Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie jest taka fajna robota jak ci się wydaje. Przy okazji należ naprawić hamulce, zajrzeć do blokady i wyremontować tylny most chyba że ktoś lubi dźwigać dla sportu zwolnice to można robić "same zwolnice". 

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Wtedy kupisz Zetora. 😜

A czym w ziemniaki wjadę?

Przed chwilą, hubertb napisał:

To nie jest taka fajna robota jak ci się wydaje. Przy okazji należ naprawić hamulce, zajrzeć do blokady i wyremontować tylny most chyba że ktoś lubi dźwigać dla sportu zwolnice to można robić "same zwolnice". 

No gdzie wszystko robić, hamulce perfekt, zaglądać żeby jeszcze bardziej je zd*pczyć. Zedrzeć jak Jarek Ogarek same zwolnice 🤔

Opublikowano

W 30 w korku wlewu oleju jest odpowietrzenie jak jest zatkane (a pewnie już dobre 30 lat jest) to zwolnica wywala olej w stronę hamulców. Jeśli nikt go nie uzupełnił to w zwolnicach nie ma już co zbierać. Zaolejone szczęki należy wymienić. O reszcie nie będę nawet pisał. Wątpię też że zrobisz to z jakimś dziadkiem bo tam jednak jest co dźwigać. 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

W 30 w korku wlewu oleju jest odpowietrzenie jak jest zatkane (a pewnie już dobre 30 lat jest) to zwolnica wywala olej w stronę hamulców. Jeśli nikt go nie uzupełnił to w zwolnicach nie ma już co zbierać. Zaolejone szczęki należy wymienić. O reszcie nie będę nawet pisał. Wątpię też że zrobisz to z jakimś dziadkiem bo tam jednak jest co dźwigać. 

No w momencie kupna przy zmianie oleju to w zwolnicach było oleju zero. Nawet nie wiem czy Senior wiedział, że tam się olej leje 🤔 Pewnie było zalane jak mu ją malowali i zmieniali opony z tyłu, to z 10 lat temu. Po kupnie nalane i jeździ, na tyle co mi trzeba to lux hamuje. To z kim to robić? U nas już nie ma mechaników do tego. Znaczy jest jakiś młody gniewny ale to więcej spi*erdoli niż naprawi. Jeden co robi cały czas ma 70 lat, drugi 64 ale on już mało co widzi.

Opublikowano
28 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

W C-330 wyje już coś z 20 lat jak się jedzie na szóstce, wymienialiśmy pompę podnośnika, dekiel zdjęty, czysto to się za to nie zabieramy... Może to zwolnice wyją a nie most 🤔

Nie ma luzu na ataku? U mnie w jednej jest lekko zjedzony wałek ataku i jest mały luz to z obciążeniem potrafi wyc jak siuntka 

Opublikowano
Przed chwilą, superfarmer02 napisał:

Nie ma luzu na ataku?

Wg majstra nie ma. Cytuję go - "Jakby tam był luz to by dawno stanęła jak Mietkowa trzydziestka, na środku drogi". Tu czy pod obciążeniem czy nie to wyje. Na równym i pod górkę. 

1 minutę temu, hubertb napisał:

Ja to robię sam ale mam wspomniany wcześniej żuraw do silników 

Na jedną okazję wydawał nie będę a po drugie to ja co najwyżej sam to mogę olej wymienić. Nawet pompy podnośnika bym się sam nie odważył wymieniać.

Opublikowano
47 minut temu, Baks00 napisał:

Coś mi rypi z jednej strony,olej jest ale miarka ,,podgryziona'' 

Postaw jakoś diagnozę 🙏

Łożysko pewnie, albo coś z zębami, lecz jeśli rypi to raczej ono.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

A w c-330 nie trzeba wyłączać pompy od podnośnika na VI biegu, bo wyje jak poj ...????

Wydaje mi się nawet, że po to był orginalnie ten łańcuch przy podnośniku i hak na korpusie

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
19 minut temu, jahooo napisał:

A w c-330 nie trzeba wyłączać pompy od podnośnika na VI biegu, bo wyje jak poj ...????

Wydaje mi się nawet, że po to był orginalnie ten łańcuch przy podnośniku i hak na korpusie

A po co? Przecież obrotu pompy idą z silnika i są takie same niezależnie od biegu 

Opublikowano
3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

A po co? Przecież obrotu pompy idą z silnika i są takie same niezależnie od biegu 

Nie wiem, nie miałem C-330, taką tylko opinię słyszałem, może dotyczy to jakiejś konkretnej wersji

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Człowieki

A groch pastewny na poplon zamiast łubinu może być czy łubin lepszy.

Groch po 1.4, łubin po 2.2

Chcesz jeszcze pszenicę zasiać?

Teoretycznie łubin lepszy....

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
5 minut temu, witejus napisał:

Tam na tydzień naprzód to ulewy zapowiadają a za -chwilę po deszczu

przyjdzie deszcz i będzie lało co dziennie żeby już spalone zboże jeszcze porosło i nie dało się wykosić.

Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał:

przyjdzie deszcz i będzie lało co dziennie żeby już spalone zboże jeszcze porosło i nie dało się wykosić.

Nic nowego ,w tamtym roku doskonale przerabiany temat

Opublikowano
33 minuty temu, jahooo napisał:

wyłącza się bo do transportu nie potrzebna i po co darmo ma chodzić i obciązać   ,ale jak już leciwa czy coś to na pewno luzy i trybki podjechane ,a może nawet czasami zawór słychać.  Pewnie ,,za młodu'' ,w d*pę dostawała na 3 ,i stąd to wycie  na 6

Opublikowano
8 minut temu, Baks00 napisał:

Chcesz jeszcze pszenicę zasiać?

Teoretycznie łubin lepszy....

No teraz po jęczmieniu chcę posiać bo znowu będzie jęczmień a 2 miesiące do orki to by trochę urósł

Opublikowano (edytowane)

i teraz tak paliło i już ładny czas nie padało akurat przyjdzie pora deszczowa na żniwa.

Wszytko nie na tak i nie wczas i nie w porę.

Edytowane przez Strongman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v