Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

Jak rozbierasz to odkupię od Ciebie ten świronek.

Za dużo pruchna żeby to było na handel. 

1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Po co rozbierasz spichlerz? 

Bo już się to wszystko sypie. 

1 godzinę temu, Dziad932 napisał:

To kurnik 🤔

Śpichleż był. 

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Może być. Jak sianko w ogrodzie doschnie to sipme do niej podczepie i w kosteczki zwiąże. 

Ja dalej myślę o wyjuchu do orek i uprawy, pieniądz na wartości traci a tak niech dwa złomy stoją, tylko, że traktorzysta tylko jeden 🤭

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja dalej myślę o wyjuchu do orek i uprawy, pieniądz na wartości traci a tak niech dwa złomy stoją, tylko, że traktorzysta tylko jeden 🤭

Ja mam 3 a też tylko ja obsługuje.

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

1 godzinę temu, 6465 napisał:

Może być. Jak sianko w ogrodzie doschnie to sipme do niej podczepie i w kosteczki zwiąże. 

A czemu akurat 60. Przecież gdzie jak gdzie ale na AF większość psy wiesza na tym ciagniku. Pewnie ze 20 k trza dać żeby się w kupie trzymal

Opublikowano
46 minut temu, 6465 napisał:

Gdzie te szpaki?

Jest sobotnie południe, a jak wiadomo w sobotę krety nie ryją a szpaki nie latają ;) 

@Chłoporobotnik W 30 mamy przekładnie kierowniczą zębatą, tego typu przekładnie przenoszą bardzo mocno siły od kół. W 60 masz globoidalną przekładnie która praktycznie nie przenosi sił od kół. Generacyjnie dzieli je jakieś 30lat. Gdyby do 30 włożyć przekładnie od 60 można uzyskać większy kąt skrętu. Zastosowanie układu hydrostatycznego w dwóch wyżej wymienionych ciągnikach poprawia komfort prowadzenia pojazdu przy okazji zyskamy dłuższą żywotność sworznia głównego osi(tylko w przypadku zastosowania siłownika wzdłuż osi). 

Od siebie dodam że przekładnia w 30 jest elementem dość kapryśnym i niezbyt trwałym, szybko pojawia się luz a jakość dzisiejszych części jest po prostu masakryczna. Najtańszą formą wspomagania hydraulicznego które da sobie radę w 30 będzie zastosowanie siłownika wspomagającego od francuza(np. xara) z tego też samochodu odkręcamy główkę przekładni kierowniczej i montujemy na przekładnie oryginalną. Pompę elektryczną możemy pobrać z opla. Całość na szrocie będzie kosztować z 300zł. 

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Jest sobotnie południe, a jak wiadomo w sobotę krety nie ryją a szpaki nie latają ;) 

@Chłoporobotnik W 30 mamy przekładnie kierowniczą zębatą, tego typu przekładnie przenoszą bardzo mocno siły od kół. W 60 masz globoidalną przekładnie która praktycznie nie przenosi sił od kół. Generacyjnie dzieli je jakieś 30lat. Gdyby do 30 włożyć przekładnie od 60 można uzyskać większy kąt skrętu. Zastosowanie układu hydrostatycznego w dwóch wyżej wymienionych ciągnikach poprawia komfort prowadzenia pojazdu przy okazji zyskamy dłuższą żywotność sworznia głównego osi(tylko w przypadku zastosowania siłownika wzdłuż osi). 

Od siebie dodam że przekładnia w 30 jest elementem dość kapryśnym i niezbyt trwałym, szybko pojawia się luz a jakość dzisiejszych części jest po prostu masakryczna. Najtańszą formą wspomagania hydraulicznego które da sobie radę w 30 będzie zastosowanie siłownika wspomagającego od francuza(np. xara) z tego też samochodu odkręcamy główkę przekładni kierowniczej i montujemy na przekładnie oryginalną. Pompę elektryczną możemy pobrać z opla. Całość na szrocie będzie kosztować z 300zł. 

Tylko po co komu to wspomaganie? Chyba jak kobita za kierownicą jeździ albo tur założony, toż to leciutko się kręci. Najgorsza jazda to bronowanie orek czy podorywek i kręcenie, wtedy trzeba dobrze w garści trzymać kierownicę. W moim Senior twierdzi, że odkąd kupił to do przekładni nie zaglądane, jedynie było z jednej strony o jeden ząbek przestawione i opony zdzierało, teraz ustawione równo i po drodze jedną ręką można trzymać, jedzie jak po sznurku. Skręt? Toż lux jest, w miejscu wnet zakręci. 3 metrowy przycok spokojnie wystarcza, żeby na 2 razy nawrócić przy objeżdżaniu ziemniaków.

6 minut temu, Krzak napisał:

A czemu akurat 60. Przecież gdzie jak gdzie ale na AF większość psy wiesza na tym ciagniku. Pewnie ze 20 k trza dać żeby się w kupie trzymal

Zetory są drogie a zachodnich wynalazków nie chcę bo gdzie do tego części znajdę i kto mi to naprawi. Moda teraz się robi w okolicy na jakieś większe MF ale ja do tego jestem nie przekonany. Wyjuch to wyjuch, każdy byle macher naprawi i części choć marnej jakości na każdym rogu kupi. To tak jak z prasą, znajomy miał Claasa Markanta, wywiózł go na złom i przytargał Sipmę. Części łatwo dostępne i tańsze, nie ma problemu z wiązaniem. Pod koniec robili mu już na zamówienie sznurek spleciony z dwóch, gruby bo na innym nie chciała wiązać. Pojechała na złom, wziął za nią 1200zł, dołożył 2500 i kupił Sipmę, dokupił nowy wał i maszyna śmiga, już kawałek siana nią sprasował.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Tylko po co komu to wspomaganie?

