Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, slawek74 napisał:

z poprawin wróciłem trzeba zaraz od nowa w kierat 🤪

To na którą były te poprawiny? U nas to zawsze na szesnastą 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

@sadownik12 Mogło by to wyglądać trochę lepiej, ale nie jest źle. Po za tym widzę w sąsiedztwie chwastownik. 

No niestety. Tutaj jęczmień też po łące. Szału nie będzie, nawet na niego nie liczę więc robię go 'ekonomicznie'. Zero NPK, pod korzeń 250kg saletry i wsio. Po niedzieli się skropi od chwastu, potem raz od grzyba i delikatna regulacja. Może jeszcze siarczanu do oprysku dodam 🤔

Opublikowano
23 minuty temu, hubertb napisał:

Jak on może pisać kilka stron do tyłu wytłumaczy mi ktoś ? 

Coś przeskrobał i ma moderację postów, zanim jego post się pojawi musi zostać zaakceptowany przez moderatora. 

• Thanks 1
Opublikowano
6465 napisał:

11 minut temu, slawek74 napisał:

To na którą były te poprawiny? U nas to zawsze na szesnastą 🤔

na 13 obiad niektorzy odjeżdża li trochę dalej...

bratrolnika napisał:

23 minuty temu, hubertb napisał:

Jak on może pisać kilka stron do tyłu wytłumaczy mi ktoś ? 

Coś przeskrobał i ma moderację postów, zanim jego post się pojawi musi zostać zaakceptowany przez moderatora. 

który narozrabiał 🤔

Opublikowano
20 minut temu, sadownik12 napisał:

A no, nadciąga coś od zachodu. Pewnie znów z litr spadnie. Ja wiem czy taka tragedia ten jęczmień jak na dwa tygodnie bycia w ziemi?

IMG_20220508_162249.jpg

Nima tragedii. Kiedyś siałem po wiosennej orce, po łączce to klapa po całości, jeszcze mnie podkusiło posiać rzadko, a szkoda mówić. 

7mm nakapało co w maju daje 20mm, do mnie ten deszcz przyszedł z północnego wschodu, aż dziw. Ale pszenica i ziemniaki się cieszą, może kukurydza już na wierzchu też jest 🤔 Trzeba by się kiedy kopnąć, zobaczyć.

Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

Wrocileś do żywych 

Tak. Kuzyn przywiózł wódkę i nie wypadało nie wypić. To zrobiliśmy 0,7. I wyciągnąłem karawke bimberku no i poprawiliśmy. 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Nima tragedii. Kiedyś siałem po wiosennej orce, po łączce to klapa po całości, jeszcze mnie podkusiło posiać rzadko, a szkoda mówić. 

7mm nakapało co w maju daje 20mm, do mnie ten deszcz przyszedł z północnego wschodu, aż dziw. Ale pszenica i ziemniaki się cieszą, może kukurydza już na wierzchu też jest 🤔

Pioter mój ze zdjęcia też na wiosennej orce.

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Pioter mój ze zdjęcia też na wiosennej orce.

Więcej darni niż zboża, nie chciało się w zimie przeorać to orka w ten sam dzień co siew. Choć teraz się tam doprowadziło do użytku. W przyszłym roku jeśli dożyję to większość będzie jarego i ziemniaków, na jesień się nawiezie obornika, orka a na wiosnę tylko uprawić i siać/ sadzić.

Opublikowano

No niestety. Obok mam lucerny kawałek na połowie. W sumie u mnie tu gdzie mieszkam to tylko 22m

3 minuty temu, radekz200 napisał:

Tam już wsadzaj kiełbasę na grila dla mnie 😛

Ale wonska działka 😛 nawet @Agrest ma szersze 

Opublikowano
radekz200 napisał:

Tam już wsadzaj kiełbasę na grila dla mnie 😛

Miał być grill, a ognisko rozpaliłem. Fajnie mieć takie miejsce niedaleko domu. Własnego grilla nie trzeba wyciągać. 😉

Opublikowano

U nas standardowo było po parcelacji 12m w polach. Przez lata trochę podziałów i sprzedaży było. Są więc i działki 18m i 21 i 24.

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Więcej darni niż zboża, nie chciało się w zimie przeorać to orka w ten sam dzień co siew. Choć teraz się tam doprowadziło do użytku. W przyszłym roku jeśli dożyję to większość będzie jarego i ziemniaków, na jesień się nawiezie obornika, orka a na wiosnę tylko uprawić i siać/ sadzić.

Tutaj glebogryzarka zrobiła robotę. Gdzieniegdzie darń się trafi wiadomo,ale bez tragedii. Generalnie jak coś po łące i na wiosnę to tylko i wyłącznie skiby "rozbić". Agregatem czy bronami to by syfu strasznego narobił. A obtłuczona darń z ziemi na wierzchu zwyczajnie usycha.

Opublikowano

Zrobiłem Wam zdjęcie deszczu.

Tak wygląda ten niezapowiadany z chmurki wielkości boiska🤣

20220508_171747.jpg

Opublikowano

LLU miało być tyle deszczu, a to sucho 

34 minuty temu, Agrest napisał:

U nas standardowo było po parcelacji 12m w polach. Przez lata trochę podziałów i sprzedaży było. Są więc i działki 18m i 21 i 24.

Że akurat tak pod szerokość siewnika 3m🤔

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Jak coś to ja kończę, możesz mnie zaprosić na bimberek🤭

IMG_20220508_174750.jpg

Opublikowano
51 minut temu, Agrest napisał:

Na rodzinnej wsi działki po 36-38m, ojciec jak tu przyszedł to kupił przez jedną działkę pole, a brat jak przejął gospodarkę to kupił to co było po środku, teraz za stodołą jest ponad 100m szeroko i jakieś 700m długo

W tym dwa podwórka i dwa wjazdy

56 minut temu, 6465 napisał:

sumie u mnie tu gdzie mieszkam to tylko 22m

Gągolin i Sromów jeszcze węziej mają, tam u nich to 15-18m

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v