolić by wyrosła zbyt wysoka. 

Akację należy przecinać, powoduje to zagęszczenie korony. W skrócie po 5 latach masz kulę kwiatów zamiast patyka z kilkoma kiściami kwiatów. 

To lepiej parę więcej nasadzić niż się wspinać na drabinę. Na jedno wyjdzie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bananek napisał:

Ja pierdzielę, myślałem, że jak rano wstanę to będę jak nowy i wezmę się za łobornik. Tymczasem ja czuję się jak ten łobornik. Musi do lekarza podjadę.

Ja się czuję dobrze ale tez jak kosiłem łaki to kleszczy sporo złapałem bo to gałęzie z drzewa pospadały i trzeba było odrzucić z trawy pod drzewo no i zrobiłem test na boleriozę no i trzeba czekać na wynik.

Bo na początku ta borelioza jest wyleczalna antybiotykiem, dla pewności zrobiłem w sumie żadnego rumienia nie miałem.60zł takie coś kosztuje.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
22 minuty temu, Karol6130 napisał:

Jak krowy stoją w oborze to wiadomo że bez drzewek.

Znam takiego co w jednej kajucie w oborze całkiem spore drzewko urosło. 😉 

Albo inny co się śmiał z sąsiadów, że podwórka zaniedbane, a żeby kopaczkę w zeszłym roku wyjąć to musiał drzewo takie 20cm średnicy ściąć najpierw bo przez taśmę wyszło. 😉 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

Znam takiego co w jednej kajucie w oborze całkiem spore drzewko urosło. 😉 

Albo inny co się śmiał z sąsiadów, że podwórka zaniedbane, a żeby kopaczkę w zeszłym roku wyjąć to musiał drzewo takie 20cm średnicy ściąć najpierw bo przez taśmę wyszło. 😉 

Podlasie 😛

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Ja się czuję dobrze ale tez jak kosiłem łaki to kleszczy sporo złapałem bo to gałęzie z drzewa pospadały i trzeba było odrzucić z trawy pod drzewo no i zrobiłem test na boleriozę no i trzeba czekać na wynik.

Ojciec miał wbitego ostatnio. 20 dni antybiotyku bo już rumień. Mnie, odpukać, jakos kleszcze omijają. Pewnie najpierw oceniają przez jaką ilość tłuszczu musiałyby się przebić żeby mnie ukąsić. I kalkulują, że prędzej cholesterol je zabije niż się do mojej krwi dostaną. 😂🤣

Przed chwilą, radekz200 napisał:

Podlasie 😛

No. Toż nie WORy. 

• Haha 3
Opublikowano
8 godzin temu, hubertb napisał:

@bratrolnika to jak "stara" wyjdzie podlewać o ósmej tak spokojnie piwo wypić można i tak wróci za godzinę ;) A tak serio spoko obejście, widać u pani domu rękę do kwiatów. Aż strach pomyśleć co by było gdyby miała większy areał. 

akurat z piwem czy innym trunkiem kryć się nie muszę, chcę to wypiję i nikt mi nad uchem nie marudzi

ale myślę że inni tak jak mówisz, jak ostatnio mieliśmy imprezę firmową, to niektóre chłopy koło 50 to jakby pierwszy raz wódkę widzieli, a 2 godziny potem już ugotowany

43 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja to tylko mam liście, gałązki z przycinania zutylizować i ewentualnie trawę kosić. Reszta mnie nie obchodzi. Ale będzie kiedyś roboty żeby to doprowadzić do "stanu pierwotnego"... 

ja to nawet trawy nie koszę

no, może raz na 3 lata

Opublikowano
14 minut temu, hubertb napisał:

Pieter nikt nigdy Ci nie mówił że albo coś robi się dobrze albo wcale? 

Dla mnie to nie jest dobrze tylko nowoczesny wymysł. Kiedyś nikt takim czymś się nie zajmował, sadził i rosło. Teraz za mało niektórym roboty to sobie dokładają.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Dla mnie to nie jest dobrze tylko nowoczesny wymysł.

Tak Piotrze nowoczesny już w starożytnym Egipcie formowano korony drzew. Nie mówiąc już o parkach i ogrodach naszej rodzimej szlachty, czy sadach i obejściach dziadków 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Bananek napisał:

Miałbyś babę to sam byś chętnie poszedł kosić czy przycinać. A co dopiero jak hubertb ma 4. 😉

Z obserwacji jest tak ze baby najlepsze od 5 dnia do 20 a najgorsze po 20 do 28 takiego mają zajoba od hormonów.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

Miałbyś babę to sam byś chętnie poszedł kosić czy przycinać. A co dopiero jak hubertb ma 4. 😉

Kosić to chętnie ale nie z przeszkodami do omijania. To lepiej kosę na ramię i miedzki wykaszać. A zamiast przycinać to wycinać, o to chętnie.

Przed chwilą, hubertb napisał:

Tak Piotrze nowoczesny już w starożytnym Egipcie formowano korony drzew. Nie mówiąc już o parkach i ogrodach naszej rodzimej szlachty, czy sadach i obejściach dziadków 

No mój to nie zajmował się formowaniem. Jak wsadzone tak rosło. Teraz ojciec się coś w to bawi ale owocowe i tak wszystkie do wycięcia w najbliższych latach.

Opublikowano

wita co?      ale ziąb. musi śnieg bedzie padał.... brrry...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v