Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, bratrolnika napisał:

pierwsze sztuki poniżej 6 tys.zł sprzedawałem, i jeszcze coś z tego zostawało, teraz za 6tys.zł nawet stali na taką nie kupisz, a gdzie jeszcze reszta części

Daj spokój. Wtedy się nie skusiłem a teraz już tym bardziej przy tych cenach. Z drugiej strony to powątpiewam, że by mi się to przydało. 

Słonecznie, ciepło, trawa skoszona w poniedziałek, w środę do kopek złożona, może by to dziś rozrzucić, dosuszyć i zebrać 🤔 

Opublikowano
7 minut temu, bratrolnika napisał:

pierwsze sztuki poniżej 6 tys.zł sprzedawałem, i jeszcze coś z tego zostawało, teraz za 6tys.zł nawet stali na taką nie kupisz, a gdzie jeszcze reszta części

Piotr jest a techniczny nie bardzo rozumie z czego wynika cena. W fabryce koszty można ciąć mocniej niż spawając w domu. 

Opublikowano
14 minut temu, HF86 napisał:

a rwanie z beli to tak regeneruje kręgosłup 🤔

Względnie suche robię , żeby lżejsze było 

10 minut temu, Karol6130 napisał:

Bele to para razy rzucić o ziemię i się rozpada 

Jak pocięta to bez roboty praktycznie 

Pocięta to nie dobrze bo za mało na widły się nabiera 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Wtedy się nie skusiłem a teraz już tym bardziej przy tych cenach.

nawet nic nie robię, bo kto to teraz by kupił, przy takich cenach

może kiedyś się wróci do fachu

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Z drugiej strony to powątpiewam, że by mi się to przydało. 

Rozrzutnik jedno osiowy jest niesamowicie przydatny. Wywalony aparat, ładujesz siano potem otwierasz tylną burtę i samo do dmuchawy podaje ;) 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Z drugiej strony to powątpiewam, że by mi się to przydało. 

Rozrzutnik jedno osiowy jest niesamowicie przydatny. Wywalony aparat, ładujesz siano potem otwierasz tylną burtę i samo do dmuchawy podaje ;) 

Opublikowano
11 minut temu, Łolek napisał:

Od tego jest tur i taczki  a jesteś w dużym błędzie

To dzisiejsze trochę za suche 

No to trzeba sprzętu zaangażować

Opublikowano

Myślisz, że aż tak głupi jestem i nie wiem, że stal poszła w górę?

Nie, 7tys wydawało się dużo za gotowy produkt. O dzisiejszych cenach nie będę nawet wspomniał bo niektóre produkty to efekt nadmuchania a niektóre faktycznie są efektem braku materiału co skutkuje wysoką ceną. 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Nie widzę zastosowania. Ściągać aparat to szybciej dwukołówką zwiozę i widłami na górę wrzucę. Tak jak i somsiad z rozsiewaczem. Zanim on wyjechał C-330, podpiął lejka, wsypał worek Polifoski wiaderkami (nie da rady 50kg podrzucić do lejka), rozsiał, odpiął, umył rozsiewacz to ja za ten czas zdążyłem 70kg nawozów pod mieszankę ręcznie rozsiać. 

4 minuty temu, hubertb napisał:

Nie, 7tys wydawało się dużo za gotowy produkt. O dzisiejszych cenach nie będę nawet wspomniał bo niektóre produkty to efekt nadmuchania a niektóre faktycznie są efektem braku materiału co skutkuje wysoką ceną. 

Przy moim zastosowaniu wydawało mi się to dużo, osobiście dla mnie. 

Opublikowano
7 minut temu, Uziu92 napisał:

mi kiedyś na olx jakiś pisal że da za moją dwukulke 1200 zł i że to i tak dużo 🤦

Mam takiego klunkra który zyskał w tym roku nowe życie jako mobilna podstawa pod zbiornik wody. To taka dwukułka zbudowana w latach 80 na osi od młocarni kołach od żuka służyła pierwotnie do wożenia inwentarza. Klunkier jakich mało. 

Opublikowano

Ściągać aparat

Ściągasz aparat raz przecież. Co do rozsiewacza to twój opis jest jakiś dziwny lejka sam do zetora(gdzie trochę ciasno) podpinam bardzo szybko. Przecież ta maszyna nic nie waży rzucam tym jak szmatą. 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

6 minut temu, bratrolnika napisał:

Daj spokój. Wtedy się nie skusiłem a teraz już tym bardziej przy tych cenach. Z drugiej strony to powątpiewam, że by mi się to przydało. 

Słonecznie, ciepło, trawa skoszona w poniedziałek, w środę do kopek złożona, może by to dziś rozrzucić, dosuszyć i zebrać 🤔 

miałbyś taką to jeszcze na zarobek byś ruszył ...😉

Opublikowano
10 minut temu, Dziad932 napisał:

No to trzeba sprzętu zaangażować

Wszystko masz więc w czym problem 

I się tak w te i we wte

IMG_20220603_095455.jpg

3 minuty temu, leszek1000 napisał:

Znajomy przywiózł kilka truskawek 😁

IMG20220603094521.jpg

Ale smaku narobiłeś aż zapach czuje mniam 

Opublikowano
Dziad932 napisał:

14 minut temu, HF86 napisał:

a rwanie z beli to tak regeneruje kręgosłup 🤔

Względnie suche robię , żeby lżejsze było 

10 minut temu, Karol6130 napisał:

Bele to para razy rzucić o ziemię i się rozpada 

Jak pocięta to bez roboty praktycznie 

Pocięta to nie dobrze bo za mało na widły się nabiera 

i mniej mleka 🤔 co by się i tego nie o nosić 🤔🤦‍♂️😁

Opublikowano

O kurła, ale dziś lux w robocie. Zrobiłem więcej niż zakładałem. Teraz zasłużone ciacho i herbatka. Wypas. A potem futer na cały weekend i wolne aż do poniedziałku. Może by łąki obeschły to się pomyśli i koszeniu.

leszek1000 napisał:

Znajomy przywiózł kilka truskawek 😁

IMG20220603094521.jpg

A Ty czasem dziś imienin nie masz? Najlepszego, Leszku.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v