Wynaleziono je po to żeby człowiek nie musiał walczyć z układem kierowniczym. Oraz stłumić drgania przekazywane od kół. 

Skręt? Toż lux jest, w miejscu wnet zakręci. 3 metrowy przycok spokojnie wystarcza, żeby na 2 razy nawrócić przy objeżdżaniu ziemniaków.

A wyobraź sobie że mógłby być jeszcze lepszy. 

Zetory są drogie

Nie są tylko trzeba wiedzieć czego szukać:

Ciągnik Zetor 4718 Terespol • OLX.pl

ZETOR 6718 . Dębówka • OLX.pl

Edytowane przez hubertb
Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Tylko po co komu to wspomaganie? Chyba jak kobita za kierownicą jeździ albo tur założony, toż to leciutko się kręci. Najgorsza jazda to bronowanie orek czy podorywek i kręcenie, wtedy trzeba dobrze w garści trzymać kierownicę. W moim Senior twierdzi, że odkąd kupił to do przekładni nie zaglądane, jedynie było z jednej strony o jeden ząbek przestawione i opony zdzierało, teraz ustawione równo i po drodze jedną ręką można trzymać, jedzie jak po sznurku. Skręt? Toż lux jest, w miejscu wnet zakręci. 3 metrowy przycok spokojnie wystarcza, żeby na 2 razy nawrócić przy objeżdżaniu ziemniaków.

Oj chopok, jak Cię lubię tak tutaj głupoty pier**lisz. Nie wyobrażam sobie pracy ciapkiem bez wspomagania. Centralnie wszędzie się nim wywinę. Miarą trafności wspomagania jest to, że wuja mając swoją sprawną trzydziestkę, woli odemnie się pożyczyć żeby ogródek uprawić, bo w miejscu się nim obkręci :P Ja nawet nie wiem od czego wspomaganie mam, ale działa super. Lżej się kręci jak w samochodzie.

Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

Ja nawet nie wiem od czego wspomaganie mam, ale działa super.

Kiedyś wkładano całe kolumny z lublinów lub dostawczych mercedesów ale teraz te kolumny są mało dostępne. Najlepiej wstawić orbitrol normalnie 30 nie do poznania. 

Opublikowano

czas w chłodzie posiedzieć. sie naturlałem. chyba wystarczy na dzisiaj.

Opublikowano
16 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Mało jeździsz to ci nie potrzebne 😉 jak byś porobił więcej i po całym dniu kręcenia rękami byś nie mógł ruszać to zdanie byś zmienił 😉

Opublikowano

@chłoporobotnik jak 60 kupisz to pewnie i pola dobierzesz.

Opublikowano

Tutaj tak pomodzone 💁. Od czego co i jak, nie wnikałem. Póki co działa za***iście i oby tak dalej. 

IMG_20220625_143958.jpg

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, hubertb napisał:

Wynaleziono je po to żeby człowiek nie musiał walczyć z układem kierowniczym. Oraz stłumić drgania przekazywane od kół. 

A wyobraź sobie że mógłby być jeszcze lepszy. 

Nie są tylko trzeba wiedzieć czego szukać:

Ciągnik Zetor 4718 Terespol • OLX.pl

ZETOR 6718 . Dębówka • OLX.pl

To jak mam płacić za taki zabytek jak takie Zetory to wolę tyle samo dać a mieć 10 lat młodszą siuntkę. 

12 minut temu, sadownik12 napisał:

Oj chopok, jak Cię lubię tak tutaj głupoty pier**lisz. Nie wyobrażam sobie pracy ciapkiem bez wspomagania. Centralnie wszędzie się nim wywinę. Miarą trafności wspomagania jest to, że wuja mając swoją sprawną trzydziestkę, woli odemnie się pożyczyć żeby ogródek uprawić, bo w miejscu się nim obkręci :P Ja nawet nie wiem od czego wspomaganie mam, ale działa super. Lżej się kręci jak w samochodzie.

To jakim cudem dzięki temu wspomaganiu tak cudownie się poprawia promień skrętu? Wytłumacz mi to bo jak nigdy nie pracował sprzętem ze wspomaganiem. 

1 minutę temu, Krzak napisał:

@chłoporobotnik jak 60 kupisz to pewnie i pola dobierzesz.

Po co? Ma być lżej orać i lepiej uprawić i tyle. U mnie pole ma spełniać funkcję taką żeby być samowystarczalnym i nadwyżkę, której jest raczej niewiele sprzedać. Mi więcej nie trzeba, teraz jeszcze etat się trochę zmienił i nie ma sensu się turlać po czyimś.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
Przed chwilą, TheraRolnik napisał:

Kogo 🤔

siana w bele.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

To jak mam płacić za taki zabytek jak takie Zetory to wolę tyle samo dać a mieć 10 lat młodszą siuntkę. 

Którą się 10 razy gorzej pracuje 

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

To jakim cudem dzięki temu wspomaganiu tak cudownie się poprawia promień skrętu? Wytłumacz mi to bo jak nigdy nie pracował sprzętem ze wspomaganiem.

Po prostu skręcasz w miejscu 😉

Opublikowano
Przed chwilą, TheraRolnik napisał:

Którą się 10 razy gorzej pracuje 

Co za różnica taki Zetor a siuntka? Moc praktycznie taka sama, tak samo podnośnik działa na włączonym wałku (może się mylę, jeśli tak to mnie popraw), kabina u mnie ma spełniać tylko rolę "aby na łeb nie kapało" jakby burza czy deszcz złapał.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v