Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, leszek1000 napisał:

Mam cele, które sobie postawiłem przy hodowli krów. 

Z drugiej strony mam satysfakcje, przy tym co robię. 

Dobra, ale co z przyszłością? Brat Ci będzie miał  dożywocie zagwarantować na tym gospodarstwie czy co? Składki na te mizerną emeryturę jakieś odkładasz? Kto bierze w ogóle pieniądze z tej hodowli i na co one idą? Nie żebym Cię straszył albo buntował ale skończysz marnie, a ktoś inny ustawi siebie i swoje dzieci na kolejne kilka dekad. 

Opublikowano

we trzech ,ciężko się dogadać ,inne priorytety ,a jak dojdą żonki ,a dzieci ,🙆‍♀️ , to tak jak kilka jałowek pierwszy raz przygonisz  z pastucha by powiązać do doju  ,jeden młyn  . Gdybyś był osobą decyzyjną to jeszcze ,ale też nie ,pracownika to ustawisz i on olewa i robi ,a z rodziną ,ujjjj.

• Like 1
Opublikowano

a polecił by mi kto jakiś skuteczny i prosty w stosowaniu środek na muchy?

sie ostatnio plaga zrobiła.

Opublikowano

No Chłopy i Panie  ,najgrożniejsze miejsce według amerykanów na teraz , na ziemi to przesmyk Suwalski , Takie ładne słoneczko ,a siedzę na beczce prochu [a tu na forum jest nas kilku ] ,a żesz kutwa jaka perspektywa .  Przydzielili Stalinowi po wojnie  [wziąl sobie] to co nigdy ruskie nie było ,i ma niezatapialny lotniskowiec ,jak Litwa zamknęła granice do Obwodu ,to teraz wszystko już tylko statkami ,a to trwa . Srali w gacie że Rosja już na początku maja zbankrutuje ,a tu ona olewa wszystkich ,  Nie rozumieją że ruski pujdzie na uurrrraaaaa za kawałek brukwi ,już tam propaganda dba jakby dobrze łby zryć    [tak jak i u nas ]😐

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

https://allegro.pl/oferta/quickbayt-trucizna-na-muchy-do-chlewni-250-g-bayer-10665921685

2 minuty temu, Pafnucy napisał:

https://allegro.pl/oferta/quickbayt-trucizna-na-muchy-do-chlewni-250-g-bayer-10665921685

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

Bio mucha ,kilka lat wstecz napomknąłem koledze że jest coś takiego ,i jest wniebowzięty . Wtedy koszt na start kilkaset zł ,i na drugi rok odcinasz kupony bez dodatkowych funduszy  ,populacja much ginie na tyl3 by normalnie funkcjonować .

Opublikowano
4 minuty temu, Pafnucy napisał:

armia ptactwa. od jaskółki po kokoszki. obory cały czas na przeciągu i much prawie nie ma .

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

armia ptactwa. od jaskółki po kokoszki. obory cały czas na przeciągu i much prawie nie ma .

jaskółki są, ale ostatnie dni to plaga tych much. czymś trzeba wytruć te brzęczydła.

Opublikowano (edytowane)

Jaskólka je muchę jak kilka dni deszczu i na podwórku nie ma nic  ,a perliczki ,o te to łapią w locie  ,ale weż puść perliczki do obory czy chlewni ,z weterynarii gdyby to zobaczyli ,to by się osrali 😐  Oprysk na stonkę typu ,,apacz '' ,do tego piwo i miąd i w pojemniczki . Ale to lubią 9_9

Edytowane przez kizak
Opublikowano
2 minuty temu, kizak napisał:

perliczki ,o te to łapią w locie  ,ale weż puść perliczki do obory czy chlewni ,z weterynarii gdyby to zobaczyli ,to by się osrali 😐

A weź ich słuchaj 😭😭😭

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy napisał:

jaskółki są, ale ostatnie dni to plaga tych much. czymś trzeba wytruć te brzęczydła.

agita jak dawno nie stosowałeś 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v