Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Agrest to prawda z tą ceną porzeczki czarnej .

Dziś miałem propozycję  poniżej 3zł/kg  tak mnie wk..... ten człowiek ze do tej pory mnie trzyma!!! coś się kręci ale chyba złego w tym roku , wczesna porzeczka już leci a góra pomarszczona  z tego co wiem to już pierwsi kombajnują i oddadzą bez ceny  nie chcę tego komentować  Podkarpacie.

W tym roku producenci malin oczekują wysokich stawek za owoce. Koszty zbioru i produkcji wzrosły, w tym sam koszt nawozów posypowych wynosił 300% więcej w porównaniu z rokiem ubiegłym. Paliwo, energia oraz bardzo słabe plonowanie, to tylko część czynników wskazujących, dlaczego cena za maliny powinna być odpowiednio wysoka dla plantatorów.

Dokładnie 24 czerwca 2022r. pojawiły się w branży pierwsze doniesienia na temat cen malin na skupach. Pierwsze stawki jakie się pojawiły, wynosiły od 15,00 do 21,00 złotych za kilogram malin. Niestety, ale te ceny tak szybko jak się pojawiły, tak znikły z rynku.

Żaden z producentów malin, nie spodziewał się, że tak niskimi cenami zostanie przywitany w poniedziałek ( 27 czerwca ) na skupie. Dodatkowo producenci są zaskoczeni różnicami w stawkach za skup malin, w poszczególnych lokalizacjach.

Ceny za maliny na skupach wynoszą od 10,00 do 18,00 złotych za kilogram. Najczęściej spotykana stawka za maliny na skupach w dniu 27 czerwca to 15,00 złotych za kilogram.

Producenci na jednym z forum podają ceny, jakie aktualnie są na skupach za maliny do przetwórstwa:

Bełżyce, stawki od 16,00 do 15,00 złotych za kilogram w zależności od klasy owoców.

W gminie Frampol malina na skupie w cenie 14,00 złotych za kilogram.

W Klementowicach 10,00 złotych za kilogram.

Jak skupy chcą wydymać na skupach malin jedni juz płaca po 18 zł ale są pajace  co chcą dać tylko 10 zł 

Edytowane przez galan99
Opublikowano
53 minuty temu, gregor1284 napisał:

Bo zanim się obejrzelim to dżejsiki i brajany się potomstwa dorobili 

Udało Ci się naprawę  przełożyć 🤔

Dobrze że nie Rozebrałem, sąsiad skorzystał 

W drodze po siano 👍

IMG_20220628_185836.jpg

Opublikowano
15 minut temu, galan99 napisał:

@Agrest to prawda z tą ceną porzeczki czarnej .

Dziś miałem propozycję  poniżej 3zł/kg  tak mnie wk..... ten człowiek ze do tej pory mnie trzyma!!! coś się kręci ale chyba złego w tym roku , wczesna porzeczka już leci a góra pomarszczona  z tego co wiem to już pierwsi kombajnują i oddadzą bez ceny  nie chcę tego komentować  Podkarpacie.

W tym roku producenci malin oczekują wysokich stawek za owoce. Koszty zbioru i produkcji wzrosły, w tym sam koszt nawozów posypowych wynosił 300% więcej w porównaniu z rokiem ubiegłym. Paliwo, energia oraz bardzo słabe plonowanie, to tylko część czynników wskazujących, dlaczego cena za maliny powinna być odpowiednio wysoka dla plantatorów.

Dokładnie 24 czerwca 2022r. pojawiły się w branży pierwsze doniesienia na temat cen malin na skupach. Pierwsze stawki jakie się pojawiły, wynosiły od 15,00 do 21,00 złotych za kilogram malin. Niestety, ale te ceny tak szybko jak się pojawiły, tak znikły z rynku.

Żaden z producentów malin, nie spodziewał się, że tak niskimi cenami zostanie przywitany w poniedziałek ( 27 czerwca ) na skupie. Dodatkowo producenci są zaskoczeni różnicami w stawkach za skup malin, w poszczególnych lokalizacjach.

Ceny za maliny na skupach wynoszą od 10,00 do 18,00 złotych za kilogram. Najczęściej spotykana stawka za maliny na skupach w dniu 27 czerwca to 15,00 złotych za kilogram.

Producenci na jednym z forum podają ceny, jakie aktualnie są na skupach za maliny do przetwórstwa:

Bełżyce, stawki od 16,00 do 15,00 złotych za kilogram w zależności od klasy owoców.

W gminie Frampol malina na skupie w cenie 14,00 złotych za kilogram.

