Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Górka powoduje wzrost cen odsadka i wzmożone wstawienia, co skutkuje krachem za te dwa lata. Zasada stara jak świat.

Tak samo z owocami. Kupno sadzonki jak są maksymalne ceny za owoc to proszenie się o wtopę finansową 

Opublikowano

Na razie to regularnie strzelasz byka🤣🤣🤣

Mylisz porzeczkę z pożyczką🤭🤭🤭

Opublikowano

Po za tym jak chcesz pomóc to ofiaruj ze 4 krowy wysokocielne by zaczątek hodowli był, a nie mi byka oferujesz🤣

1 minutę temu, slawek74 napisał:

to nazwa własna 🤭😁

To by wielką bukwą pasowało nasmarować, bez niej to nadal byk🤭

Opublikowano
Agrest napisał:

Kurna,  żebyście wiedzieli jak mi się robić już nie chce. Łeb mi puchnie od myślenia, analiz za i przeciw.

Mam ochotę jebnąć większość owocowych i zostać przy zbożu. Wiśnie w większości idą pod piłę, już postanowione. Czarnej i czerwonej też trochę wytnę. Róża miała być definitywnie wyrwana, ale pierwszy rok że kwitnie jak szalona, więc zobaczymy co koniec lata pokaże. 

Agrest kolejny rok pod psem o zero zainteresowania. 

Było dobrze do tej pory, ale prognozy są ujowe.

Tylko czy z 50-60ha zboża się wyżyje?

jak zostaniesz youtuberem 🙈

Opublikowano
Agrest napisał:

Po za tym jak chcesz pomóc to ofiaruj ze 4 krowy wysokocielne by zaczątek hodowli był, a nie mi byka oferujesz🤣

to nazwa własna 🤭😁

To by wielką bukwą pasowało nasmarować, bez niej to nadal byk🤭

za cztery krowy to musiałbyś oddać najlepszy traktor 🤭😁

Opublikowano
25 minut temu, Agrest napisał:

Górka powoduje wzrost cen odsadka i wzmożone wstawienia, co skutkuje krachem za te dwa lata. Zasada stara jak świat.

Tak samo z owocami. Kupno sadzonki jak są maksymalne ceny za owoc to proszenie się o wtopę finansową 

co w tym roku drogie w przyszłym będzie tanie, skoczki co to co roku co innego sadzą skutecznie cenę upodlą

• Like 2
Opublikowano
Agrest napisał:

Kurna,  żebyście wiedzieli jak mi się robić już nie chce. Łeb mi puchnie od myślenia, analiz za i przeciw.

Mam ochotę jebnąć większość owocowych i zostać przy zbożu. Wiśnie w większości idą pod piłę, już postanowione. Czarnej i czerwonej też trochę wytnę. Róża miała być definitywnie wyrwana, ale pierwszy rok że kwitnie jak szalona, więc zobaczymy co koniec lata pokaże. 

Agrest kolejny rok pod psem o zero zainteresowania. 

Było dobrze do tej pory, ale prognozy są ujowe.

Tylko czy z 50-60ha zboża się wyżyje?

nie przesadzasz ? 50 ha nawet po te 4-5 ton jak będziesz miał to jest 300-400 tys, a jak będziesz miał 7 to już masz grubo ponad pół banki.

Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

co w tym roku drogie w przyszłym będzie tanie, skoczki co to co roku co innego sadzą skutecznie cenę upodlą

Myślę że najlepsze inwestycje to w dobie kryzysu

Opublikowano
2 minuty temu, Uziu92 napisał:

nie przesadzasz ? 50 ha nawet po te 4-5 ton jak będziesz miał to jest 300-400 tys, a jak będziesz miał 7 to już masz grubo ponad pół banki.

Uziu myślisz że ta cena zboża się utrzyma? Ja myślę że jebnie i to ostro

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Uziu92 napisał:

Czyżby potężny tryb życia🤔

Opublikowano
4 minuty temu, Uziu92 napisał:

Weź no jeszcze raz kalkulator🤣🤣🤣

50x5x1000= 250000. 

50x4000 kosztów = 200000

Opublikowano
soltys48 napisał:

za cztery krowy to musiałbyś oddać najlepszy traktor 🤭😁

Czydziestke?

https://youtu.be/Ayg3KC0Ckpw na myśli miałem tego w sześciu garkach 😁🙋‍♂️

Opublikowano

UNIA szykuje nam .

UE szykuje zakaz pieców na węgiel i gaz. Oto terminy .

Najpierw zakaz w nowych budynkach, później w remontowanych. Unia Europejska ma w planach zakaz emisji dwutlenku węgla z paliw kopalnych "ze źródeł zainstalowanych w budynku". Miałby zacząć obowiązywać w ciągu kilku lat.

zwraca uwagę na zapis w pakiecie dotyczący ogrzewania domów. "W ramach tzw. Pakietu Fit for 55 Komisja Europejska chce wprowadzić zakaz emisji dwutlenku węgla z paliw kopalnych "ze źródeł zainstalowanych w budynku”. W praktyce oznaczałoby to więc zakaz używania nie tylko pieców węglowych czy olejowych, ale i gazowych. Miałby on obowiązywać od 2027 r. dla nowych budynków i od 2030 r. – dla modernizowanych (gruntownie remontowanych)"

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/ue-szykuje-zakaz-piecow-na-wegiel-i-gaz-oto-terminy/gyxd6td

Opublikowano
6465 napisał:

2 minuty temu, Uziu92 napisał:

Uziu myślisz że ta cena zboża się utrzyma? Ja myślę że jebnie i to ostro

może tak być.

Agrest napisał:

4 minuty temu, Uziu92 napisał:

Weź no jeszcze raz kalkulator🤣🤣🤣

50x5x1000= 250000. 

50x4000 kosztów = 200000

no jak po 1000 jak tu wszyscy pszenicę na forum po 2 k sprzedają, ja już policzyłem po 1.5 to 50x5 X1500 to masz 375 tys. Kosztu nie ma 4 tys na ha w zbożu. Z resztą niech każdy liczy po swojemu i będzie najlepiej bo jeden ma tak a drugi inaczej

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v