Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, szymon09875 napisał:

A co na tą powiesz? Siana grubo poniżej 200

Też rzadka. Moja siana 270 i mogła by być trochę gęstsza. Ja raz posiałem 180 i nigdy więcej. 

Słonecznie, ciepło.

1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Ale dalim po robocie, wczoraj do 11 prasę ujeżdżałem bo sąsiadowi kostka yebla. Marko bosko jak to dużo roboty z tymi kostkami, jak to człowiek kiedyś dawał radę 🙆🙆

Phi, wczoraj u jednego luzem zwoziliśmy, na dwa wozy. Z pół hektara w trzech kawałkach 🤭 U drugiego kostki ale robota nie dokończona bo Claas odmówił posłuszeństwa. Ciekawe czy powiezie ją dziś na złom tak jak wczoraj się zarzekał 😁

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, hubertb napisał:

Ta jest strasznie nie równa co to za wyrwy w łanie?

Sarny, krety i wiatr. Zaczęła się kłaść. Koniec końców 6,5t/ha i 220 kostek słomy z 22a.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano

Wczoraj dzwoniła kobita z Krk, kupuje od niej ziemię,- około 1ha. Jak się babka nakręciła, że rolnicy to teraz przecież bogacze, pszenica droga, rzepak drogi, dopłaty w górę, akcyzy, dopłaty do nawozów. Zamiast NPK to przecież dajemy obornik... k**wa szok! Miałem ją zj***ć przez telefon ale się powstrzymałem. Bo jej synek pod Myślenicami sprzedał działkę rolną 10ar za 40 tyś zł. Fakt że ziemię od niej kupuje za 1/4 ceny rynkowej, ale przecież sama się zgodziła na to. Ona ponosi ogromne koszta w przygotowaniu dokumentów działek do sprzedaży ( burdel w papierach ma) i jej nic nie zostanie z tych pieniędzy. Zaproponowałem że może ja odpuszczę zakup a znajdzie kogoś z grubszym portfelem to jej gadka trochę zmiękła.

Tak nas postrzegają miastowi... nosz kur..a

Opublikowano

Rysiek, bedzie ten deszcz o 12? Mialem pielić dynie,ale.plany sie zmienily u kumpla,jutro sie zrobi. Dzisiaj mysle przed deszczem bele zwieźć i pod dach schować ale czy zdążę🤔 rano musze z córką zostac bo chora,zona do pracy na chwile musi jechac,ja jeszcze na odetkanie ucha bo od piatku zatkane 

Opublikowano
8 godzin temu, hubertb napisał:

Jak masz takie zapędy to mechanicznie możesz usunąć. 

Chwastownik typu kołek z 3 gwoździami i lecisz. 

Tu masz link jak to wygląda w bardziej profesjonalnej formie.

WYRYWACZ WYCINAK DO USUWANIA CHWASTÓW 98cm 10758735751 - Allegro.pl

Na tym 0,5ha jest pewnie kilkaset sztuk kobylaka więc ręczne wyrwanie go odpada. Opryskiwacz plecakowy i punktowy oprysk to max jak mogę się poświęcić aby nie truć całości

Opublikowano
50 minut temu, Dziad932 napisał:

Ogólnie wszystko było ok , tamten cały rok przyjeżdżała pomagała ,wszystko rozumiała i akceptowała . Teraz coś marudzi ... 

Cały czas mi gada że chce na wsi ze mną działać 

A może jednak wpływ tatusia?

Opublikowano
3 minuty temu, vat napisał:

Na tym 0,5ha jest pewnie kilkaset sztuk kobylaka więc ręczne wyrwanie go odpada. Opryskiwacz plecakowy i punktowy oprysk to max jak mogę się poświęcić aby nie truć całości

Fernando forte lub Starane

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, vat napisał:

Panowie pytanie jakiego oprysku użyć na szczaw Kędzierzawy u nas zwany kobylakiem? Rozrósł się na malej działce 0.5ha (trawa z lucerną). Chyba najlepiej byłoby użyć opryskiwacza plecakowego i punktowo prysnąć, ale nie rundup

Pryskam chwastoxem extra 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, livebird napisał:

Czy resztka fungicydu z pszenicy zaszkodzi ziemniakom? 

Wszystko zależy jaki fungicyd ale nie powinno im nic być

Edytowane przez stempos1980
Poprawa
Opublikowano
43 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Też rzadka. Moja siana 270 i mogła by być trochę gęstsza. Ja raz posiałem 180 i nigdy więcej. 

Słonecznie, ciepło.

Phi, wczoraj u jednego luzem zwoziliśmy, na dwa wozy. Z pół hektara w trzech kawałkach 🤭 U drugiego kostki ale robota nie dokończona bo Claas odmówił posłuszeństwa. Ciekawe czy powiezie ją dziś na złom tak jak wczoraj się zarzekał 😁

Ja pierdziu... Rozumiem że u ciebie kostka się nie sprawdza bo pewnie miał byś ich z 30 rocznie ale tu pół ha to już chyba nawet usługę się opłaca wynająć a nie ręcznie pierdzielic. Trzeba sobie trochę ulżyć jak się da 

Opublikowano
12 minut temu, Desperado napisał:

A może jednak wpływ tatusia?

Chyba coś też 

Opublikowano
12 minut temu, livebird napisał:

Czy resztka fungicydu z pszenicy zaszkodzi ziemniakom? 

Nie zaszkodzi 

3 minuty temu, stempos1980 napisał:

Wszystko zależy jaki cherbicyd.

Jak lancet to sobie odpuść

Panie Adamie fungicyd 

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Słonecznie, ciepło.

Może i rzadka, ponad 500 kłosów jest więc mi wystarczy i powinno być dobrze ;)

Opublikowano
3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Ja pierdziu... Rozumiem że u ciebie kostka się nie sprawdza bo pewnie miał byś ich z 30 rocznie ale tu pół ha to już chyba nawet usługę się opłaca wynająć a nie ręcznie pierdzielic. Trzeba sobie trochę ulżyć jak się da 

Gość niereformowalny. 68 lat ma. Uważa, że kostki to "siano psują".

Opublikowano
6 minut temu, superfarmer02 napisał:

2 wozy to dosłownie chwila roboty.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v