W Klementowicach 10,00 złotych za kilogram.

Jak skupy chcą wydymać na skupach malin jedni juz płaca po 18 zł ale są pajace  co chcą dać tylko 10 zł 

Nie bardzo wierzę że ktoś kombajnuje.

Ceny się słyszy od 4 do 12 zł.

Każdego dnia towaru mniej. 

Ben connan ugotowany, gałęzie się podnoszą owoce opadzjà.

Tisel prognozował 4t z ha, teraz gałęzie się unoszą bo woda z owoców idzie na ratowanie krzewu.

Opublikowano

Gdzieś pada?

A, no tak w Warszawie pada, nawet leje bo siostra dzwoniła.

I dobrze bo ministranty z wiejskiej będą mogli trąbić o wyjątkowo sprzyjającej aurze🤣

Screenshot_20220628-193011_Chrome.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Określnie wydajności dokładne jak to, że krowa dała wiadro mleka. ;) 

Albo spalanie traktora podawane w konewkach ropy 

U mnie popadało, tak akurat, nie za dużo, nie za mało, a w Sochaczewie oberwanie chmury, na co drugim rogu straż wodę pompuje, u mnie po parku Ukraińcy pływają w kałużach żeby do baraków dotrzeć, 3ha kostki pod wodą 

IMG_20220628_174654_749.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Nie motywuj mnie w chwili gdy zaczynam mądrości życiowej nabierać🤣

weź się w garść. tak nie można. 

patusek też by kolejne zimne piwko na balkonie w komunalnym lub socjalnym mieszkaniu wypił. Ty to sobie możesz,na pole pojechać po środki ochrony roślin bryknac, czy opłaty porobić. a on gdzie? do pośredniaka?

Opublikowano

No, dziś zapłaciłem 3000 czynszu za mieszkanie😪

Tam nawet szambo kilka razy dziennie wożą i non stop się przelewa. Ale k**wa pracującym się ograniczenia podlewania wprowadza i podwyżki za wywóz nieczystości.

Opublikowano

narazie nie widaomo, na s3 , ciezarówka z golfem 4 

17 minut temu, bratrolnika napisał:

Albo spalanie traktora podawane w konewkach ropy 

U mnie popadało, tak akurat, nie za dużo, nie za mało, a w Sochaczewie oberwanie chmury, na co drugim rogu straż wodę pompuje, u mnie po parku Ukraińcy pływają w kałużach żeby do baraków dotrzeć, 3ha kostki pod wodą 

IMG_20220628_174654_749.jpg

https://www.facebook.com/watch?v=1078784703068080

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Dzięki chłopacy za podpowiedzi. Poszedłem tym tropem i operacja udana. Stary przecinak doszlifowalem pod kątem tak żeby go wbić. I poszło. 

Zrób sobie z zęba od brony. Serio. Szpikulec zetnij ze 3cm. To patent mojego ojca. Zawsze działa. 

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

No, dziś zapłaciłem 3000 czynszu za mieszkanie😪

Tam nawet szambo kilka razy dziennie wożą i non stop się przelewa. Ale k**wa pracującym się ograniczenia podlewania wprowadza i podwyżki za wywóz nieczystości.

Przyszedł dziś SMS żeby trawników nie podlewać. Teraz będzie podlewane jeszcze częściej a jak ktoś uwagę zwróci to powiem niech tym śmieciom co nie płacą czy zalegają odetną to wody wystarczy dla tych co płacą w terminie! 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kolometr od domu mam około hektara parku, starodrzewu po dziedzicu. 

Patusy komuniści szambo w najniższym punkcie zrobili. Smród I wiecznie wypływa.

A można by o jakie atrakcje się pokusić w tym parku. No ale nie.

Ponoć ktoś sobie w mieście upierdolił że kolejne rondo jest potrzebne obok zalewu.  Ktoś kasę przytuli 

Zalew osuszyli jesienią. Tysiące ryb poszło w pizdu, dno usłane trupami małży ( w życiu nie widziałem tak dużych i w takiej ilości),  muszle większe od dłoni.

Dno już zarosło chwastami. Zaraz jaki Łukowiak krowy na wypas przywiezie🤦‍♂️

Edit, nie hektar z ponad 4 hektary starodrzewu.

Screenshot_20220628-195206_Chrome.jpg

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Oj Wiesiu, mało wiesz🤣

Jak jedno piwo to dla ciebie dużo...🤭

Kota opłakuję i na żale mnie zebrało jak sobie pomyślę o tym co wokół się dzieje...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v